Türkiye'nin ilk "beyaz patates" hasadi Tokat'in Basçiftlik ilçesinde yapilacak. Türkiye'nin tescilli ilk beyaz patates çesidi olarak "Basçiftlik beyazi" adiyla tescillenen patatesin hasadi 1 Ekim'de yapilacak. Basçiftlik Belediye Baskani Murat Tuncel, yaklasik 5 bin 241 da arazide 100 yildir patates üretimi yapildigini söyledi. Yillik ortalama 7-8 bin ton civari olan üretilen patatesin yüzde 90'i ilçeye özgü Basçiftlik beyazi yüzde 10'unun ise sari patates olarak bilinen klasik ticari patates cinsi oldugunu kaydetti. Ilçeye özgü beyaz patates kendine has aromasi ve tadi ile diger patates cinslerinden ayrilmakta özellikle kizartma, közleme ve hamur islerinde tercih edilmekte oldugunu ifade eden Baskan Tuncel, "Patatesimiz Dogu Karadeniz ve Dogu Anadolu illerinde özellikle tercih edilmektedir. Üretici tarafindan dogrudan satisi yapilan patatesin irilik ve kalitesine göre 2016 fiyatlari 1,5 -2 TL arasinda alici bulunmaktadir. Satis sorunu bulunmayan ilçemiz patatesi yüksek kalite ve aromasi nedeniyle diger patates çesitlerinin yaklasik 2 kat fiyatina alici bulmakta ve talepler hasat öncesinden baslamaktadir" dedi.
Baskan Tuncel, Türkiye'de sadece Basçiftlik ilçesinde yetisen "Basçiftlik beyazi" patatesini farkli kilan en önemli özelliginin yüksek rakimda toprak yapisinda yetistirilmesinde dogal tekniklerin kullanilmasi ve tohumluk olarak kullanilan babadan ogula aktarilan 100 Yillik orijinal Basçiftlik beyazi tohumlari oldugunu söyledi. Ilçede ticari patatesi hasadina basladiklarinin ifade eden Tuncel, 1 Ekim'de yapilacak olan toplu temel atma ve açilis programlari çerçevesinde beyaz patates hasadinin da yapilacagini söyledi.
Beyaz patatesle ilgili ilk çalismalarin 2007 yilinda Gazi Osman Pasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yilmaz tarafindan baslanmis ve 2014 yilinda tamamlanmis oldugu kaydedildi. Bu Çalismalarin tamamlanmasindan sonra 2014 yilinda çesidi tescil etmek için Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'ne müracaat edilmis yapilan incelemeler sonucu 20 Nisan 2016 tarihinde "Basçiftlik beyazi" adiyla Türkiye'nin tescilli ilk beyaz patates çesidi olarak tescil edilmis oldugu bildirildi.