Türkiye'nin önemli sogan üretim merkezlerinden Amasya'da kuru soganin tarla fiyati gerilerken, üreticiler ümitlerini ihracata bagladi.
Amasya Ziraat Odasi Baskani Mehmet Bas, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Amasya'da 90 bin dekar alanda kuru sogan üretimi yapildigini, hasadin halen devam ettigini söyledi.
Amasya'nin sogan üretiminde çok önemli bir merkez oldugunu belirten Bas, kuru soganin sezon basinda tarlada 50 kurustan alici buldugunu, bugünlerde ise fiyatin 40 kurusa kadar geriledigini dile getirdi. Sogan fiyatlarindaki düsüste, Rusya ile yasanan kriz nedeniyle ihracatin daralmasinin etkili oldugunu ifade eden Bas, "Bir an önce dis baglantilarin kurularak soganin ihraç edilmesi gerekiyor" dedi.
Oluzlu Tarim Isletmesi Yönetim Kurulu Baskani Celalettin Çelik ise bu sezon üretim miktarinin geçen sezonla hemen hemen ayni düzeyde oldugunu belirtti. Çelik, geçen sezon önce 70 kurustan alici bulan soganin fiyatinin Eskisehir ve Polatli yöresinde yagislarin etkisiyle olusan pembe kök hastaligi sonucu depolarda 1 lira 80 kurusa kadar çiktigini, bu sezon ise 50 kurustan açilan fiyatin 40 kurusa kadar geriledigini ifade etti.
Fiyatin düsmesinde ihracat yapilamamasinin etkili oldugunu belirten Çelik, söyle devam etti: "Rekoltemiz geçen yilla hemen hemen ayni. Bizden sonra en büyük sogan üreticisi olan Polatli yöresinde ise rekolte geçen yildan düsük. Bu yil fiyatlarimiz 40 kurusa kadar geriledi, böyle giderse daha da gerileyecegini düsünüyoruz. Geçen yil Rusya ile yasanan sikintilardan dolayi ihracat olmadi. Bu da fiyatlarin düsmesinin nedenlerinden biri. Önceki yillara göre soganimiz daha kaliteli ve ihracata elverisli. Kaliteli ürünler üretecegiz, hükümetimizin destegiyle ihracat yapacagiz ve emegimizin karsiligini alacagiz, buna inaniyorum. En büyük pazarimiz Rusya. Rusya ile düzelen iliskiler bizi umutlandiriyor."
Çelik, sogan hasadinin eylül ayinin sonuna dogru bitecegine isaret ederek, sunlari kaydetti: "Kuru soganin bize maliyeti, isçi masraflariyla 35 kurus. Fiyatlar biraz daha gerilerse zarar ederek satmis olacagiz. Binlerce tarim isçisini istihdam ediyoruz. Zarar edersek bu kadar istihdam saglayamayiz. Biz afaki paralar kazanmak istemiyoruz, ancak emegimizin karsiligini istiyoruz. Eger 35 kurusa mal ettigimiz sogani daha düsük fiyatlara satmak zorunda kalirsak ürünü tarladan çikaramayiz. Fiyatlarin biraz yükselmesi halinde zarar etmeyecegiz. Hükümetimizin destegiyle ihracat olursa sogan fiyatlarinin çok iyi seviyelere gelecegini düsünüyorum. Ihracat yapilmasi halinde ürünümüz degerlenmis olacaktir. Devletimize, hükümetimize güveniyoruz, ihracat olacak, fiyatlar hak ettigi seviyeye gelecektir."