OMÜ’de Sifir Atik Liderleri Yetisiyor

Samsun Teknopark’in koordinatörlügünde ve OMÜ is birligiyle yürütülen “OMÜ’de Sifir Atik Liderleri Yetisiyor” projesi kapsaminda Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) Teknik Destek Programindan hibe destegi protokolü imzalandi. 


OMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Kuran ve OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen arasinda imzalanan protokol ile OKA, projeye finansal destek saglayacak.

 

OMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi ve Rektör Danismani Prof. Dr. Yüksel Ardali, geri dönüsüm ve atik yönetimi ile ilgili sunum yapti. Sifir atik prensibinin avantajlarindan söz eden Ardali, “Sifir atik prensibi ile israfin önüne geçilmesi, ekonomik kazanimlar, enerji tasarrufu, ham madde, temiz üretim, çevre koruma, duyarli tüketici gibi avantajlar saglaniyor. Üniversite olarak çevre sorunlari alanindaki çalismalari tesvik etmek, duyurmak, bilgi alisverisini hizlandirmak ve kamuoyunu aydinlatmak amaci ile egitim programlari, seminer, kurs, konferanslar ve çesitli etkinlikler düzenleyerek farkindaligi arttirmayi hedefliyoruz. Sifir atik, sadece atik ayristirmak degildir; vizyondur, bir yasam tarzidir” diye konustu. Ayrica Ardali, Sifir Atik Yönetim Sistemi’nin Teknopark’ta da kurulacagini sözlerine ekledi.

 

OKA olarak Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat’ta faaliyet gösterdiklerini belirten OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ise OMÜ ile olan paydasliklarina dair sunlari dile getirdi: “OMÜ’de Sifir Atik Liderleri Yetisiyor Projesi’nin en önemli özelligi, liderlerin yetistirilmesi yani egiticilerin egitimi. Diger kamu kurumlarinda da bu kisileri yetistirebilirsek deyim yerindeyse ‘su damlasi’ etkisi olusturacak ve arkasi gelecek. OMÜ ve Büyüksehir Belediyesi ile gelistirdigimiz ‘Can Sütü’ projesinin finansmanina 4 milyon liralik katkimiz olurken ortaklarimiz da 1 milyon lira ile destek verdiler. Üniversitemiz sayesinde ‘Can Sütü’ projesiyle Türkiye’de çok önemli bir seyi basardik; buzagi ölümlerinin önüne geçerek yüzde 1015 civarindaki bu ölümleri yüzde 12’lere indirmeyi hedefliyoruz ve dolayisiyla ülkemiz için milyonlarca liralik kazancimiz olacak. Bunu üniversitemize borçluyuz. Belediyemiz de ev sahipligi yapti ve bir okul tahsis edildi. 28 Subat’ta da kamu kurumlarini davet ederek, üretim tesisine çevirdigimiz bu okulun lansmanini (tanitim) yapacagiz.”



OKA olarak verdikleri teknik destegin 2 ayda bir açiklandigini hatirlatan Özen, “Her seferinde üniversitemizden gelen yeni basvurularla bu teknik destek is birligini arttirabiliriz. Mesela 21 basvurunun 15’ini kabul ettik. Bu da aslinda kurum olarak çok pozitif bir yaklasim. Yine teknik personele egitimler veriyoruz. Örnegin Samsun’daki 50 bin mülteciye iliskin olarak 30’a yakin emniyet personelimize, OMÜ’de baslangiç düzeyinde Arapça egitim verilecek. Hiç olmazsa sikâyetlerde veya kavga gibi olaylarda ihtiyaç duyulacak bilgilerin temininde polislerimiz baslangiç seviyesinde Arapça konusabilecek. Insallah daha pek çok projeyi hayata geçirecegiz. Zira üniversitemize deger veriyoruz ve onu sahipleniyoruz. Üniversite kampüsünde bulunan Teknopark’in temas noktasi olmak üzere bu is birliklerini canli tutmak, ortaya çikan proje çiktilarini da paylasmak istiyoruz” diye konustu.

 

Endüstriyel lif bitkilerine dair OMÜ ile yapilan toplantiya isaret eden Genel Sekreter Özen, Türkiye’nin henüz bu konuyu konusmadan OMÜ’nün gündeme getirdigine dikkat çekerek Samsun’un endüstriyel lif bitkilerinde bassehir olabilecegini vurguladi.

 

OMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Kuran ise is birligi hakkinda sunlari söyledi: “Üniversitemizin sehir ve sanayi ile bütünlesmesinin önünü açan ilk faaliyetlerimizden biri, Rektörümüzün göreve gelmesinden kisa bir süre sonra kurulan Üniversite Danisma Kurulu’nda birkaç hocamizin gündeme getirdigi, patentlerin ticarilesmesi yönünde sundugu görüs, kurulda cevap buldu. Finansmanini OKA yapti. Valilik ve Büyüksehir Belediyesi de sahiplendi. Bugün üretim tesisi kuruldu. Bu, üniversitemizin ülkemize, bölgemize yaptigi katkiya açik ve net bir örnek. Insallah bu tür örnekleri daha sik görürüz. OKA’ya bu konuda verdigi destek için tesekkür ederim. Bu tür çalismalarin yine Teknopark araciligiyla devam edecegini biliyorum. Projenin, bizim uzun vadedeki ‘yesil kampüs, yesil üniversite’ amacimiza hizmet edecegine inaniyorum. Ülkemize de yararlar getirmesini temenni ediyorum.” 

 

Konusmalarin ardindan protokol imzalandi. Daha sonra Prof. Dr. Yüksel Ardali, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Vedat Ceyhan ve OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Rektörlük’te Sifir Atik Sistemi’ni incelediler. https://www.haberturk.com/samsun-haberleri/66527752-omude-sifir-atik-liderleri-yetisiyor

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..