Yillik ortalama 75 bin dekar alanda, Türkiye'deki domates üretiminin yüzde 5'ini gerçeklestiren Tokat'tan yilda yaklasik 200 bin ton mahsul, Almanya, Belçika ve Hollanda'nin da aralarinda bulundugu Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Il Gida, Tarim ve Hayvnacilik Müdürü Ali Yavas, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Tokat'in tarim kenti oldugunu söyledi.
Tokat'ta domates ve kiraz üretiminin yogunlukla yapildigini belirten Yavas, "Tokat'ta tarimda 80 çesit ürün yetisiyor. Tokat'in özellikle 'Kazova' dedigimiz bölgesinde agirlikli olarak domates üretiliyor. Genelde de yüzde 80-90 oraninda sirik domatesi üretiliyor" dedi.
Bu yil üretimin iyi seviyede oldugunu dile getiren Yavas, domates hasadina 25 gün önce basladiklarini kaydetti. Hasadin çok iyi gittigini aktaran Yavas, "Domatesin kilosu 55-60 kurus arasinda degisiyor. Biz 50 kurusun altina düsmezse fiyatin normal oldugunu düsünüyoruz" ifadesini kullandi.
Türkiye'de ortalama yillik 10-11 milyon ton domates üretildigini dile getiren Yavas, bunun yaklasik yüzde 5'inin Tokat'ta gerçeklestirildigini söyledi.
Tokat'ta yillik 500-550 bin ton domates üretildigini, Antalya, Mersin ve Mugla'dan sonra Tokat'in geldigini belirten Yavas, "Domatesimiz yurt içinde hemen her yere gidiyor. Tokat'ta gümrük olmadigi için Hatay ve Mersin'deki toptancilar vasitasiyla ihracat yapiliyor. Avrupa ülkelerine domates ihracati yapiyoruz. Domatesimiz Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa basta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine gidiyor. Türk cumhuriyetlerine de domates ihraç ediyoruz" diye konustu.
Ali Yavas, Tokat'tan yillik yaklasik 200 bin ton domates ihracati gerçeklestirildigini bildirdi.
Türkiye'nin birçok yerinde domates üretiminin hizla yayginlastigina dikkati çeken Yavas, sunlari kaydetti: "Tokat domatesi lezzetli ve kaliteli. Tokat'ta gece ve gündüz sicaklari domates üretimine uygun. Domateste en önemli kriter gece ve gündüz arasindaki sicaklik. Bu fark Tokat'ta en ideal seviyede oldugu için bizim domatesimizin aromasi, dayanikliligi ve kalitesi birçok ilin ürününe göre iyi durumda. Müdürlük olarak çiftçilerimize üretim ve hastalikla mücadelede yardimci olmaya çalisiyoruz. Bu sene üretimde çok sükür sikintimiz yok. Tokat'in 20-25 yillik bir tecrübesi var. Tokat'ta 1994 yilinda sirik domatesi üretimi basladi. Yillarca üretimimiz artti."
Yavas, Tokat'ta ev tipi salça üretiminin de yaygin oldugunu ve kentin bu alanda isim yaptigini aktararak, "Yaklasik 10-15 bin dekar alanda salçalik domates üretiliyor. 55-60 bin tona yakin salçalik domates üretiyoruz. Bu da önemli bir rakam" dedi.