TÜRKIYE'DE KÜLTÜR BALIKÇILIGININ GELECEGI

Samsun Su Ürünleri Birligi Baskani Osman Parlak, Türkiye'de su ürünleri sektörünün gelecegi hakkinda açiklamalarda bulundu.

Samsun Su Ürünleri Birligi Baskani Osman Parlak, Türkiye'de su ürünleri sektörünün hizla büyüdügünü vurguladi. Parlak, "Sunu da çok rahatlikla söyleyebilirim: Su ürünleri sektörü özellikle yetistiriciler devletten aldiklari destekleri yatirima dönüstüren en önemli sektördür ve Türkiye'de hizla büyüyen de sektörde su ürünleri sektörüdür. Her yil yüzde 20'lere varan bir büyüme göstermektedir. Dünyadaki dogal balik stoklarini korumak için mutlaka yetistiriciligi arttirmak lazim. Bunu yaparken de sürdürülebilir balikçiligi esas almak lazim. Çevreyi de öne alarak balikçilik yaptigimiz alanlari farkli alanlara kaydirarak yeni üretim alanlari da açarak Türkiye'deki balikçiligi hem üretim açisindan hem ihracat açisindan hem kalite ve verimlilik açisindan daha üst noktalara tasimak gerekiyor. 2030 yillarinda dünyada yetistiricilik ile elde edilecek balik su ürünleri tüm dünyada avciliktan da daha öne geçecektir. Yeni üretim alanlari açarak üretime katkida bulunmamiz gerekiyor" dedi.

Samsun ve Sinop illerinin su ürünleri yetistiriciliginin gelecegini deginen Parlak, "Samsun ve Sinop illerini sadece su ürünleri yetistiriciligi açisindan degil, ayni zamanda avcilik ve isleme açisindan birlikte degerlendirmek gerekiyor. Samsun'da 6 bin 500 ton kapasiteli bir üretim var. Zaman içerisinde muhtemelen 10 bin ton barajlarda, Yakakent'te denizlerde 15 bin ton, toplam 25 bin ton civarinda bir üretim olacak. Bunlar zaman almaktadir. Insanlar görerek bilerek yapmak istiyorlar. Su ürünlerinin zor dönemde oldugu günlerde insanlar yatirima girmek istemiyor. Sinop'ta ise yeni açilan üretim sahalariyla beraber en az 25 bin ton üretim gerçeklestirilecegini düsünmekteyim. Dolayisiyla Samsun ve Sinop'ta 50 bin tonluk bir yetistiricilik yapilabilir. Alabalik, somon ve levrek üretimi yapilabilir. Bu ciddi bir rakamdir. Binlerce isçinin çalismasi demektir. Samsun'u su ürünlerinin yetistiricilerinin merkezi olmasi demektir. Ayni zamanda Samsun, Karadeniz'deki baligin çiktigi noktadir. Samsun Balik Hali, bölgede avlanan baligin büyük bir bölümünü diger sehirlere nakletmektedir. Samsun için bir avantajdir.Samsun'da isleme tesisleri hizla kurulmaya baslamistir. Birçok tesis Avrupa Birligi ülkelerine hamsi göndermeye baslamistir. Birçok tesis hamsi paketleme yapmaktadir. Bunlar zaman içimde daha da gelisecektir. Samsun ve Sinop'u birlikte mütalaa ettigim zaman çok ciddi bir gelecek görüyorum. Su ürünleri sektörüne yatirim yapmak isteyen is adamlarina Samsun'da yatirim yapmalari çagrisinda bulunuyorum" diye konustu.

Su ürünleri mühendislerinin genel durumlarini da degerlendiren Parlak, "Su ürünleri mühendisleri su ürünleri sektörünün bu hale gelmesinde çok önemli roller oynamislardir. Bugün Avrupa Birligi ülkelerine mal satiyorsak, 200 bin ton civarinda yetistiricilik yoluyla balik elde ediyorsak, su ürünleri mühendislerinin ve teknikerlerinin bunda önemli bir rolü var. Kamu su ürünlerine ve su ürünleri mühendislerine yeteri kadar önem vermelidir. Su ürünleri mühendisleri özellikle Gida, Tarim Ve Hayvancilik Bakanligi ve diger bakanliklarda önemli yerlerde olmalari eger bir su ürünleri sektörünü 500 bin tonlara is ve isleyisleri 1 milyar dolarlara ulastirmak istiyorsak su ürünleri mühendislerine daha çok önem vermeliyiz. Bu gençler Anadolu'nun en uzak ve ücra köselerinde adeta insanlardan uzak bir hayati tercih ederek ve çok düsük maaslarla islerine devam ediyorlar. Artik bunun bir düzenlenme zamani gelmistir. Su ürünleri mühendisleri acilen kanunlarla mühendislikleriyle ilgili tanimlar ilgili kanunlarla yapilarak görev yetki alanlari belirlenmeli, kamuya çok süratli bir sekilde su ürünleri mühendisleri istihdam ettirilmeli, özel sektörde su ürünleri maaslarini belirli bir miktarin altinda göstermemeli. Bunu yasayla nasilsa bize 'bir tesiste 4 mühendis çalistiracaksin, 3 mühendis çalistiracaksin' diye bakanlik söylüyor ve uyguluyoruz. Devletin verdigi desteklerle istihdama destek verilerek su ürünleri mühendislerinin, balikçilik ve teknoloji mühendislerinin ve su ürünleri teknikerlerinin de durumlari iyilestirilebilir. Bu desteklerin bir bölümü bunlarin maaslarina yansitilabilir. Eger böyle olmasa ne olacak. Eger bu gençlere istihdam tanimasak yanilmiyorsam 21 tane su ürünleri fakültesi ile yüksekokulu var. Bu okullar tek tek kapanacak. Çünkü artik çocuklarimiz bu okullara gitmeyi tercih etmeyecek. Gelinen durumu hep birlikte yeniden degerlendirmek durumundayiz. Hem su ürünleri sektörünün temsilcileri hem bakanligin temsilcileri hem de üniversitelerimiz bu isi yeniden degerlendirmelidir. Yoksa su ürünlerinin gelecegini büyük planlarken su ürünleri mühendislerinin yerini konumunu ücretini ve sosyal haklarini bunun içine oturtamazsak ihracatta da üretimde de verimlilikte de ayni basariyi yakalayamayiz" seklinde konustu.

Su kaynaklarindaki azalma ile meydana gelebilecek kurakligin kültür balikçiligini etkileyecegini söyleyen Parlak, açiklamasini söyle tamamladi: "Kültür balikçiligini su ürünleri yetistiricilerini çok ciddi bir biçimde etkileyecektir. Su ürünleri yetistiricileri bunlar daha çok kaynak sularinda bu tesisler kurulmustur. Kaynak sulari kar yagmadigi zaman mutlaka azaliyor. Yagmurdan çok kar yagisina bagli. Benim gezdigim yerlerde sular yari yariya düsmüs. Insanlar baliklarini baska yerlere tasimak zorunda kaliyorlar ya da çok ucuz ellerinden çikartmaya çalisiyorlar. Kimi kaynak tesislerin üzerinde kuluçhaneler var. Damizliklar besleniyor, yumurtalar elde ediliyor, yavrular elde ediliyor. Bunlar çok ciddi bir sekilde su ürünlerini etkileyecektir. Ayni zamanda bu sularin azalmasiyla Türkiye su ürünleri yetistiricilerine çok büyük payi olan barajlarin sularinin da isinmasi muhtemeldir. Buradan su ürünlerinde yetistiricilik yapan tüm arkadaslara sesleniyorum. Bilindigi gibi su ürünleri böyle risklere karsi TARSIM diye devletin bir destekleme kurumu vardir. Sigortalama kurumudur. Yüzde 50'sini devlet karsilamaktadir. Böyle ciddi doga olaylari için kurulan bir kurumdur. Arkadaslarimiz en kisa zamanda bu kuruma basvurarak bir an önce sigortalarini yaptirsinlar. 2014 yili Su ürünleri açisindan çok sikintili bir yil olabilir." 

http://www.haberler.com/turkiye-de-kultur-balikciliginin-gelecegi-5881787-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..