Türk Polisi ADIM’de Arapça Ögreniyor

Samsun Il Emniyet Müdürlügünün Orta Karadeniz Kalkinma Ajansinin (OKA) destegiyle baslattigi “Il Emniyet Müdürlügü Personeline Arapça Dil Egitimi” baslikli proje kapsaminda, 15 polis memuru, Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Arapça Dil Egitim Merkezinde (ADIM) Arapça derslerine basladi.

 

Samsun’da ikamet eden yaklasik 20 bin Suriyeli ve Irakli göçmenin, Türk polisiyle dogru iletisim kurmasini saglamak ve polisiye vakalarda yanlis anlasilmalarin önüne geçmek amaciyla baslatilan projeyle emniyet personeli, hem ADIM dershanelerinde hem de kamp ve ziyaretlerle uygulamali olarak Arapça ögrenecek.

 

ADIM’de gerçeklesen projenin açilis törenine ise; Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Il Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayi, Rektör Danismani ve ADIM Müdürü Prof. Dr. Metin Yilmaz, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, OMÜ Vakfi Baskani Prof. Dr. Halil Kütük, Il Emniyet Müdürlügü yetkilileri ve egitmenler katildi.

 

Projenin açilis töreninde konusan ADIM Müdürü Prof. Dr. Metin Yilmaz, dil ve dinin bir toplumun en önemli iki unsuru oldugunu belirterek “Netice itibariyle bizi diger varliklardan ayiran önemli özellikler bunlar. Ayni zamanda dil, bir ülkenin gelismisliginin en önemli göstergelerinden biri. Biz de bu baglamda, Rektörümüzün de destekleriyle, OMÜ’de Türkiye’de dil ögretimi açisindan esi olmayan bir kurum kurduk” dedi.

 

20 kisilik siniflarla, en iyi fiziki imkânlarla, özenle seçilmis, alaninda uzman 16 egitmen ve 21 ögretim elemaniyla örnek bir yapi olusturduklarini kaydeden ADIM Müdürü Metin Yilmaz, “Üniversitemizin hazirlik sinifi ögrencileri, bir dönem geçmesine ragmen simdiden Arapçayi konusup okuryazar hale geldiler. Bunun yaninda bizim topluma da borcumuz var. Üniversitenin halkla bulusmasinin önemini hepimiz biliyoruz. Merkezimiz de bu bulusmanin bir ayagini olusturuyor. Toplumumuzun her kesimine ve meslek grubuna uygun ücret karsiliginda Arapça dil egitimi veriyoruz. Dolayisiyla merkezimizin sistemini oturtmus bulunuyoruz” ifadelerini kullandi.

 

Devletin güzide kurumlarindan biri olan Emniyet Müdürlügüyle ayni projede yer almaktan mutluluk duydugunu ifade eden Metin Yilmaz, “Bu projenin tüm Türkiye’ye örnek olacagina inaniyorum. 4 milyon göçmeni olan bir ülkede; toplumsal sorunlarin halledilmesi, kültürel entegrasyonun saglanmasi dil bagi olmadan olamaz. Bir baslangiç olarak egitmenlerimiz, polislere Arapçayi en güzel sekilde ögretecekler ve bu bizim Il Emniyet Müdürlügüyle kurumsal is birligimizi daha da arttiracak” seklinde konustu.

 

Projenin hazirlanmasinda katkisi bulunan Il Emniyet Müdürlügü personeli Ugur Eker ise yaptigi bilgilendirici konusmada sunlari söyledi: “Ilimizde bulunan göçmenlerin ve yabanci turistlerin korunmasini saglamak ve sorunlariyla ilgilenmek için böyle bir proje gerçeklestirdik. OKA tarafindan da projemiz kabul edilerek desteklendi. Seçtigimiz Arapça alt yapisina sahip 15 personelle de egitime basladik. Personelimiz; haftanin 4 günü 120 saati pratik, 40 saati uygulamali olmak üzere toplam 160 saat Arapça egitimi görecekler. ADIM’in destegiyle personellerimiz, Arapça konusan göçmenlerimizin yasadigi yerleri ziyaret ederek onlarla bire bir diyalogda bulunacaklar. Projenin öncelikli amaci, tercümanlar araciligiyla yasanabilecek yanlis aktarimlarin önüne geçerek personelimizin olayi birinci agizdan anlamasini ve kendini ifade edebilmesini saglamaktir.”

 

OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen de, “Su ana kadar kurumumuza dille ilgili birçok proje basvurusu oldu. Ancak çogu, sosyal bir karsiligi olmadigi için reddedildi. Ama bu projenin, yani Arapçanin, sehrimizde yasayan göçmenler dolayisiyla bir sosyal karsiligi var. Onlarin sorunlarini, sikintilarini çözebilmek için bu proje çok önemli. Ben bu projenin devam etmesini, ikinci bir projeyle polisimizin daha üst düzeyde dil beceresine sahip olmasini ümit ediyorum” dedi.

 

Arapça bilen personele olan ihtiyaç nedeniyle projenin kendilerini heyecanlandirdigini dile getiren Samsun Il Emniyet Müdürü Vedat Yavuz ise, “Ilimizde yaklasik 30 bin göçmen bulunmakta. Bunlarin 20 bini Suriyeli ve Irakli. Dolayisiyla polisiye vakalarda ya da Yabancilar Subesindeki idari islerde elimizdeki Arapça bilen personel sayisi yeterli degil. Bu sebeple 15 personelimizin Arapça dil egitimi alacagi bu projenin hayata geçmesi bizim için çok önemli. Emekleri ve destekleri bulunan herkese sükranlarimi sunuyorum” diye konustu.


Güzel bir vesileyle bir araya gelmekten memnuniyet duydugunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de, “Tüm kurumlarimiz insanimiz için. Daha huzurlu, daha güvenli, daha medeni bir toplum için çalisiyoruz. Üniversitemiz, Il Emniyet Müdürlügümüz ve OKA gibi üç önemli kurum da bu amaç için bugün bir arada” seklinde konustu.

 

Bir insani en dogru sekilde anlamak için onun konustugu dili bilmek gerektigini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç sözlerini söyle sürdürdü: “Bu amaçla baslatilan projeyle, insallah 15 polisimiz Arapçayi en iyi sekilde ögrenerek Samsun’da ikamet eden misafirlerimizle daha saglikli iletisim kuracaklar ve islerini en iyi sekilde yapacaklar. Ayrica ADIM, üniversitemiz içerisinde en iyi imkâna sahip dil merkezidir. Fiziki imkânlarinin yani sira çok iyi yetismis egitmenleri de var.”

 

Rektör Bilgiç, proje fikrini ortaya atan, destekleyen ve katki saglayan tüm kisi ve kurumlara da tesekkür etti.

 

Konusmalarin ardindan protokol üyeleri polislerin ve ögrencilerin egitim gördügü dershaneleri ziyaret ederek hem dersi izledi hem de egitmenlerden bilgi aldi.

 

Projenin açilisi için hazirlanan pastanin Samsun Valisi Osman Kaymak ve protokol üyelerince kesilmesiyle açilis töreni sona erdi.  https://www.haberturk.com/samsun-haberleri/67341253-turk-polisi-adimde-arapca-ogreniyor

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..