Varilden Yaptigi "Reaktör" ile Odun Sirkesi ve Kömür Üretiyor
Amasya Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Makine Programi Bölümü son sinif ögrencisi Ibrahim Halil Avsar, sistem analizi dersinde varilden hazirladigi reaktör ile odun sirkesi ve odun kömürü üretmeyi basardi.
Avsar, bos bir varile kurdugu reaktör ile findik ve ceviz kabuklarini yaktiktan sonra çikan gazi ayristirarak elde ettigi odun sirkesini zirai ilaçlamada kullanirken, posasini da presleyerek odun kömürü elde ediyor. Yaptigi çalismayi gelistirmek için ögretim elemanlarindan da destek alan Avsar, organik tarimda kullanilan odun sirkesi üretimini gelistirmeyi hedefliyor.
Avsar, tarimda kullanilan kimyasal ilaçlarin ekolojiye verdigi zarari azaltma konusunu uzun süredir düsündügünü, sistem analizi dersi için kendilerinden proje istenince odun sirkesi üretmek için proje hazirladigini kaydetti. Önce makineyi tasarladigini ve sonra küçük ölçekli bir makine yaptigini belirten Avsar, odun sirkesi ile odun kömürü üretiminin basariyla sonuçlandigini vurguladi.
Avsar, sistemin nasil çalistigini söyle anlatti: "Findik kabugunu veya ceviz kabugunu karbonlastirmak için 500-550 santigrat derecede isitiyoruz. Isittiktan sonra çikan gazi tekrar bir boru sistemiyle içeriye veriyoruz. Atik gazlar ve içinde yanici gazlar bulundurdugu için yanma odasinda tekrardan yaniyor ve ayni sekilde sistem devam ediyor. Yogunlasan dumani damitarak odun sirkesi elde ediyoruz. Amacim dogayi kimyasallardan ayirmak, bu nedenle en çok odun sirkesine yöneldim. Burada biz bu sirkeyi agaçlari, yapraklari haserelerden arindirmak için kullandik ve faydasini da gördük."
Makinenin patentini aldiktan sonra devletin verdigi hibe destegine basvurup daha büyük ve profesyonel bir fabrika kurmayi planladigini aktaran Avsar, "Bu is gerçekten çok eglenceli ve karli bir is. Alti kilo findik kabugundan 1 litre odun sirkesi, 5 kilo odun kömürü üretiyorum. Bunu sadece findikla degil, cevizle, kayisi çekirdegiyle her seyle yapabiliyorum. Odun sirkesinin litresi 600 lira, odun kömürünün kilosu da 8 lira. Zarar etme gibi bir ihtimaliniz yok. Devletimiz zaten bu tür girisimlere hibe destegi veriyor." diye konustu.
Avsar, gelismis ülkelerin organik tarimda odun sirkesini siklikla kullandigini kaydetti. Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü Ögretim Görevlisi Salih Güvercin, Avsar'in gelistirdigi sistem kullanilabilirlik ve ihtiyaçlari karsilama açisindan çok degerli oldugu için projeyi desteklediklerini söyledi. Güvercin, ögrencinin kurdugu reaktörün basit ve pratik oldugunu ama profesyonel üretime geçildiginde basarinin kaçinilmaz olacagini ifade etti.
Amasya Üniversitesi Suluova Meslek Yüksekokulu Bitki Koruma Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Idris Bektas da Avsar'in kurdugu reaktörle üretilen odun sirkesini laboratuar ortaminda arastirdiklarini, sonucunda odun sirkesinin bitki hastalik etmenini yüzde sifira kadar indirdigini gözlemlediklerini anlatti.
Bektas, odun sirkesinin organik oldugu için zirai ilaçlamalarda kimyasal ilaçlarin yerine kullanilabileceginin altini çizerek, sunlari kaydetti: "Yaptigimiz laboratuvar çalismalarinda odun sirkesinin bitki hastaliklarina karsi kullanilabilecegini tespit ettik. Bitki hastaliklarinda günümüzde kullanilan birçok kimyasal madde bitkilerde gerek çevre sagligi açisindan gerek insan sagligi açisindan son derece risk olusturmaktadirlar. Bunlar bitkilerde kalinti olarak insanlara ve çevreye zarar vermektedirler. Bu sekilde elde edilen odun sirkesiyle beraber kimyasalla mücadeleye alternatif olarak yeni bir mücadele yönteminin gelistirilecegini hedeflemekteyiz. Yapacagimiz laboratuvar çalismalarinin devaminda farkli hastalik etmenlerine karsi elde ettigimiz ürünü deneyecegiz. Bunun akabinde farkli bitkilerin gelisimine de etkisinin olup olmayacagini deneyecegiz. Bu sekilde ürünlerimizi gelistirerek piyasaya sürecegiz."