Niksar Ayvaz Suyu Aralik Ayinda Üretime Baslayacak
Tokat'in Niksar ilçesinde bulunan 1400 yillik sifa kaynagi dünyaca ünlü Ayvaz Suyu debisinin artirilmasiyla Aralik ayinda yeniden üretime baslayacak.
Niksar Belediye Baskani Özdilek Özcan, 7,98 pH'si ve 0,5 sertlik derecesi ve 1,4 Lt/sn debisi olan Ayvaz Suyu'nun yapilan çalismayla 4 Lt/sn debiye çikardiklarini ve Aralik ayindan itibaren piyasaya Ayvaz Suyu'nu vereceklerini söyledi.
Ayvaz Suyu gözesinde incelemelerde bulunan Belediye Baskani Özdilek Özcan yaklasik bir buçuk aylik bir çalismanin sonunda Ayvaz Suyu'nun debisinin arttirildigini belirterek, "Makinelerimizin kurulmasina kadar Ayvaz Suyu kaynagindaki çalismayi en kisa zamanda bitirmeyi planliyoruz. Zaten makinelerin kurulmasi da Kasim ayinin ilk haftasina kadar tamamlanacak, o zaman zarfinda buradaki çalismalarimizi insallah bitirecegiz. Arzumuz yeni makineyle insallah Ayvaz Suyu ile baslamak ama yetismezse diger kaynak suyumuz olan Nik Su ile devam ederiz. Buranin sorunlari bittikten sonra yani Kaptaj ve insaat çalismalari tamamlandiktan sonra da tabii ki Ayvaz Suyu üretimine baslariz. Allah'in izniyle Aralik ayinda Ayvaz Suyu üretimine baslamayi hedefliyoruz" dedi.
Ayvaz Suyu kaynaginda yaklasik 1,5 aydir bir çalisma yaptiklarini belirten Baskan Özcan, "Ayvaz Suyu niteligindeki bir su için kaptajin yeterli olmadigini gördük. Bu nitelikteki sular için büyük kaptaj gerekli bu yüzden küçük kaptaji iptal edip dönüsümüzü büyük kaptaj seklinde yapiyoruz. Yani bu kaptaj suyun çiktigi bütün bölgeleri kapsayacak sekilde kaptaj çalismasini yapip insaatimizi tamamlayip buradaki kaptajimizi kapatacagiz, giris bölümünü alt kisimdan verecegiz yani merdivenle inecek sekilde yapacagiz" diye konustu.
Ayvaz Su Gözesinde yapilan çalismalarda Belediyenin kendi imkanlarinin yani sira disaridan teknik destekte aldiklarini belirten Baskan Özcan; "Öncelikle Ankara Üniversitesi ve Istanbul Teknik Üniversitesinden Jeofizikçiler ile etüt çalismasini yaptik, bilimsel bir çalisma olusturduk. Bizimde jeoloji mühendisimizin nezaretinde bir çalisma olustu. Daha sonra bu islerde deneyimli isi sadece su olan bir kimya mühendisi nezaretinde bu isi götürdük ve kaptaj kismina gelince bundan sonraki tüm isleri biz kendi elemanlarimizla yürütecegiz. Su anda Ayvaz Suyu gözesinden 4 Lt/sn debi oraninda su çikiyor. 4 debi bizim için yeterli bir sinir, zaten fabrikada çift vardiya çalisma düsünüyordum dolayisiyla suyun bu debisi çift vardiyaya yetecek kadar. Suyun debisinin çok daha fazla artmasini elbette gönlümüz arzu ediyor ama bu da bizim için yeterli. Elbette fazla olsun ama biz ihtiyacimiz kadarini kullanalim, Ayvaz Suyunun fazlaliliginin bize bir zarari olmaz. Tabi baska bir ticari formül bulabilirsek onu da degerlendiririz. Ama dedigim gibi 4 litre bizim için ideal bir oran. Karabodur suyumuz 4 litre civarinda bunun 2.4 ünü kullaniyoruz, Ayvaz Suyu'da 4 litreye çiktigi zaman 6 ila 8 litre arasinda iki adet suyumuz olmus olacak" seklinde konustu.