Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı (Interreg Next Karadeniz) Arama Toplantısı
Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığının Ulusal Otorite görevini yürüttüğü Sınır Ötesi İşbirliği Programlarından biri ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı’dır. Avrupa Birliğinin Komşuluk Politikası altında yürütülen Program, ülkemizin IPA fonlarıyla katılım sağladığı çok taraflı bir işbirliği programıdır. Programda, Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan olmak üzere 7 katılımcı ülke daha yer almaktadır.
Bölge illerimiz dâhil olmak üzere programın Türkiye’de kapsadığı 25 il şunlardır: İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane.
Yeni dönem bütçesi 71 milyon Avro olarak öngörülen programın öncelik alanları;
Daha rekabetçi ve akıllı bir Avrupa
Araştırma ve yenilikçilik kapasitelerinin ve gelişmiş teknolojilerin sahiplenilmesinin arttırılması ve iyileştirilmesi
Daha yeşil ve düşük karbon tüketen bir Avrupa
Ekosistem yaklaşımlarının benimsenmesi suretiyle iklim değişikliğine uyum, afet risklerinin önlenmesi, bu risklere karşı dayanıklılığın teşvik edilmesi
Kentsel alanlar da dahil olmak üzere doğanın, biyolojik çeşitliliğin ve yeşil altyapının korunmasının ve muhafazasının geliştirilmesi ve her türlü kirliliğin azaltılması
olarak kararlaştırılmıştır.
Avrupa Birliği Başkanlığının Ulusal Otoritesi olduğu Interreg NEXT Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği (SÖİ) Programının 2021-2027 dönemi program belgesi, Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmış ve bu Program altında proje başvurularının alınacağı ilk teklif çağrısına ilişkin başvuru paketi ve ekleri hazırlanmıştır. Söz konusu proje başvuru paketinin Şubat ayı içerisinde Programda yer alan ülkelerdeki Ulusal Otoritelerin oluşturduğu Ortak İzleme Komitesince onaylanmasını müteakip 35,4 milyon avro bütçeli ilk teklif çağrısının 2023 yılı Şubat veya Mart ayı içinde duyurulması planlanmaktadır.
Bu çerçevede programa yönelik potansiyel proje geliştirme ve işbirliği oluşturmak amacı ile Orta Karadeniz (Amasya, Çorum, Samsun, Tokat) ölçeğinde çevrimiçi arama toplantısı organize edilecektir. Toplantıda programın öncelikleri, öncelikler altında yer alan örnek faaliyetler, Orta Karadeniz bölgesindeki program öncelik alanları ile ilgili olası proje konuları ele alınacaktır.