Tokat'in Niksar ilçesinin cografi isaret sahibi cevizi, baklavalarin lezzetine lezzet katiyor.
Ceviz üretimi ile ön plana çikan Niksar ilçesinde, üretim alanlari her geçen yil artarken ilçede bu yil ceviz rekoltesinin bin 300 ton civarinda olmasi bekleniyor.
Niksar Tarim ve Orman Müdürü Namik Özdüzgün, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ilçede geçen sene bin 200 ton ceviz üretildigini söyledi.
Özdüzgün, 2013 yilinda sahip oldugu cografi isaretin ardindan ceviz üretiminin arttigina dikkati çekerek, üretilen cevizlerden bir kisminin baklava üreticilerine satildigini belirtti. Özdüzgün, "Ilçemizden her sene yaklasik 80 tona yakin cevizi baklavacilara gönderiyoruz." dedi.
Ceviz üreticisi Ibrahim Abak da ilçede 20 yildir ceviz üretimi yapildigini dile getirerek, söyle devam etti: "30 dönümlük bir bahçemiz var. Bahçemizde yerli ve yabanci çesit ceviz agaçlarimiz var. Yillik yaklasik 6 ton civarinda ceviz üretiyoruz. Yillar önce bir arkadas vasitasiyla baklavaci birisiyle tanistim. Cevizleri Istanbul, Ankara, Izmir, Sivas, Tokat, Amasya gibi 15 ile gönderiyoruz. Biz 15-20 ton arasinda ceviz gönderiyoruz. Bizim üretimimiz 6 ton. Geriye kalanlari ceviz üreten vatandaslarimizdan karsiliyoruz." Abak, ceviz içinin kilosunu 50 ila 60 liraya sattiklarini aktardi.
Ceviz üreticisi Halis Yilmaz da bu yil rekoltenin yüksek oldugunu vurguladi. Niksar cevizinin tadi ve aromasi nedeniyle baklavacilardan ragbet gördügünü vurgulayan Yilmaz, sunlari kaydetti: "Biz yilda yaklasik 600 tona yakin cevizi baska kentlere gönderiyoruz. Bunlardan 50 tonu Türkiye'nin degisik yerlerindeki baklavacilara gidiyor. Niksar cevizimizi Türkiye'nin ünlü baklavacilari da tercih ediyor. Niksar cevizinin tadi ve aromasi diger yerlerde üretilen cevizlere göre daha farkli." http://www.milliyet.com.tr/niksar-cevizine-baklavacilardan-yogun-tokat-yerelhaber-3122184/
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..