Amasya Üniversitesi bünyesinde "Saglik Bilimleri Enstitüsü" açilmasi için hazirlanan gerekçeli dosya 12 Nisan 2016 tarihinde yapilan Senato toplantisinda incelenerek oy birligi ile Yüksekögretim Kurulu Baskanligina (YÖK) sunulmak üzere karar alindi.
Konuyla ilgili açiklama yapan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay; "Yüksekögretim sistemimizin son on yil içerisinde önlisans ve lisans düzeyinde okullasma oraninda önemli bir mesafe kaydettigi bilinen bir gerçektir. Diger taraftan, artan bu okullasma oranina paralel olarak belirli kalite süreçleri gelistirilerek okullasma süreci yasal düzenlemelerle desteklenmeye baslanmistir. Ülkemiz gibi gelismekte olan ülkelerdeki yüksekögretim alanindaki önemli süreçlerden bir tanesi de lisansüstü egitim sürecidir. Özellikle genç nüfusumuzun lisans egitiminden sonra, belirlenmis alanlarda ihtisaslasarak lisansüstü egitim yapmasi önem arz etmektedir. Bu noktada ise üniversitelerimiz bünyesinde çalismalarini sürdüren özellikle enstitülerimize önemli sorumluluklar düsmektedir. Bilindigi gibi, lisansüstü egitimin amaci 'degisik çalisma alanlarinda kisisel entelektüel derinligi gelistirmek; egitim, arastirma, endüstri ve yönetimde kariyer için etkin egitimi vermek' olarak tanimlanmaktadir. Böylesine önemli bir egitim süreci; lisansüstü egitim gören ögrencilerin fikir alisverisinde bulunmalarina, yaratici bir sekilde problem çözme konusunda yetenekleri ortaya çikarmalarina ve ögrencilerin takim çalismasi yapabilme, iletisim ve liderlik gibi becerilerini gelistirmelerine katkida bulunacaktir.'' dedi.
Yüksekögretim sistemi içerisinde 2014-2015 akademik yili istatistikleri incelendiginde doktora düzeyinde 77 bin 752 ögrenci bulundugunu kaydeden Rektör Orbay; 2013-2014 akademik yilinda ise 4 bin 516 doktora ögrencisinin bu programlardan mezun oldugunu söyledi. Orbay; ''Söz konusu mezun ögrencilerin yüzde 42'si Sosyal Bilimler, yüzde 40'i Fen Bilimleri alaninda iken, Saglik Bilimleri Enstitüsünden bu oran yüzde 18 düzeyinde kalmaktadir. 2006 yilinda kurulan Amasya Üniversitesinin kurulus kanunu ile birlikte bünyesinde "Fen Bilimleri Enstitüsü" ve "Sosyal Bilimleri Enstitüsü" açilmistir. Akademik yapilanmasini ve istenilen yeterlilikleri yerine getirmesi ile birlikte 2011 yili içerisinde ilk programlar açilmaya baslanmis ve bugün itibari ile her iki enstitümüzde toplam 19 (yüksek lisans ve doktora) programimiz aktif olarak çalismalarini sürdürmektedir. Üniversitemiz bünyesinde son üç yil içerinde özellikle saglik alaninda önemli bir akademik ve fiziksel yapilanma söz konusudur. Hali hazirda Tip Fakültemiz Saglik Bakanligi ile afiliasyon (ortak kullanim) protokolü imzalamis ve akademik kadrolari her geçen dönemde hizla artmaktadir. Benzer sekilde, Saglik Yüksekokulumuz bünyesindeki Hemsirelik ve Ebelik programlarimiz aktiftir. Diger taraftan, Sabuncuoglu Serefeddin Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuzda pek çok program aktif olup ögretim üyesi sayisi hizla artmaktadir. Saglik ile iliskili diger bir programimiz ise yillardir lisans düzeyinde egitim veren Beden Egitimi ve Spor bölümümüzdür. Bu alanda da önemli sayida ögretim üyemiz bulunmaktadir. Ilgili programlardaki ögretim üyesi sayisi ekte verilmistir. Üniversitemiz bünyesinde 2015-2019 stratejik plani içerisinde saglik alaninda gerek akademik gerekse fiziksel yatirimlar önemli yer tutmaktadir. Bu gerekçelerden hareketle, "Saglik bilimleri alaninda bilimsel düsünceyi ön planda tutan, bilime ve teknolojiye katkida bulunabilecek, ulusal ve uluslararasi düzeyde mesleki bilgiyle donatilmis, donanimli, ülkesini ve üniversitesini daima ileriye tasima gayreti içinde olan bilim insani ve uzman yetistirmek amaciyla "Saglik Bilimleri Enstitüsü" kurulmasi çalismalarimizin ilk adimi olarak bugünkü senatomuzun gündemine aldik ve tüm arkadaslarimizin oy birligi ile YÖK baskanligina hazirladigimiz dosyayi sunma karari almis bulunmaktayiz. Gerekli akademik incelemeler sonucunda en kisa sürede nihai bir karar alinmasini bekliyoruz."cümlelerini kaydetti.