Samsun'da Ögretmen ve Ögrenciler Yerli Yazilim Kullanacak
Samsun Il Milli Egitim Müdürlügü tarafindan baslatilan çalismayla Samsun’daki okullarda yer alan akilli tahtalarda ulusal isletim sistemi Pardus yazilimi kullanilacak.
Yerli isletim sistemi Pardus’un il genelinde egitim alaninda kullanilan akilli tahta ve tabletlere kurularak milli ve yerli yazilim kullanim oraninin artirilmasi hedefleniyor. Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Il Milli Egitim Müdürü Coskun Esen, baslattiklari çalismayla birlikte Samsun’ da okullarda yerli ve milli yazilim kapsaminda gelistirilen uygulamalar ile Pardus isletim sistemini kullanmayi hedeflediklerini söyledi.
Pardus isletim sisteminin kullanilmasinin, ülke güvenligi noktasinda da büyük bir önem arz ettigini belirten Coskun Esen, “Gelistirilmis yerli isletim sistemin Pardus’un siber güvenlik açisindan çok daha iyi bir savunma sisteminin oldugu biliniyor. Ayrica yerli yazilimla ülkemiz genelinde her yil ödenmek zorunda olunan lisans ve hizmet ücretinin de önüne geçmek için ciddi bir adim atmis olacagiz” dedi.
Esen söyle devam etti: “Kullanici dostu birçok özellik içeren gelistirilmis yerli isletim sistemi Pardus ara yüzünün, derslerin çok daha faydali, egitici ve eglendirici geçmesine büyük katki saglayacagini düsünüyoruz. Zaten kodlama, müfredata alinmasindan sonra önümüzdeki dönemde ülkemizin uluslararasi düzeyde yerini belirleyecek en önemli alanlardan birisi haline geldi. Bu dogrultuda kodlama ve yazilim konusunda tüm ülkeye örnek olabilecek KODLASAM projesini hayata geçirmistik. Projeyle ögrencilerimize oyun oynamayi yasaklamak yerine, çocuklarimiza kendi oyununu yazmaya yönlendiriyoruz. Projemiz basariyla devam ediyor.”
Samsun genelinde okullardaki siniflarda toplam 7 bin 935 adet etkilesimli akilli tahta bulundugunu belirten Esen, “Etkilesimli tahtalarimizin büyük bir kisminda Pardus isletim sistemi kurulu. Geri kalan kisminda hem Windows isletim sistemi hem de yine Pardus isletim sistemi mevcut. Yürüttügümüz bu çalismayla Windows isletim sistemini devre disi birakarak, sadece yerli ve milli yazilimimiz olan Pardus’ u kullanmayi amaçliyoruz. Pardus’ un zaten TÜBITAK bünyesinde gelistirilen ‘Etkilesimli Tahta Arayüzü’ bulunuyor ve bu da kullanim kolayligi sagliyor. Birçok ögretmenimiz kullanim sikintisi yasamiyor ve yasamayacak. Yine de biz kendilerini gelistirilmeleri ve etkin kullanmalari adina Samsun Akademi kapsaminda ögretimlerimiz için Pardus kullanimi ile ilgili kurslar açacagiz” açiklamalarinda bulundu.
Gerçeklestirilen bu çalismalarla ABD menseli Microsoft Windows yaziliminin kullanilmasinin önüne geçilerek, hem ekonomik anlamda hem güvenlik anlaminda hem de ülkemizin yerli ve milli yazilim konusunda gelismesi saglanacak. Pardus’ un açik kaynak kodlu olmasi da ögrencilerin bu yazilimi gelistirerek dünya çapinda bir yazilim olusturabilecegi de ön plana çikiyor. http://www.milliyet.com.tr/samsun-da-ogretmen-ve-ogrenciler-yerli-samsun-yerelhaber-2987817/
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..