Samsun’da Yerli Uçak 'Kuzgun' Projesi Gelistirildi

SAMSUN Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Sivil Havacilik Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü ögretim görevlisi Cevat Sunol ve ekibi, tamamen yerli kaynaklarla 2 kisilik spor uçak üretmek için harekete geçti. 'Kuzgun' adi verilen uçagin kalkis agirligi 600 kilogram olacak. 

 

Samsun OMÜ Sivil Havacilik Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü ögretim görevlisi Cevat Sunol ve ekibi, tamamen yerli kaynak ve imkanlarla spor uçak üretmek için çalisma baslatti. Lifesport sinifina dahil kalkis agirligi 600 kilogram olacak uçaga 'Kuzgun' adi verildi. 600 mil menzile sahip olmasi planlanan uçak, 5 bin metre yükseklige çikacak, saatte 222 kilometre hiza ulasacak. 7 metre boyunda 9 metre kanat uzunluguna sahip uçak 110 beygir güçte olacak.
 

Samsun Teknopark'ta kurulu olan Arastirma-Gelistirme (AR-GE) ve havacilik sirketlerinin 2013 yilindan itibaren faaliyet gösterdigini anlatan Cevat Sunol, Türkiye’de genel havaciligin gelismesi için hafif spor uçaklarin tasarimi ve üretimini misyon edindiklerini söyledi. Sunol, "Kompozit malzemelerle üretim konusunda zaten firmamizin eskiye dayali bir tecrübesi var. Ayrica uçak tasarimi için de uzun süredir çalismalarimiz devam ediyor. 'Kuzgun' ortaya koydugumuz yeni bir proje. Spor havacilikta ihtiyaç duyulan 600 kilogram sinifinda lifesport olarak tabir edilen uçak sinifinda bir hava araci olacak” dedi.

 

Tasarim çalismalarinin, endüstriyel tasarimci ve uçak mühendislerinden olustugunu dile getiren Sunol, “Proje kapsaminda yazilimlar da gerçeklestirmekteyiz. Hedefimiz 'Kuzgun’un büyük oranda sirket bünyesinde, yerli imkanlarla ve yerli kaynaklarla üretilmesi. Biz burada sonuçtan çok sürece odakli çalismalar yürütüyoruz. Çünkü bizim için önemli olan bu isin sürdürülebilir olmasi. Bu da insan kaynagina ve bilgi kaynagina bagli. Su an biz onlari da yetistiriyoruz. Genç mühendislerimiz, tecrübeli hocalarimiz bir arada çalisiyor. Projemiz kavramsal tasarim asamasinda, ilk eskizlerimiz ortaya çikti. Buna paralel olarak mühendislik hesaplari ve tasarim hesaplari sürmekte. Yaptigimiz proje üzün süreçli bir proje. Proje kapsaminda ayni zamanda bu tip uçaklarin en büyük maliyetini olusturan motorun da ucuzlatilmasi hedeflenmekte. Bu baglamda otomobil motorundan uçak motoruna dönüsüm projemiz yürümekte. Ilk test ürünlerimiz ortaya çikmak üzere. Bu ürünler tamamlandiktan sonra motorun maliyetinin de düsürülmesiyle hem Türk hem de dünya havaciligina düsük maliyetli etkin ve yüksek performansli bir hava aracini kazandirmayi hedefliyoruz” diye konustu. Havacilik sektörünün Türkiye’nin hedeflerinde olan bir konu oldugunu kaydeden Sunol, “Biz de Türk havacilik sanayisine katkida bulunmak istiyoruz. Kuzgun sertifikasyonu lifesport sinifinda olacagi için bu sertifikasyon sartlarini saglayacak sekilde olacak. Iki kisilik bir uçak olacak, 600 kilogram kalkis agirligina sahip olacak, 600 millik bir uçus mesafesine sahip olacak ve bu tür uçaklarda kabin basinçlandirmasi olmadigi için en fazla 5 bin metre yükseklige çikabilecek bir uçak olacak. Üretiminde tamamen yerli kompozit malzemeler kullanilacak. Modern ve yenilikçi bir görünüm kazanmasi için tasarimda tecrübeli endüstriyel tasarimcilarla beraber çalisiyoruz.  Bizim bu projedeki hedefimiz asla yerli pazar degil, uluslararasi pazarda rekabetçi olmayi hedefliyoruz" ifadelerini kullandi. https://www.cnnturk.com/yerel-haberler/samsun/samsunda-yerli-ucak-kuzgun-projesi-gelistirildi-943939

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..