Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) tarafindan “Kayitli Istihdam için Ortak Fayda, Diyalog ve Isbirligi Projesi” çerçevesinde “Samsun Istihdam Bulusmalari” etkinligi düzenlendi.
Etkinligin açilis konusmasini yapan TSO Baskan Vekili Mustafa Kemal Sahin, “Samsun TSO olarak temel amacimiz kentimizin kalkinmasina hizmet etmektir. Bu baglamda pek çok proje gelistiriyor ve uyguluyoruz. Kayit disi istihdam tüm kesimler için baglayici bir konudur. Temelce çalisanlar için güvencesiz kalma, isveren için çok ciddi sikintilarinin davetiyesi anlamina gelse de bu sorunun sadece 2 tarafi bulunmamaktadir. Ekonomiye zarar vermesi nedeniyle bu sorun ülke ölçeginde bir sorun haline gelmektedir” dedi.
6136 sayili Kanun kapsamindaki yapilandirmanin 25 Kasim tarihinde son bulacagini belirten SGK Il Müdürü Ünal Kaya, “SGK en büyük paydasi oldugu AB destekli kayitli istihdami tesvik edilmesi konu hakkinda farkindaligin arttirilmasi ve kayit disi istihdamin azaltilmasi amaciyla baslatilan etkinlik, rehberlik ve denetim yoluyla kayitli istihdami tesvik projesi (KIT-UP2) projesi ile kurumumuzun kayit disi istihdamla mücadele çalismalarina yeni bir yaklasim getirmistir. Bundan daha önce KIT-UP1 projemiz vardi. Bununla ilgili birçok etkinlik yaptik. Kayit disi ile SGK’nin tek basina mücadele etmesi yeterli degildir. Diger kurumlarin da destegi gerekmektedir. 6136 sayili Kanun kapsaminda yapilandirmamiz devam etmektedir. Hem bizim hem de diger kurumlarin 6136 sayili Kanun kapsaminda yapilandirmalari devam etmekte olup, 25 Kasim son günüdür. Yapilandirmalarin çok büyük faydalari olacagini düsünüyoruz” diye konustu.
Türkiye’nin issizlik ile mücadele konusunda dünyada örnek ve Önder olan ülke konumunda oldugunu belirten ISKUR Genel Müdür Yardimcisi Cafer Uzunkaya, “Bir sehirde istihdam konusuluyorsa, o sehrin, o ülkenin, o milletin en önemli Gündem maddesi demektir. Insanligin ilk günden son güne kadar yani kiyamet sabahina kadar mücadelesini verdigi husustur. Türkiye is gücü piyasasi tüm aktörleriyle yani isvereni, sanayicisi, kamu kurum kuruluslariyla eksikliklerimiz, yapacak, alinacak çok mesafemiz olsa da büyük bir gurur ve mutlulukla ifade etmeliyiz ki, her ne kadar birileri bu meseleyi anlamakta güçlük çekiyor olsalar da Türkiye, issizlik ile mücadelede dünyada örnek ve önder olan bir ülke konumundadir. Ülkemizin asil meselesi issizlikten ziyade nitelikli is gücüne sahip olma meselesidir. Yani bugün Samsun’da 40 bin insanimiz is aramakta, diger taraftan da Samsun’da 21 bin is açigimiz var. Isverenimiz, sanayicimiz, atil kapasiteye çalismasin diye is yerine eleman aramakta ama bu elemani bulamadigindan dolayi yeterli üretimi yapamamaktadir” seklinde konustu.
Bugüne kadar Türkiye’de 555 bin kisiye girisimcilik egitimi verdiklerini belirten KOSGEB Baskan Yardimcisi Süleyman Islamoglu, “KOSGEB olarak bizde bu alanda yapilan faaliyetlerin bir sekilde ortagi ve paydasiyiz. Yurt genelinde ISKUR ile çok verimli çalismalarimiz var. Ayni sekilde burada bir AB projesi çerçevesinde bu faaliyetler organize ediliyor. Bunlarin olmazsa olmazi, paydaslari, hak sahiplerini, iddia sahiplerini bir araya getirmek. Bu isin Samsun’da güzel bir sekilde yapildiginin en güzel örnegi bu projedir. Bizim bu alandaki katkimiz ise, sanayide ara kademi, ilk kademe, temel eleman olarak çalismak istemeyenlere bir alternatif sunmak adina girisimcilik destek programlari uyguluyoruz. Girisimcilik destek programlari 2010 yilindan bu yana uygulanmakta, ISKUR’un da çok degerli katkilariyla ülkemizin bütün illerinde bugün kadar yaklasik 555 bin kisiye girisimcilik egitimi verdik. Bunlardan yaklasik 253 bin tanesi kadindir. Bunlarin içerisinde gençlerimiz var, emeklilerimiz var. 555 bin kisinin içerisinde isletmesini kurmak isteyenlerin sayisi ise 30 bini geçmis durumdadir. Bunlara da bugüne kadar yaklasik olarak 600 milyon TL tutarinda hibe ve geri ödemeli destek kullandirdik. Bu destegi kullananlarin da yüzde 47’si kadin girisimcilerdir” ifadelerini kullandi.
Denetimli Serbestlik Müdürlügü hakkinda bilgi veren Samsun Cumhuriyet Savcisi HASAN Kidil, “Denetimli serbestlik sistemi hükümlülerin suç islemesine neden olan davranislarinin düzeltilerek tekrar suç islemelerini önlenmesi, ceza infaz kurumundan saliverilen hükümlülerin takip edilmesi, magdurlarin ugradiklari zararin giderilmesi ve bu yolla toplumun korunmasini hedefleyen bir ceza infaz sistemidir. Samsun Cumhuriyet Bassavciligina bagli Denetimli Serbestlik Müdürlügü bünyesinde açilan mum sanati, ebru, resim, gitar ve bilgisayar siniflarinda hem yükümlülerin bos zamanlarini degerlendirmelerine hem de istihdama yönelmelerine katki saglayacak egitimlerle aylik ortalama 360 kisi bu sistemde çalismaktadir” açiklamasini yapti.
Ekonomi denince akla istihdamin geldiginin altini çizen Samsun Vali Yardimcisi Hakan Kubali, “Bir devletin temel amaci, insanlarina is bulmaktir, çalisma imkani saglamaktir. Bütün vatandaslarin da en temel hakki budur. Çalismak, vatandas açisindan bir haktir. Devlet açisindan da bir görevdir. Devlet vatandasina is bulmak zorundadir. Onun çalismasi için gerekli imkanlari hazirlamak zorundadir” dedi.
Konusmalarin ardindan etkinligin açilis kurdelesi kesildi. Daha sonra protokol üyeleri salonda stantlari bulunan firmalari tek tek gezerek bilgi aldilar.
9-10-11 Kasim tarihlerinde düzenlenecek organizasyonda issiz-isveren eslestirilmesine yönelik çalismalar yapilacak, girisimcilik, kisisel gelisim ve kurumsallasma temalarinda tecrübeli uzmanlarca seminerler verilecek ve ayrica devlet tesvik ve desteklerine iliskin bilgilendirmeler yapilacak.