Samsun'da ekonominin tüm paydaslari yine Samsun için bir araya geliyor. Canik Belediyesi tarafindan kurulan Yerel Ekonomik Kalkinma Platformu, yapacagi anket ile ekonominin tüm paydaslarini bulusturuyor. 15 Mart tarihine kadar sürecek anket çalismasi ile Samsun'da yerel ekonomik kalkinma yaklasiminda is dünyasi ve ekonominin güncel sorunlari ele alinacak. Katilimcilarin, öncelikle Samsun'un mevcut durumu ve neler yapilmasi gerektigi ile ilgili olarak düsüncelerini paylasacagi anket sonuçlari uzman bir kurul tarafindan degerlendirilecek.
Önemli konu basliklarinin seçildigi çalisma kapsaminda, "2023 vizyonu hedefinde Ihracat ve Samsun", "Samsun’da yerel markalar ve markalasma sorunu", "Samsun’da yatirim sorunlari", "Samsun’un Türkiye ihracatindaki yeri son durumu", "Hibe, destek, tesvikler ve Samsun", "Üniversitelerin Samsun ekonomisine katkisi ve 2., 3. Devlet Üniversitenin ilimize kurulmasinin gerekliligi", "19 Mayis’in 100. yilinda ara hedef olarak Samsun ekonomik görünümü", "Samsun için alternatif pazarlar", "Samsun’da yatirimci/girisimci algisi ve ortaklik kültürü" gibi konular ekonominin paydaslari tarafindan ele alinacak. 15 Mart'ta sona erecek çalisma sonunda ise Ekonomi Çalistayi düzenlenecek.
Dünyanin bas döndüren bir hizla degistigine isaret eden Canik Belediye Baskani Osman Genç, "Teknolojik gelismeler kisisel ve sosyal yasamimizi derinden etkiliyor. Bununla birlikte egitimde, mimaride, saglikta, sporda, kent yasaminda önemli degisimler yasaniyor. Her seyin hizla aktigi bir zamanda yasiyoruz. Herkes daha iyisi için bir yaris içerisinde. Asil önemli soru, biz Samsun olarak bu yarisin neresindeyiz? Artik sehirlerin ön plana çiktigi bir devirde yasiyoruz. Yatirimi kendine çeken, istihdam yaratan, huzurlu ve mutlu bir sehri olusturacak olan sey, yine sehrin kendi dinamikleridir. Sehrimizin öz kaynaklarini çok dogru ve verimli kullanmaliyiz. Bu nedenle Yerel Ekonomik Kalkinma Platformu kurduk" dedi.
Samsun'un önümüzdeki 100 yillik süreçte Türkiye'nin en stratejik merkez üssü sehirlerden birisi olacagini ifade eden Genç, "Güzel ilimiz Samsun ülkemizin en önemli sehirlerinden birisidir. Sahip oldugu potansiyeli ve tarihten gelen misyonu dikkate alindiginda ülkemizin en gelismis 10 sehri arasinda bulunmasi gereken ilimiz maalesef bu hedefin çok uzagindadir. Bu sehrin çocuklari is ve istihdam için baska sehirlerde yasamak zorunda kalmaktadir. Sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel gelisim degerlendirmelerinde orta ve ortanin alti durumda bulunan ilimiz bu durumunu hizla gözden geçirmelidir. Iste yapacagimiz bu çalisma bunun için önemli bir firsattir" diye konustu.
Bilgi yönetiminin hakim oldugu 3. bin yilin basinda en büyük kitle imha silahinin fakirlik olduguna vurgu yapan Genç, "Tekstille gelisen 1. Sanayi Devrimi'ni, buhar makinasiyla saglanan 2. Sanayi Devrimi'ni kaçiran ve elektrik, elektronik esya üretimiyle baslayan 3. Sanayi Devrimi'nde geri kalan Türkiye, bilginin iktidar oldugu, yazilim ve gen teknolojilerinin ortaya çiktigi 4. Sanayi Devrimi'ni mutlaka saglamalidir. 4. sanayi devrimi yasanirken, Samsun olarak da zihin yapimizi 4. düzeye çikarmak zorundayiz. Yerel kalkinmanin kaynak ve alan boyutunu gelistirerek, ekonomik ve siyasi kalkinma alaninda topyekün bir yükselis hedeflemeli ve Samsun olarak sürdürülebilir kalkinma anlayisini benimsemeliyiz. Bütün bunlar nedeniyle bu sehrin yerel yönetimi olarak kendimizi sorumlu hissediyoruz ve Yerel Ekonomik Kalkinma Platformu kurduk. Yapilacak çalismanin ilimiz için faydali olacagina inaniyor, bu sehrin tüm dinamiklerinin katkisini bekliyoruz" seklinde konustu.