Orta Karadeniz Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Istasyonu Müdürlügü'nce Tokat'in Kazova bölgesinde sürdürülebilir ile geleneksel toprak yönetimi uygulamalarinin ve topragin bazi özelliklerinin saptanmasi için 2000 yilinda baslatilan proje 2050 yilinda sonuçlanarak hayata geçirilecek.
Proje sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer Faruk Noyan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 1950'li yillarda tarimda makinelesmenin artmasi ve fazla miktarda girdi kullanilmasi tarimda sürdürülebilirlik anlaminda bir risk olusturdugunu söyledi.
Topraklara yogun bir girdi kullanimi oldugunu belirten Noyan, "Makinelesmeyle birlikte toprak isleme var. Bunlarda topraklarda olumsuz etki yapmaktadir. Bu konulari arastirmaktayiz. Tarim topraklarinda makinelesme ile beraber baslayan yogun toprak isleme ve kimyasal kullanimi bu topraklar üzerinde bir takim olumsuzluklari da beraberinde getirmistir. Bu nedenlerden dolayi uzun yillari kapsayan izleme teknikleri ile yöre topraklarinin kalite özelliklerinin degisim seyrinin farkli toprak yönetimlerinde takip edilmesi, uzun yillar içerisinde farkli toprak yönetimi sistemlerinin verim üzerine olan etkisinin saptanmasi, farkli toprak yönetim sistemlerinin ekonomik analizinin yapilarak karsilastirilmasi amaciyla bu proje 2000 yilinda uygulamaya konulmustur" dedi.
Noyan, 2050 yilina kadar 50 yil süre ile devam etmesi planlanan bu proje Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü destegi ile Türkiye'de yürütülen tek proje oldugunu kaydetti.
Arastirma projesinin Orta Karadeniz Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Istasyonu Müdürlügü arazisinde çakili olarak yürütüldügünü ifade eden Noyan, "Denemeler, birbirinden bagimsiz iki farkli münavebe sisteminde iki ayri deneme olarak yürütülmektedir. Projenin birinci deneme deseni bugday, kuru fasulye ve seker pancari, ikinci deseni bugday, patates, seker pancari olacak sekilde yürütülmektedir. Denemelerde ana konular azaltilmis toprak isleme ve geleneksel toprak isleme, alt konular ise sadece toprak analizi sonuçlarina göre kimyasal gübre uygulamasi ile çiftlik gübresi ve yesil gübrelemenin birlikte yapildigi konulardan olusmaktadir" diye konustu.
2014 yilinda seker pancari ektiklerini dile getiren Noyan, hasat sonrasi verimler belirlenerek alinacak toprak örneklerinde gerekli analizler yapilacagini belirtti.
Noyan, "2050 yilinda projemiz tamamlanacak. O yildan sonra topragin ömrünü uzatacak veriler elde edecegiz. Çiftçilerimiz insallah bu projenin ardindan topraklarini uzun yillar verimli bir sekilde kullanabilecekler. Topragin ömrünü uzatacagiz" seklinde konustu.