Orta Karadeniz Bölgesi Sinirötesi Isbirligi Is Forumu

Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) tarafindan "Orta Karadeniz Bölgesi Sinirötesi Isbirligi Is Forumu" düzenlendi.

Forumun açilis konusmasini yapan OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, "Bu toplantinin üçüncüsünü düzenliyoruz. Ajansimizin kanunla verilmis en önemli vazifelerden birisi bölgemizin tanitimini yapmak ve bölgede yatirim ortami olusturmaktir. Bu istikamette Karadeniz'in karsisinda bulunan bütün ülkelerle bir isbirligi ortami olusturmaya çalisiyoruz. Ayni zamanda sinir ötesi isbirligi programi çerçevesinde de bu ülkelerle bir network olusturduk. Bu 4 gün boyunca konuklarimiz bu networku burada çalisacaklar hem de bölgemizdeki isadamlari ve is kadinlariyla bulusmus olacaklar" dedi.

Konusmasina Samsun'u tanitarak baslayan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, "Samsun'un su anda 5 tane büyük Organize Sanayi Bölgesi var. Buralarda üretim yapiliyor ama ihracatta hedefledigimiz noktalara henüz ulasamadik. Hedeflere ulasamayisimizin temel nedenleri hiç süphesiz bu toplantida tartisilacaktir.Samsun sadece bizim toplantimizin gündemi olan sinir ötesi isbirligi ve sinir ötesi ticaret iliskilerinin ve ekonominin büyütülmesine dönük olan bir perspektifte kosarken, bir taraftan da sehircilik adina da dünyanin modern sehirleri, dünyanin modern, çagdas ve insani mutlu eden sehirlerinden biri olma yönünde de hizla gelecege dogru kosmaktadir. Sehircilik adina temel felsefemiz mutlaka dünü unutmayan, dünü saklayan, bugünü en güzel sekilde insanimiza yasatmak ve yarini kurgulamaya dönük bir sehircilik felsefemiz var. Yani sehircilik felsefemizin temelinde dünü saklayan, bugünü yasayan, yarini kurgulayan bir sehir olma yönünde gelecege hizla kosuyoruz" diye konustu.

Samsun'da markalasmanin daha taninir hale getirilmesi gerektiginin altini çizen Samsun Valisi Ibrahim Sahin, "Bu toplantilarimizin amaci kazan yöntemini sonlandiracak hem kuzey tarafindaki ülkelerin yatirimcilarini Samsun'da, Çorum'da, Tokat'ta, Amasya'da bulusturmak hem bu illerin yatirimcilarini karsi ülkelerin isadamlari ile bir araya getirip ne tarz yatirimlar yapilabiliri tartisacagiz. Samsun'da markalasmayi ve markalari daha taninir hale getirmeyi amaçlamaliyiz. Samsun'un turizmden almasi gereken pay daha yüksek olmasi gerekir. Ama turizmi biraz çesitlendirmek gerekir.Samsun, özellikle saglik turizmi konusunda Istanbul disinda hastanecilik anlaminda çok ileri düzeyde. Bu hastanelere gelen hastalarin bir kismi Samsun'dan veya çevre illerden ama biz esas hastalari saglik turizmi adi altinda kuzey ülkelerden buraya tasinmasini istiyoruz. Bizim bir hava köprüsü ile kuzey ülkelere köprü olusturursak bu anlamda hem turizmi gelistirecegiz hem de turizme dayali is alanlarini gelistirecegiz. Önümüzdeki hedefler 10 sene önce günü kurtaralim diye ugrasirken, bugün biz 2023 vizyonunu ortaya koyuyoruz. Hatta yavas yavas 2071'i dillendirmeye basladik. Samsun'un ihracat rakamlari önümüzdeki hedef olan 1 milyar dolarin üzerine çikmasi gerekirken, Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya'nin ihracat rakamlari 730 milyon dolar civarindadir. Eger biz ihracat rakamlarini yukariya dogru çekmek zorundaysak, mutlak suretiyle katma degeri yüksek ürünleri üretmek ve bunlari ihracat ürünü haline getirmemiz gerekiyor. Bunun yolu da bu tarz toplantilardir" seklinde konustu.

Türkiye'de 12 yilda birçok alanda degisim ve dönüsümünün yasandigini belirten Kalkinma Bakan Yardimcisi Mehmet Ceylan ise söyle konustu: "OKA'nin daha önceki yillarda da bu forma benzer sekilde ama sadece Türkiye ile Rusya'yi ilgilendiren is forumlari düzenlemisti. Bu yil ise bu form daha da genisletilerek 6 ülkeyi kapsayacak sekilde yapilmaktadir. Ülkemizde son 10-12 yilda basta ekonomi olmak üzere birçok alanda degisim ve dönüsüm yasanmakta ve bu maksatla da birçok reformlar gerçeklestirilmektedir. Basta ekonomi olmak üzere Türkiye'de son 10-12 yilda egitim, saglik, ulastirma, özgürlükler, hukuk, demokratiklesme ve benzeri alanlarda birçok reformlari gerçeklestirdik. Bu alanlarda reform süreci yasanirken, kalkinma alaninda da degisimler gerçeklestirildi ve yeni bir kalkinma anlayisini ülkemizde hakim kilmaya çalismaktayiz. Her seyden önce yeni kalkinma anlayisimizda insan odakli bir kalkinma anlayisini benimsemis bulunmaktayiz. Diger taraftan bölgesel kalkinma alanindaki çabalarimizi da yenilikçi bir anlayis içersinde yürütmekte ve planlamaktayiz. Ülkemizdeki büyümeyi ve kalkinmayi bütün bölgelerin, bütün sehirlerin ve toplumumuzun bütün katmanlarinin katilimi ve emekleri ile olusturmayi hedefliyor ve yani zamanda bu ülkede olusturulan bu zenginligin ve katma degerinde yine bölgelerarasi esit bir seklide toplumun bütün katmanlarina da esit bir seklide dagitilmasini amaçlayan bir kalkinma anlayisini hakim kilmayi hedeflemekteyiz."

10. Kalkinma Plani'nin 4 temel ekseni bulundugunu ifade eden Ceylan, "Yurt içinde yeni kalkinma anlayisimizi bu sekilde sürdürürken, biz bölge ülkeleri arasinda yeni bir kalkinma anlayisina sahip bulunmaktayiz. Buradaki temel hedefimiz sadece ülkemizin degil, bölge ülkelerin topyekun kalkinmasi ve bölge ülkeleri ile isbirligimizin hizlandirilmasidir. Basta ticaret olmak üzere her alanda hizlandirilmasini hedef almaktayiz. Hükümetimizin 2023 hedefleri dogrultusunda hazirlanan 10. Kalkinma Plani'nin 4 temel ekseninden bir tanesi de kalkinma için bölgesel isbirligi ekseni olusturmaktadir. 10. Kalkinma Plani'nin 4 temel ekseni vardir. Bunlar bir tanesi nitelikli insan-güçlü toplum, yenilikçi üretim-istikrarli yüksek büyüme, yasanabilir mekanlar-sürdürülebilir çevre ve kalkinma için bölgesel isbirligi eksenidir. Kalkinma için bölgesel isbirligine çok büyük önem vermekteyiz. Bu konuda temel politikamiz, ortak yarar temelinde ticari iliskiler basta olmak üzere tüm alanlarda komsu ülkelerimiz ve bölge ülkeleri ile iliskilerimizi gelistirmektir. Komsu ülkeler arasinda zaman zaman siyasi politikalarda farkli yaklasimlar ve bakis açilari olabilir. Ama bu farkli siyasi yaklasimlar hiçbir zaman ticaretin önünde, ekonomik isbirliginin önünde bir engel teskil etmemelidir."

Türkiye'nin Karadeniz havzasinda bulunan ülkelerle arasindaki ithalat ve ihracat rakamlarini açiklayan Bakan Yardimcisi Ceylan konusmasini söyle tamamladi: "Toplam dis ticaret açisindan baktigimizda Karadeniz havzasinda bulunan ülkelerle ticaretimizi 2000-2013 yillari arasini arastirdik. 2000 yilinda Türkiye'nin toplam ihracati 27 milyar 775 milyon dolar ve Karadeniz Ekonomik Isbirligi ülkelerine yapilan ihracatimiz ise 2 milyar 467 milyon TL, yani toplam ihracatin yüzde 8.8'ini olusturuyor. 2000 yilindan 2013 yilina geldigimizde bu oran toplam ihracatimizin içinde Karadeniz Ekonomik Isbirligi Örgütü üyelerinin payi yüzde 13.4'e çikmis. Yaklasik yüzde 5'lik bir artis söz konusudur. Ithalatimizda da benzer sekilde artislar söz konusudur. Toplam ithalatimizin da su anda yüzde 16.4'ünü bu üye ülkelerle yapmaktayiz. Ithalat ve ihracatin toplamina baktigimizda toplam dis ticaret hacmimizin yaklasik yüzde 15'ini su anda biz Karadeniz Ekonomik Isbirligi üyesi ülkelerle yapmaktayiz. Bu dis ticaret rakami 2001 yilinda yüzde 11'di. Karadeniz havzasi ülkelerle ticaretimizi daha da gelistirebilecek potansiyele sahibiz. Bu anlamda Samsun, Orta Karadeniz'de çok önemlidir."

Açilis konusmalarinin ardindan güdümlü proje olan Amasya Yesilirmak Kauçuk Bendi, rekreasyonel alanlarin olusturulmasi, yenilenebilir enerji eksenli gelisim projesinin imza töreni Amasya Valisi Ibrahim Halil Çomaktekin, OKA Yönetim Kurulu Baskani ve Tokat Valisi Cevdet Can ile Amasya Belediye Baskani Cafer Özdemir arasinda gerçeklesti.

http://www.haberler.com/orta-karadeniz-bolgesi-sinirotesi-isbirligi-is-6614754-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..