Samsun'da AR-GE Ve Tasarim Merkezleri Firsatlari Anlatildi

Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi isbirliginde düzenlenen, "Ar-Ge ve Tasarim Merkezi Tanitim ve Bilgilendirme Toplantisi"nda, Ar-Ge ve Tasarim Merkezleri ile ilgili firsatlar anlatildi.

Samsun TSO ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi isbirligiyle ile "Ar-Ge ve Tasarim Merkezi Tanitim ve Bilgilendirme Toplantisi" düzenlendi. Samsun TSO Davut Altan Meclis Toplanti Salonu'nda düzenlenen toplantinin açilis konusmasini yapan Samsun TSO Baskan Yardimcisi Mustafa Kemal Sahin, dünyada kalkinmaya etki eden faktörlerin çok hizli bir sekilde degistigini ve güncellendigini söyledi. Kalkinmanin yolunun bilgiye erisimden geçtigini belirten Sahin, "Küresellesen ve rekabetin boyut degistirdigi günümüz bilgi toplumunda, 'yeni ekonomi', 'girisimcilik', 'fikri sermaye', 'Ar-Ge', 'markalasma', 'tasarim' ve 'inovasyon' kilit kavramlar olarak öne çikmaktadir.

Gelismis ekonomilerde son otuz yilda gerçeklesen büyümenin yaridan fazlasinin kaynagi da, Ar-Ge ve inovasyondur. Zira bunlar üretim faktörleri baglaminda dogrudan teknoloji ile iniltili ürünün fiyatina ve kalitesine etki eden unsurlardir" dedi.

Yenidünya sisteminde güç faktörünün, artik ekonomiyle ölçüldügünün altini çizen Sahin, "Türkiye ekonomisinin belkemigini ise KOBI'ler teskil etmektedir. KOBI'ler esnek ve dinamik yapilari ile degisime gelisime kolay adapte olabilen aktörlerdir. KOBI'lerin icat çikarmalarinda üniversite ve sanayi isbirliginin önemi malumunuzdur. Bu baglamda üniversite-sanayi isbirligini gelistirecek alanlar genisletilmelidir. Bilginin teknolojiye dönüsümünde bu oldukça hassas bir noktadir. Takdir edersiniz ki, isletmeler artik bir bölgeye ya da ülkeye degil tüm dünyaya hizmet etmektedir. Bu küresellesmenin kaçinilmaz sonudur. Ulusal ekonomilerin önündeki sinirlarin büyük ölçüde kalkmasi ile ekonomilerin rekabet edebilme yetenekleri, uluslararasi alanda ticari iliskilerin en önemli belirleyicisi haline gelmistir. Türkiye'nin Cumhuriyeti'nin 100'üncü yili için ortaya koydugu hedefler var. Bizim bu hedeflere ulasabilmemiz ve ülkemizi bu hedeflerin daha ötesine tasiyabilmemiz için gelecegi yönetebilmeliyiz. Bu süphesiz teknoloji üretimi ile mümkün. Ar-Ge ve yenilik ekosistemi tesis etmeliyiz. Zira bu ekosistem kamu, üniversiteler, reel sektör firmalari, teknoloji gelistirme bölgeleri, Ar-Ge merkezleri ve arastirma altyapilarinin bulundugu çok kiymetli bir sistem. Bu anlayisla ortaya konulan tüm çalismalarin destekçisiyiz. Süphesiz kentimize teknopark kazandirilmasi dönemindeki tavrimiz ve destegimiz bunun teminatidir" diye konustu.

Ardindan söz alan Ondokuz Mayis Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kuran, üniversitenin yeni yönetimi olarak üniversitenin kente, sanayiye etkisini artirmak adina ekosistem olusturmaya çalistiklarini belirterek, "Konuyla alakali sehirdeki kurum ve kuruluslarla bir araya geliyoruz. Diger üniversitelerde oldugu gibi üniversitemizde de hep yurtdisi yayinlarimizi artirmaya yönelik öncelikler tanidik. Çünkü akademik planlamalarda hep bunlar ön plandaydi. Ama artik öyle olmayacak. Artik biz bilgiyi, sanayiye, teknolojiye, ülke ekonomisine katmayi öncelik haline getiriyoruz. Siz arastirmalarinizi yapip yurtdisinda önemli dergilerde yayinlayabilirsiniz. Ama ülke ekonomisine katki saglayamadiginiz sürece o bilginin de bir kiymeti olmaz. Bilgiyi mutlaka sanayiyle bulusturmamiz gerekiyor. 15 Temmuz darbe olayinin birçok seyin farkina varmamiza da neden oldu. Ülkemizin kalkinmasini saglayacak olan bizleriz. Siz ne kadar isbirligi yaparsaniz yapin kendinizi Ar-Ge'nizi, kendi teknolojinizi gelistirmediginiz sürece bagimsiz olamazsiniz. Onun için bu alan son derece önemli. Ülkelerin ekonomik gelismelerini saglayan itici güç KOBI'ler. Üniversitemiz isbirligine hazir. Eslestirmelere de haziriz" seklinde konustu.

Daha sonra ise Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Ilker Murat Ar kürsüye gelerek, "Ar-Ge ve Tasarim Merkezlerine Saglanan Destekler ve Basvuru Süreçleri" hakkinda sunum yapti. Murat Ar; Ar-Ge reform paketinin sanayici, üniversite ögrencileri ve ögretim görevlilerine getirdigi yenilikleri ve kanunda geçen Ar-Ge ve Tasarim Merkezi uygulamalari hakkinda katilimcilari bilgilendirdi. Oldukça yogun bir katilimin oldugu toplantida konusan Ar, 'Ar-Ge ve Tasarim Merkezi Nedir', 'Ar-Ge ve Tasarim Merkezi Olmak Için Gerekli Olan Sartlar', 'Ar-Ge ve Tasarim Merkezlerine Saglanan Kolayliklar', 'Ar-Ge veya Tasarim Merkezi Olmak Için Ne Yapilmasi Gerekiyor' basliklarinda sunum yapti. Murat Ar, "Ar-Ge reform paketinin özel sektöre getirdigi en önemli degisimlerden bir tanesi Ar-Ge faaliyetlerinin yani sira tasarim faaliyetlerinin de artik Ar-Ge gibi destek ve muafiyet kapsamina alinmasidir. 5746 sayili Kanun'un ana hedefi; sanayimizin büyük bir kismini olusturan KOBI'lerimizin teknolojik seviyesini yükseltmek ve hem ulusal hem de uluslararasi arenada rekabet edebilir yenilikçi ürünler üretmesini saglayacak faaliyetlerin desteklenmesini saglamaktir. Çünkü ülkemizin gelecegi teknolojiden ve ileri teknoloji ürün üretmekten geçiyor" ifadelerini kullandi.

http://www.haberler.com/samsun-da-ar-ge-ve-tasarim-merkezleri-firsatlari-8925296-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..