OMÜ'den Genel Havacilik Uçagi

Ondokuz Mayis Üniversitesi (Omü) Havacilik ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Arastirma Merkezi'nin (UZAYTEM), yaklasik bin 500 kilometre menzili olan 2 kisilik genel havacilik uçagi yapmasi planlaniyor.

Omü Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, basin mensuplarina, 19 Mayis ilçesinde bulunan UZAYTEM'i gezdirdi. Burada açiklamalarda bulunan Akan, UZAYTEM olarak Tusas Motor Sanayi A.S.'ye (TEI) ürettikleri Insansiz Hava Araci'ni (IHA) testlerden geçirdikten sonra teslim ettiklerini söyledi.

Üniversite olarak 2 kisilik genel havacilik uçagi yapmaya hazirlandiklarini belirten Prof. Dr. Akan, "UZAYTEM'de 2 kisilik genel havacilik uçagi yapacagiz. Ögretim görevlilerimiz tasarim üzerinde çalisma yapiyor. Tasarim bittikten sonra imalat için Samsunlu sanayicilerle bulusacagiz ve onlarin bu uçaga parça üretmesini saglayacagiz." dedi.

UZAYTEM'de pist insaatini tamamladiklarini, ancak kule yapilmasi için çalismalarin devam ettigini anlatan Prof. Dr. Akan, "Kule insati da bittikten sonra ruhsat basvurusunda bulunacagiz. Özel Pilot Lisansi egitimlerini halen Çarsamba Hava Limani'nda veriyoruz. Ayrica sadece Özel Pilot Lisansi egitimi degil, ticari ve havayolu pilotlugu lisansi egitimi vermek için de Sivil Havacilik Genel Müdürlügü'ne basvuruda bulunduk. UZAYTEM'de 7 egitim uçagimiz var. Bunun 4'ü kendi malimiz, diger 3'ü ise kiralik uçaklar. Uçak filomuz da çok iyi" diye konustu.

UZAYTEM ögretim görevlisi ve Proje Koordinatörü Cevat Sunol ise 2 kisilik genel havacilik uçagi yapmak için çalismalara basladiklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bu uçak hem sportif olarak hem de uzun mesafede seyir için kullanilacak. Uçak tamamen kompozit malzemelerden olusacak, ileri teknoloji ürünü olacak. Bu maksatla zaten bir kompozit atölyesi olusturduk. Bu uçagi yapmaktaki amaçlarimizdan birisi etkin sanayi isbirlikleri kurmak. Bu uçagin teknik olarak yapimi bir basaridir ama buradaki esas amacimiz bu projenin çiktisi olan parçalarini Türkiye'deki sanayicilerle paylasmak. Bu uçagin gelecek yillarda seri üretiminde isbirligi yapmayi arzuluyoruz. Bu konuda Samsun Makine Mühendisleri Odasi ile uzun zamandir görüsmelerimizi sürdürüyoruz."

"Dogan" adini verdikleri 2 kisilik genel havacilik uçaginin tasarim çalismasina basladiklarina isaret eden Sunol, "Bu uçagi özel pilot lisansina sahip pilotlarin kullanimina yönelik sportif ve seyahat amaçli üretecegiz. Yaklasik menzili bin 500 kilometre olacak." ifadesini kullandi. 

http://www.haberler.com/omu-genel-havacilik-ucagi-yapacak-6172313-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..