Amasya Üniversitesi Tasova Yüksel Akin Meslek Yüksekokulu’nun (MYO) Türkiye’de Hayat Boyu Ögrenmenin Desteklenmesi II programi kapsaminda desteklenen ilk Avrupa Birligi projesi ’Ögrenmenin Yasi Yoktur’ 1 Ekim itibariyle basladi.
Projeyle hayat boyu ögrenme baglaminda ISKUR’a kayitli issiz kadinlarla engelli kadinlarin istihdam edilerek toplum içindeki sosyal statülerinin yükseltilmesi böylelikle Amasya genelinde sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkinmaya katkida bulunmak amaçlaniyor.
Türkiye genelinde bin 207 proje arasinda desteklenen 37 projeden biri olan Ögrenmenin Yasi Yoktur projesiyle ilgili açiklamalarda bulunun Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. M. Burak Bilgin bir yil sürecek projenin hedef kitlesinin 25-64 yas araliginda ISKUR’a kayitli issiz kadinlar ile engelli kadinlar oldugunu söyledi.
Ilk asamada kursiyerlere mesleki yeterlilik kazandirma, kazanilan mesleki yeterliliklerle birlikte istihdamlara katki saglama, egitim konularinda farkindalik olusturmak istedikleri kursiyerlerin organize sanayi bölgeleri basta olmak üzere üretim sektörleriyle tanismalarini ve istihdamlarini saglamanin projenin amaçlari arasinda bulundugunu belirten Burak Bilgin, “Bu amaç dogrultusunda mevcut egitimlerin gelistirilmesiyle sertifikalandirilmamis olan ya da yarim kalmis sertifikalandirilmalarin tamamlanmasi hedeflenmektedir. Proje ortaklarimiz Amasya Organize Sanayi Bölgesi Müdürlügü, Amasya Tasova Halk Egitim Merkezi Müdürlügü, Amasya Sevgican Anadolu Engelliler Dernegi olarak belirlenmistir. Tasova ilçemizdeki tüm kamu kurum ve kuruluslarin yani sira ilimizin geneline hizmet eden organize sanayi bölgeleri, servis-otobüs isletmecileri, sanayi ve ticaret odalari, dernekler ile sivil toplum kuruluslari tarafindan da destekleniyor olmasi projenin yarattigi heyecani yansitmaktadir. Bu heyecanla projenin hedef kitleye ulastirilmasi planlanmaktadir” dedi.
Projede toplam 130 kursiyere 5 farkli alanda sertifikali mesleki egitim, 3 farkli alanda da sertifikali genel beceri egitimi verilmesi öngörüldügüne deginen Bilgin, “Sertifikali mesleki egitimler olarak Okul Servisi ve Turizm isletmeciligi, Engelli ve Yasli Bakimi, Toplu Yemek ve Organizatörlük, Yenilenebilir Enerji Fizibilite Danismanligi, CAD Egitimi öngörülürken sertifikali genel beceri egitimleri olarak da Uygulamali Proje Döngüsü Yönetimi, PCM Egitimi, Is Sagligi ve Güvenligi, Girisimcilik egitimi verilecek. Mesleki egitimlerin planlanmasinin temelinde yüksekokulumuzda bulunan otobüs kaptanligi programinda turizm alaninda uzmanlasmis üç bayan ögretim görevlisinin kadin sorunlarina olan duyarliligi neticesinde alanlari olan servis isletmeciligi konusunda kursiyerlere egitim verilmesi önerileri yatmaktadir. Proje ortaklarimizin katkilariyla engelli ve yasli bakimi üzerine egitim almis bayanlara yönelik ciddi bir ihtiyaç oldugu belirlenmis ve kurs kapsamina alinmistir. Toplu yemek ve organizatörlük kurslarinin kursiyerlere ciddi istihdam saglayacagi düsünülmektedir. Bölgemizde artan yenilenebilir enerji yatirimlari yükselen bir deger olarak ön plana çikmaktadir. Hedef grubumuzdaki kursiyerlere yenilenebilir enerji fizibilite danismanligi konusunda verilecek egitimlerle bu yöndeki yeteneklerinin artirilmasi hedeflenmektedir. Mesleki becerilerine ciddi katki saglayacagi ve daha rahat is bulabilecekleri öngörülerek issiz bayanlara bilgisayar destekli tasarim (CAD) egitimi verilmesinin uygun olacagi degerlendirilmistir. Yine mesleki egitimlerden ayri olarak Girisimcilik (KOSGEB onayli), Is Sagligi ve Güvenligi, Proje Döngüsü (PCM) Egitimleri ile kursiyerlerin genel beceri egitimlerinin desteklenmesi düsünülmektedir. Egitimlerimize ilave olarak meslek kurslarini tamamlayacak sekilde bes farkli seminer ile teknik geziler icra edilecek bir adet istihdam paneli düzenlenecektir. Tasova Yüksel Akin Meslek Yüksek Okulu olarak büyük bir heyecanla baslamis oldugumuz Avrupa Birligi projemizin hepimize hayirlar getirmesi dilegiyle saygilar sunarim” diye konustu.