Is fikrine sahip olmasina ragmen sermayesi olmayan girisimcilerin isletme kurmalarini kolaylastirmak ve desteklemek amaciyla Samsun Büyüksehir Belediyesi öncülügünde kurulan Sabek ISGEM, ülkedeki toplam 27 Is Gelistirme Merkezi (ISGEM) arasinda en basarili ilk 3 arasinda girdi. 9 yilda kurulustan mezun olan 15 isletmenin 12’si markalasarak üretime devam ediyor.
Türkiye’de yeni kurulan isletmelerin basarisizligi yüzde 60 ile yüzde 80 arasinda degisiyor. Bu oran is gelistirme merkezleri ortaminda ise yüzde 10’a düsüyor. Bu da Isletmelerin baslangiçta karsilasacaklari riskleri en aza indiren bir is kurma modeli olan ISGEM’lerin girisimciler için ne kadar önemli ve faydali olduklarini gözler önüne seriyor.
Özellestirme Idaresi ile Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi (KOSGEB) Baskanligi’nin sektörlerde üretim ile basarili is adami sayisini artirmak ve yerel ekonomiyi güçlendirmek amaciyla 10 yildir kurulusuna öncülük ettigi 27 ISGEM, basarili çalismalara imza atiyor. Girisimci yetistirenlerden bir tanesi de 2006 yilinda Samsun Büyüksehir Belediyesi himayesinde kurulan Sabek ISGEM.
Türkiye’de en iyi ve en basarili ISGEM’ler arasinda Sabek ISGEM; 3. sirada yer aliyor. Dünya gazetesinin verilerine göre ilk sirada Van yer alirken, Tarsus ise ikinci konumda. Samsun’u iseAdana ve Eskisehir takip ediyor. 26 isligin bulundugu Derebahçe Mahallesi’ndeki Sabek ISGEM, 9 yildir üretici girisimcilere destek veriyor.
KOBI’lere yönelik 17 projeyi hayata geçiren kurum, 15 isletmeyi mezun etti. Bunlardan 12’si, kendi tesislerini kurup markalasarak üretimlerine araliksiz devam ediyor. Hâlihazirda ise 24’ü imalatçi ve 2’si hizmetler sektörü olmak üzere 26 isletme, tam zamanli 105 çalisani ile faaliyet gösteriyor.
Türkiye’nin 7. Is Gelistirme Merkezi olan Sabek ISGEM, Samsun’da yeni girisimcilerin en zayif olduklari is kurma asamasinda desteklenerek, bu zor asamayi saglikli bir sekilde asmalarini ve ayakta kalmalarini saglamak hedefiyle Özellestirme Sosyal Destek Projesi kapsaminda KOSGEB, Özellestirme Idaresi ve Dünya Bankasi’ndan alinan hibe ile kurulmustu.
Sabek ISGEM, 2019’a kadar islik sayisini 26’dan 51’e çikarmayi hedefliyor. Kuruma 15 yeni basvuru yapilirken, bu sayinin yakin zamanda 30’a çikacagi öngörülüyor. Doluluk oraninin yüzde 100 oldugu Sabek ISGEM’de 21 yeni isletme hizmet ve destek aliyor. Basarili çalismalar sonucu isletmelerin toplam satislari bir önceki yila göre yüzde 20 oraninda artti. Firmalari ortama 40 ile 60 ay misafir edip hizmet veren kurum, 2 yil sonra mezun isletme sayisini 30’a çikaracak.
ISGEM isletmeleri tarafindan piyasaya sürülen toplam yeni ürün/hizmet sayisinin toplam isletme sayisina orani yüzde 10, toplam patent ve faydali model basvurularinin isletme sayisina orani yüzde 20, firmalar tarafindan yapilan toplam marka basvurularinin isletmelerine orani ise yüzde 60’a ulasti.
Girisimcilere is kurmada yardim etmeyi, basarili isletmelerin kurulmasini, isletmeleri büyütmeyi, yeni is ve istihdam olanaklari saglamayi, güvenli ve rekabetçi is ortami olusturmayi ve yerel ekonomiyi desteklemeyi ilke edinen ISGEM’ler, KOBI’leri risklerden koruyarak onlara isletme gelistirme koçlugu, yönetim danismanligi, destek aglarina ulasim, finans kaynaklarina erisim imkâni, uygun kosullarda is yeri mekâni, ortak ofis ekipmani, tanitim, ofis hizmetleri, kurulus ve isletme giderleri gibi destekler veriyor. Uygun görülen is fikri sahiplerine ihtiyaç duyduklari konularda egitimler verip, girisimcileri sektörleriyle ilgili ihalelerden, malzeme alimlarindan haberdar ediyor. Ayrica uluslararasi kalite standartlarinda üretim yapmalarina yardimci olarak, yerli ve yabanci fonlari faydalanmalarini sagliyor.