Çorum Valisi Ahmet Ahmet Kara, yabanci ülkelerin büyükelçilerine mektup yazarak Çorum’a davet etti.
9-10 Nisan 2016 tarihlerinde Çorum’da agirlanacak olan büyükelçilere farkli kültürlere ve medeniyetlere mesken olan, Anadolu cografyasinda köklü tarihi ve zengin kültürel varliklari ile önemli bir yer edinmis olan Çorum tanitilacak. Anadolu’nun en köklü ve eski medeniyetlerinden olan Hititlerin, M.Ö. 1200 yillarina kadar Anadolu’nun büyük bir kismina ve Kuzey Suriye’ye hükmettiklerini, Çorum’un Bogazkale ilçesinde bulunan Hattusa’yi da baskent edindiklerini dile getiren Vali Kara, “Hattusa, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasi Listesine alinmis Türkiye’deki 15 degerden biridir. Burada bulunan çivi yazili tablet arsivleri de 2001 yilindan itibaren yine UNESCO’nun “Dünya Bellegi Listesinde” yer almaktadir. Tarihi Milli Park olarak ilan edilen Hattusa Örenyeri, antik sehri çevreleyen 6 km.’lik surlari, anitsal kapilari, 71 metre uzunlugundaki poterni (yer alti geçidi), Büyükkale’deki sarayi, bugüne kadar açiga çikarilan 31 adet tapinagi, kentin kuzeydogusundaki Büyükkaya sirtlarinda açiga çikarilan çok büyük boyuttaki bugday silolari ve Hattusa’nin 2 km. uzaginda, sehrin disinda yer alan ve yüksek kayalar arasinda saklanmis Yazilikaya Açik Hava Tapinagi ile görülmeye deger en önemli yerlerdendir. Anadolu’da ilklerin adi Baris Sehri Çorum; M.Ö 1280’de, tarihte bilinen ilk yazili antlasma Misirlilar ve Hititliler arasinda gerçeklesen Kades Baris Antlasmasi’na taniklik etmistir. Antlasma metninin büyütülmüs bir kopyasi Birlesmis Milletler Binasi'nin duvarinda asili bulunmaktadir. Anadolu’nun her yerinde kültürel mirasi ve yapitlariyla hala yasayan zamanin en büyük askeri ve politik gücü olan Hititler Anadolu’da ilk meclis “Panku”yu Hattusa’da kurmuslardir.
Ilimizde diger önemli bir Hitit merkezi de ilk milli kazilarimizdan birisi olan Alacahöyük’tür. Anadolu’da bilinen ilk barajlardan biri de Alacahöyük Hitit Baraji’dir. Ayrica ilk arsivleme sistemi ve ilk kanalizasyon sistemi de yine Çorum’da hüküm sürmüs Hititler tarafindan yapilmistir. Anadolu’daki yüksek kültürün yaraticisi olan Hattilere ait Alacahöyük’teki hanedan mezarlarina dinsel bir inanis sonucu birakilan ve evreni temsil eden “Günes Kurslari” dönemine özgü eserler olarak bilinmektedir” dedi.
Baskent Hattusa ve Alacahöyük ile birlikte son dönem kazi çalismalarinda açiga çikan sonuçlara göre Ortaköy-Sapinuva’nin ise Hitit döneminde önemli bir ticari ve dini merkez olarak kullanildigini dile getiren Vali Kara, “Hattusa, Alacahöyük ve Sapinuva ile birlikte Eskiyapar, Resuloglu, Hüseyindede, Yörüklü, gibi önemli kazilarda elde edilen buluntular Çorum Müzesi, Bogazköy Müzesi ve Alacahöyük Müzesi’nde sergilenmektedir.
Temizleme, onarim ve yayin çalismalarinin yapilmasi için Berlin’e götürülen Bogazköy Sfenksi, 94 yil aradan sonra Almanya Pergamon Müzesi’nden getirilerek Bogazköy Müzesi’nde sergilenmeye baslamistir. 2016 yilinin; Hattusa’nin UNESCO tarafindan “Dünya Kültür Miras Listesine” alinisinin 30. yili, burada bulunan çivi yazili tablet arsivlerinin ise “Dünya Bellegi Listesinde” yer alinisinin 15. yili olmasi nedeniyle ilimizde çesitli kutlamalar yapilacaktir. Bu kapsamda, dünya halklarinin birbirlerinin kültürlerini ve cografyalarini daha iyi tanimalarini saglamak amaciyla; ülkemizdeki yabanci ülke büyükelçilerini 9-10 Nisan 2016 tarihlerinde, bütün masraflari Valiligimizce karsilanacak sekilde iki gün süreli bir gezi programi yapilmis olup bu program kapsaminda ilimize davet edilen büyükelçilere ilimizdeki kültür ve turizm alanlari gezdirilerek, ilimizin degisik kültürel degerleri tanitilarak ülkelerinin insanlarina da tanitma imkâni bulacaklardir. Böylece yeteri kadar tanitilamayan ilimizin tanitimina da önemli katki saglanacaktir” diye konustu.
Vali Kara, bu faaliyetin son günlerde durgunluk gösteren turizm hareketlerini tekrar canlandirmasini umut ettiklerini sözlerine ekledi.