Samsun Valisi Ibrahim Sahin kentin gelismesi için marka ürünlere yönelmek gerektigini belirterek, "Bir zamanlar Amasya'dan buraya meyve sebze alinmaya gelinirdi" dedi.
Samsun’un iki büyük tarim adasinin ortasinda olmasi büyük bir firsat oldugu ifade eden Sahin, ”Çarsamba ve Bafra’da tarim yapilmasi zor degil. Eskiden Amasya’dan meyve sebze almaya geliyorduk. Simdi ise tam tersi oldu. Ovalarda katma degeri yüksek olan ürünler üretmeliyiz. Tohum üretmeliyiz. Bunlari tek kisiyle degil hep birlikte yapilacak bir durumdur” diye konustu.
Samsun'da öncelikli olarak hayata geçirilmesi gereken konulara deginen ve ilk olarak Samsun'un kendi içinde markalar üretmesi gerektigini vurgulayan Vali Sahin, "Marka kent Samsun veya Samsun'da üretilen ürünlerin dünya pazarinda bir markaya dönüsmesi ile ilgili bir markadan bahsediyorum. Çünkü öyle bir dünyada yasiyoruz ki markasiz bir ürün ürettiginizde markali ayni ürünün neredeyse onda biri fiyatina alici buluyor" diye konustu.
Beraber bu sehirde hizmet vermeliyiz diyen Vali Sahin, "Samsun'da önemli diger bir konusu, medikal veya cerrahi aletlerdir. Dünyada 3 yerde medikal aletler üretiliyor. Bunlar Pakistan, Türkiye ve Almanya’dir. Türkiye’de de en çok Samsun’da üretiliyor. Bazi serbest bölgelerde üretiliyor ama çok minimal boyuttadir. Fakat Samsun suan 13 bin farkli medikal alet üretiliyor. Bafra’daki Organize Sanayi Bölgesi’ndeki mütesebbis heyet toplantisinda bir karar aldik. Ikinci asama için aldigimiz kararda Bafra Organize Sanayi Bölgesi, Medikal Aletler Organize Sanayi Bölgesi adi altinda isimlendirildi. Orasi için hizli bir seklide ÇED raporu alinacak ve biran önce medikal alet üretin firmalarin oraya tasinmasiyla ilgili bir karar aldik. Orada önümüzdeki dönem 13 bin degil, 23 bin, 33 bin farkli aletler üretebiliriz" seklinde konustu.
Sahin, "Samsun'un turizm konusunda bulundugu yerin çok gerisinde oldugunu, turizm potansiyeli olmasina karsi Samsun'a az turist gelmesinin sasirticidir. Çok küçük dokunuslarla Samsun'a çok ciddi anlamda turist çekebiliriz. Turistler artik deniz kum turizmden çikarak, kültür turizm, kongre turizme yöneliyor. Samsuna özgü olarak saglik turizmin öne çikarilmasi gerekir. Çünkü Samsun’da 9 tane özel hastane var. Son yillarda saglik sektöründe çok ciddi radikal devrimler yasandi. Bu Samsun için de çok önemli bir seydir. Istanbul’da yazin sokaklarda kafalari bandajli, sapkali birçok insan görürsünüz. Aslinda onlar saç ektirmistir. Onlar geldigi için hemen dönemiyorlar birkaç gün kalmalari gerekiyor. Günübirlik turizmden öte plastik cerrahi anlaminda bir saglik turizmini burada canlandirarak iyi olur. Gelen bir kisi 7 veya 10’la çarpilacak" ifadelerinde bulundu.
Ulasim ve lojistik sektöründe Samsun'da yapacaklari çalismalar oldugunu vurgulayan Samsun Valisi Ibrahim Sahin, "Karadeniz'de dört ulasim imkanini bünyesinde barindiran tek sehir Samsundur. Ancak bir ulasim modu daha eklenebilir. O da enerji üretim yolu veya enerji yolu. Çünkü Enerji hatlari, dogalgaz hatlari buradan geçiyor. Sayilirsa size besinci ulasim agi olur. Samsun'un cografi konumu itibariyle de çok önemli bir özelligi var. Bir diger konu lojistik merkez veya lojistik köy projesi. Samsun'da simdi bir lojistik merkez kuruluyor. Aslinda önümüzdeki 10 yilin sektörünü eger iyi ikame edersek bu anlamda Samsun çok önemli bir cazibe merkezi olacak" diye konustu.
Samsun Valisi Ibrahim Sahin, "Güçlü medyayi Samsun ölçegi disina tasiyip bölgesel, hatta global bir medya araçlari haline getirebilir miyiz’ bunlari konusmak istiyorum" dedi. Vali Sahin, "Türkiye’ye gerekse dünyaya görsel medya alaninda hizmet ettik. Medya sektöründe gerek çalismak gerekse insan çalistirmak bir hayli zor. Onun için de en çok beni siz anlarsiniz. Bugün burada olmamizin nedeni basin toplantisindan öte, Samsun medyasini daha iyi nasil bir yere tasiriz, sadece Samsun’a özgü kalmaz, bu güçlü medyayi Samsun ölçegi disina tasiyip bölgesel bir hatta global bir medya araçlari haline getirebilir miyiz’ bunlari konusmak istiyorum" dedi.