Tarihi Kentler Birligi Özendirme Yarismasinda Samsun Saathane Meydani Projesi'ne Ödül

YAPEX Restorasyon Fuari’nda Tarihi Kentler Birligi tarafindan 15. cisi yapilan  “Tarihi ve Kültürel Mirasi Koruma Proje ve Uygulamalarini Özendirme Yarismasi”nda Samsun Büyüksehir Belediyesi, Saathane Meydani Kentsel Tasarim Projesi ile Proje Ödülü’ne deger görüldü. 

Samsun Büyüksehir Belediyesi adina ödülü Tarihi Kentler Birligi ve Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz aldi.

Tarihi Kentler Birligi Özendirme Yarismasinin kazananlari, ÇEKÜL Vakfi ve Akdeniz Tanitim isbirliginde düzenlenen YAPEX Restorasyon Fuari’ndaki törenle ödüllerini aldi. Her yil restorasyon ve yapi sektörüyle; tarihi belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanlari bir araya getiren fuar kapsaminda düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirasi Koruma Proje ve Uygulamalarini Özendirme Yarismasi”na 47 belediye 83 proje ile katildi. Yarismaya katilan belediyelerin ödül aldigi koruma projeleri YAPEX Fuari’ndaki Yarisma Sergisi’nde katilimcilarla paylasildi.

Samsun Büyüksehir Belediyesi, Saathane Meydani Kentsel Tasarim Projesi kapsaminda kent merkezinde anitsal yapilari nitelikli ve sade bir mimari tasarim ile korumalari, projenin kent kimligine olan olumlu katkisi, kamusal kullanimi destekleyen tasarim anlayisi, sosyal ve ekonomik etkisi yüksek bütüncül islevlendirme kurgusu nedeniyle Proje Ödülü’ne deger görüldü.

Törende Kültürel miras ve islevlendirmenin önemine dikkat çeken ÇEKÜL Vakfi Baskani Prof. Dr. Metin Sözen “Tüm kesimleri bir araya getirmeyen bir ulus yarinlarini güçlü kilamaz. ÇEKÜL Vakfi’nin 26 yildir vurguladigi kamu-yerel-sivil-özel isbirlikleri artik kurulmaya basladi. Ne yaparsak yapalim kültüre pay ayirmak zorundayiz. Özel sektör de dahil olmak üzere önceligimiz kültür olmalidir. 6 yildir Antalya’da düzenledigimiz YAPEX Restorasyon Fuari’nin boyutu her geçen gün artiyor. Bu toplantilarda aklimizi, beraberligimiz ve mutlulugumuzu paylasiyoruz. Tarihi Kentler Birligi’nin 15 yildir devam eden ‘Özendirme Yarismasi’na ilk basladigimizda koydugumuz hedefler çok da anlasilmamisti. Ama simdi ismini neden ‘ Özendirme Yarismasi’ koydugumuz aldigimiz sonuçlardan ve yerel yönetimlerin kültürel miras alaninda yürüttükleri basarili çalismalardan anlasiliyor. Anadolu topraklarindaki bu büyük kültürün sahibi oldugunu yerel yönetimler fark etmeye basladi. Bu nedenle hemsehrilik kültürünü hatirlayanlar kentlerini gelecege tasiyabilir.  Yurdumuz diyebilmek için önce yurttas olmak gerekir.” dedi.

Tarihi Kentler Birligi ve Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz da bir konusma yaparak sunlari söyledi: “Tarihi Kentler Birligi Özendirme Yarismasina katilim her geçen yil daha da artiyor. Katilan projelerdeki düzey artisi bizi mutlu ediyor. YAPEX Restorasyon Fuari ve her yil düzenledigimi ‘Özendirme Yarismasi’ belediyelerimizin koruma bilincini genis kitlelere yayilmasina vesile oluyor. Türkiye’de Tarihi Kentler Birligi üyelerimizle birlikte kültürel mirasimizi yasatmak için 16 yildir çalisiyoruz ama Halep, Sam ve Bagdat gibi tarihin mirasin yogun oldugu komsularimizdaki savas ve yikimlar bizleri derinden etkiliyor. Bu yikimin en kisa zamanda sona ermesini gönülden diliyoruz.”

http://www.haberexen.com/tarihi-kentler-birligi-ozendirme-yarismasinda-samsun-saathane-meydani-projesine-odul-923071h.htm

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..