Çorum'da 150 yillik bir geçmise sahip olan tarihi Velipasa Hani butik otel oluyor. Velipasa Vakfi arasinda imzalanan protokolle 35 yilligina Çorum Belediyesi'ne kiralanan ve kentin en degerli kültür varliklari arasinda yer alan tarihi han restorasyonunun ardindan butik otel, restoran ve kafetarya olarak hizmet verecek. Tarihi Velipasa Han'inda basin toplantisi düzenleyen Çorum Belediye Baskani Muzaffer Külcü, süreçle ilgili bilgi verdi. Velipasa Hani'nin Türkiye'deki nadir eserlerden birisi oldugunu vurgulayan Baskan Muzaffer Külcü, yapacaklari restorasyonla birlikte Çorum'un kültür mirasina yeni bir eseri daha kazandiracaklarini açikladi.
Türk kültür ve medeniyeti açisindan kervansaraylar ve hanlarin önemli olduguna dikkat çeken Baskan Külcü, "Bunlar yapildiklari dönemin bütün izlerini tasiyan, o dönemin imzasi olarak kabul ettigimiz eserler. Her dönemde birçok bina yapilir ama bunlardan bir kismi digerlerine göre daha farklidir. 1860-1870'li yillarda yapildigi kabul edilen Velipasa Hani'mizda da hem Osmanli dönemine ait hem de Çorum mimarisine ait bütün izleri tasiyor. Tarihi ve kültürel degerlerin yasatilmasi için yapilan çalismalari bir görev olarak görüyoruz. Bize emanet edilen bu eserleri bizde gelecek nesillere birakacagiz. Kent merkezinde korunacak, turizm alaninda pazarlanabilecek eser sayisina baktigimizda o konuda çok sansli bir il degiliz. Sahip olunan eserlerin de korunmasi noktasinda belediyemiz ve bakanligimiz gereken hassasiyeti gösteriyor. Son 10 yilda Türkiye'nin farkli illerinde 4 bin eser bakanlik tarafindan restore edildi. Çorum'da bunlarin içerisinde yer aliyor. Sehir olarak da, ülke olarak dünyanin en eski medeniyet merkezlerine ev sahipligi bir cografyadayiz. Böyle oldugu için farkli dinlere, milletlere ev sahipligi yapmisiz. Turizmi deniz, kum, günes sarmalindan kurtarip çok daha nitelikli bir noktaya da tasiyabilme imkanimiz var. Türkiye son 10 yildir bunu fark etti. En az ucuz harcama yapan deniz turizminden inan turizmine, kültür, tarih ve spor kongre turizmine geçis yapti. Artik bunlarin geregini yapiyor" dedi.
Tarihi hanla ilgili yapilacak restorasyon çalismasi hakkinda da bilgi veren Baskan Külcü, "Buranin restorasyonu 2013 yilinda gündeme geldi. Kiracilar ve mülk sahipleri ile konustuk. 1.5 yillik bir hazirlik döneminden sonra hanin belediyeye kiralanmasi noktasinda protokol imzaladik. Velipasa hani aslina uygun bir sekilde hizmet verecek. Tarihi kaynaklarda burasi otel olarak kullaniyor. Osmanli döneminde yapilmis 5-6 nitelikli yerden birisi. Döneminin 5 yildizli oteli gibi görmek mümkün. O dönemin meshur yönetici idareci ve bürokratlarinin gelip geçerken burada konakladigini görüyoruz. Kullanim için altta bulunan yeri restoran ve kafetarya üstteki alanlari otel olarak planliyoruz. Bu bizim düsüncemiz projelendirme çalismalari sürüyor. Gerekli izinler aldiktan sonra 2 yillik bir restorasyon çalismasinin ardindan 2018 yilinin ortalarina geldigimiz zaman burayi butik olarak hizmete açmayi planliyoruz" diye konustu.
Velipasa Han'nin restorasyonun tamamlanmasiyla birlikte etrafinin da yeni bir kimlige kavusacagini anlatan Baskan Külcü, "Burasi bu isin tetiklendigi nokta olacak. Önemli bir eser, önemli bir tarihi varlik. Etrafindaki dükkanlar açisindan özelde de arasta açisindan yeni bir dönemin baslangici olduguna inaniyoruz. Oranin tarihi eser tescili kaldirilmisti. Açilan dava sonucunda Danistay tekrar tescil karari verdi. Dolayisiyla bir yol açma genisletme, meydan gibi bir proje söz konusu degil. Orayi yeniden ihya edecek ve yine hem içerde insanlarin keyif baktigi mekan hem de turizm anlaminda hafizalarda yer alacak bir mekan haline getirmek istiyoruz. Mülk sahipleri ve dernek yöneticileriyle konusuyoruz. Onlarinda isbirligi niyeti var. Ortak proje üzerinde anlasip iyi bir duruma getirecegiz. Türkiye'de bunun örnekleri var" ifadelerini kullandi.
Kale ve eski Polis Karakolu binasi hakkinda da açiklama bulunan Baskan Külcü, "Kale için proje çalismasi sürüyor. Orada bir tarafi geleneksel kina gecesi gibi programlarin yapildigi yer bir tarafi da butik otel tasarlaniyor. Kale'de yapilacak çalisma turist sayisinin artmasina da katki saglayacak. Polis karakolu olarak bilinen yerle ilgili 4 yildir devam eden kamulastirma davasi vardi. Sonuna geldik. 1 milyon TL'lik kamulastirma parasini ödedik. Tüm kamulastirmalari tamamladik. Aslina uygun olarak yeniden yapacagiz. Çorum kültür ve turizmine kazandirmis olacagiz" ifadelerini kullandi.