Tokat Kalesi'nin turizme kazandirilmasi amaciyla yapilan restorasyon çalismalarinin ikinci ayagi baslatildi.
Tokat Valiligi, Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan yapilan ihale ile kalenin yikilmak üzere olan surlari onarilmasi ve çevresinde seyir teraslarinin yapilmasi amaciyla restorasyon çalismalari baslatildi. Il Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, kentin en önemli simgelerinden Tokat Kalesi'nde 2009 yilinda baslatilan ve ilk etabi 2010 yilinda bitirilen restorasyon çalismalarinda ikinci etap çalismalar baslandigini kaydetti.Tokat Valisi Cevdet Can'in talimatlari dogrultusunda tekrar baslayan restorasyon çalismalarinda burçlarin saglamlastirilmasi ve kale çevresinde kazi çalismalarinin yapildigini ifade eden Akyüz, 3 arkeolog denetiminde kazi çalismalarinin yürütüldügünü söyledi. Kalenin fonksiyon projesinde tonozlarin içerisinde kafeler ile yürüyüs yollarinin yer alacagini belirten Akyüz, "Kaleye çikanlar sehrin güzelligini seyretme imkani bulacak.'Tokat Kalesi'ne çikan 7 yil Tokat'tan gitmez' diye süre gelen bir sey var. Bu dogrudur. Niye diye soracak olursaniz. Tokat'in güzelliklerini gören insanlar gitmek istemez. Bu güzellikleri daha iyi gözler önüne koymak istiyoruz" dedi.
Restorasyon çalismalarinin su anki maliyetinin 245 bin TL olacagini ifade eden Akyüz, "Önceliklerimiz Tokat Kalesi ve Kent Müzesi. 2015 yili içerisinde bu mekanlari gün yüzüne çikartarak turizme kazandiracagiz" diye konustu.
Akyüz, ayrica Tokat Kalesi'nde esir tutuldugu rivayet edilen Kont Drakula'nin müzesinin yapilabileceginin altini çizerek konusmasina söyle devam etti: "Fatih Sultan Mehmet döneminde Kont Drakula Tokat Kalesi'ndeki zindanda 7 kaldigi rivayet ediliyor. Osmanli döneminde burasi zindan olarak kullanilmis. Daha öncesi dönemlerde korunma ve savunma amaçli kullanilmis. Bu anlamda uluslararasi tanitim için Kazikli Voyvoda olarak bilinen Kont Drakula kullanilabilir."