YILMAZ: "Rusya'ya Yakiniz Ama Ulasim Sorunu Var"

Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler Odasi (SMMMO) Meclisi Haziran ayi olagan toplantisi yapildi.

Samsun SMMMO Baskani Hayrul Kayar'in konusmasinin ardindan kürsüye çikan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, "Ülkemizde 2002 yilindan bugüne gayrisafi yurt içi hasila yaklasik olarak 3.5 katina çikarak, milli gelir 2002'de 230 milyar dolar iken, 2012'de 786 milyar dolara çikti. 2014 yilinda da bu 8.1 milyar dolara ulasti. 2002 yilinda kisi basina düsen milli gelir 3 bin 492 dolar iken, 2014 yilinda 3 katina çikarak bu 10 bin 404 dolara yükseldi. Kisi basina düsen gayrisafi katma deger açisindan Samsun, Türkiye degerinin maalesef yüzde 75'ler seviyesinde.

Yani Türkiye ortalamasinin altindayiz. Samsun'un tarim payi yüzde 18,5 ile Türkiye'nin yüzde 9'luk oraninin 2 katina sahiptir. Sanayinin payi açisindan bakarsak yüzde 21,8 ile Türkiye'nin yüzde 27,5’lik payindan daha az. Hizmetlerin payi yüzde 59,7 ile Türkiye'nin yüzde 63 payi ile hemen hemen ayni seviyede. Gayrisafi milli hasilalarin sektöre dagilimi olarak Samsun yüzde 20 tarim, yüzde 21 sanayi, yüzde 59 ile hizmetlerden olusuyor" dedi.

2014 yili Samsun'un kisi basina düsen gayrisafi milli hasilasinin 8 bin 100 dolar seviyesinde oldugunu belirten Baskan Yilmaz, "Türkiye ortalamasinin altindayiz. Daha fazla sanayilesmemiz, daha fazla üretmemiz, daha fazla dis satim yapmamiz gerekiyor. Ülkemizde ihracat 2002 yilinda 36 milyar dolar iken, 2014 yilinda 157,6 milyar dolara yükseldi. 2013 yilinda en fazla ihracat yapilan 3 ülke sirasiyla Almanya, Irak ve Ingiltere oldu. 2013 yilinda otomotiv sektörü ihracat sampiyonu olurken, ikinci sirayi kimyevi maddeler sektörü, üçüncü sira ise hazir giyim ve konfeksiyon sektörü aldi. Gönül ister ki savunma sanayi de, gönül ister ki petrokimya da, gönül ister ki ileri teknoloji ürünleri içeren bizim yapmaya çalistigimiz ameliyat araç gereçleri gibi onlarin da elektronige yönelmis olan boyutlarinda ihracat yapalim. Kimyevi maddelerde veya hazir giyimde çok büyük basarilar elde etmislikle ögünmek biraz zor. Samsun'a bakacak olursak, 2002 yilinda 37 milyon 700 bin dolar ihracat yaparken, 2014 yili sonunda 406 milyon 66 bin dolara yükseldi. Bu küçümsenmeyecek kadar yüksek bir sey. Samsun'un 2013 yilinda ihracat pazarinin yüzde 13'ü Irak'a, yüzde 12'si Almanya'ya, yüzde 10'u Azerbaycan'a, yüzde 9'u Hollanda ve Yüzde 5'i de Rusya Federasyonu'na olmus" diye konustu.

Rusya'ya ihracat yapmanin önünde hiçbir engelin olmadigini ifade eden Baskan Yilmaz, "Rusya Federasyonu'na niye yüzde 5? Rusya agzini açmis dört gözle bizim yapacagimiz ihracati bekleyen bir ülke. Rusya'ya ihracat yapmanin önünde bir güçlük yok. Çünkü orada çok pozitif bir iklim var. Rusya ile olan ikili iliskilerimiz gayet iyi. Cografya olarak Rusya bize çok daha yakin ama Rusya ile bir tane çok komik bir problemimiz var. Rusya ile 40 dakikalik bir uçus mesafesindeyiz ama aramizda saglikli isleyen bir ulasim yok. Bu sorun sadece Samsun'un meselesi degil. Bunu birçok yere ilettik ve ulastirdik. Bununla ilgili konu Türkiye'nin problemidir. Bugün Türkiye'nin illerini eger biz hep Istanbul'a ugrayarak disari gitmek zorundan bir kurtaralim iller uçar. Biz havayolu ulasimini bir noktaya getirdik ama halen daha Istanbul'a bagimli olmaktan kurtaramadik. Havayolu ulasimi enterkonnekte sistemde kendi içimizde, kendi sehirlerimizi belli bir oranda, kendi merkezlerimizle iliskilendirdik. Ama sehirlerimizi dünyanin baska sehirleriyle dirsek temasina rahat geçebilecek olmaktan maalesef uzagiz. O bakimdan da bunu Türkiye'nin önündeki engellerden en önemli birisi olarak görüyorum. Türk insani çok yaraticidir" seklinde konustu. 

http://www.haberler.com/yilmaz-rusya-ya-yakiniz-ama-ulasim-sorunu-var-7415131-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..