Tokat Turizme Yönelecek

Tarihsel süreç içerisinde birçok medeniyete ev sahipligi yapan Tokat, Bizans döneminde Komana, Selçuklu döneminde Dar Ün-Nusret, Osmanli döneminde ise Tokat olarak adlandirilmistir. Sehir Hitit, Asur, Hurri ve Kimmerlerin egemenliginde kalmis daha sonra Makedonya ve Pontus kralliginin yönetimine geçmistir. M.Ö.65'te Roma ve Bizansin hakimiyetine giren sehir, Malazgirt zaferiyle birlikte sirasiyla Danismentli, Anadolu Selçuklu ve Osmanli'nin egemenligine girerek bir Türk-Islam sehri olmustur. Tüm bu medeniyetleri barindiran Tokat, turizmde merkez olmayi hedefliyor.

 


Tokat ilinin tarihi zenginligini bilmeyen yoktur. Ancak zamanla Tokat'taki tarihi eserler sehir yapilanmasinin içerisinde kalmistir. Bu anlamda Tokat'ta tarihi eserlerin yeniden görünür kilinmasi ve tarihi miraslarin birbirleriyle baglanti kurabilecegi, bir sehir mimarisinin hayata geçirilmesi önem tasimaktadir. "Tokat Tarihi Meydan Çarsisinin Turizm Cazibe Alanina Dönüstürülmesi Projesi" ile Tokat Meydan Çarsisinda, alanin tarihi kimligindeki niteligine bagli olarak; tüm paydaslarin proje uygulama süreçlerine etkin katilimin saglandigi mekânsal düzenlemelerin yapilarak, yeniden ekonomik ve sosyal olarak kentle bütünlesmesini saglayacak bir cazibe merkezi olusturmak amaçlanmistir. Orta Karadeniz Kalkinma ajansi tarafindan uygulanan '2016 Yili Güdümlü Proje Destegi Programi' kapsaminda desteklenen "Tokat Tarihi Meydan Çarsisinin Turizm Cazibe Alanina Dönüstürülmesi Projesi" imza töreni 16 Agustos 2017 tarihinde gerçeklestirilmistir. Projenin 10.547.015 TL'lik olan toplam bütçesinin 7.000.000 TL'lik kismi OKA tarafindan desteklenmektedir.

 

Uygulama süresi 24 ay olan proje tamamlandiginda Tokat Merkez ilçede 900 Adimda 900 Yüzyil Kültür Rotasi'nin baslangiç noktasinda yer alan Tarihi Meydan Çarsisinda gerekli mekansal düzenlemelerin yapilarak yaklasik 8700 metre karelik alanin yeniden sehir hayatina kazandirilmasi; 700 yüzyillik Meydan Çarsisi'nin güneybatisinda yer alan Tokat Kalesi ve eteklerindeki geleneksel doku ile baglanmasi; 900 Adimda 900 Yüzyil Kültür Rotasi'nin bulunan yerlesik halk ile turiste mal ve hizmet sunan ticari isletmelerinin gelirlerindeki pay artisi; alanda hizmet veren esnafin daha iyi kosullarda çalisma olanagina kavusmasi, olusturulan Tokat Meydan Çarsisi Isyeri Sahipleri Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi vasitasiyla yeni bir örgütlenme ve isletim sistemi ile proje alaninin korunmasi ve cazibesinin sürekli kilinmasi, Meydan Çarsisi esnafinin ve üreticilerin pazarlarini genisletmesi ve gelirlerini artirmasi; bölgede saptanan ihtiyaçlara, yurt içi ve yurtdisi taleplere göre belirlenen yöresel ürünlerin küçük isletmelerin isbirligi ile üretilmesi ve bu isletmelerin uzmanlasarak yenilik yapma kapasitelerini artirmalari beklenmektedir. https://www.sabah.com.tr/karadenizdoguanadolu/2018/06/13/tokat-turizme-yonelecek

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..