Kooperatifçilik Gelistirme ve Uyum Egitimi Programi
AMASYA TICARET IL MÜDÜRLÜGÜ
Ilan Metni:
Yüksek Planlama Kurulu tarafindan onaylanip, 17/10/2012 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanan “Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Plani”nda Bakanligimiz sorumlulugunda yer alan “Kooperatif Girisimciligi Egitim Projesi” çalismasi yapilarak, uygulamaya konulacaktir.” ve “Kooperatif denetim ve yönetim kurulu üyelerine egitim ve sertifikasyon zorunlulugu getirilecektir.” Yine “Kadinlarimizin girisimcilik kabiliyetlerinin arttirilmasi ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarinin saglanmasi için kooperatifler çatisi altinda örgütlenmeleri yönünde çalismalarda bulunulacaktir.” Bu faaliyetler kapsaminda; Gümrük ve Ticaret Bakanligi koordinasyonunda kooperatiflerle ilgili kurum ve kuruluslarla yürütülen müsterek çalismalar sonucu “Kooperatifçilik Gelistirme ve Uyum Egitimi Programi (KOOP-GEP)” hazirlanmis ve Milli Egitim Bakanligi, Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügünce onaylanip “Yaygin Egitim Programlari” bölümünde “Programlar ve FOET Kodlari” altinda “Muhasebe ve Finansman” alaninda yayinlanarak yurt genelinde uygulanmasina baslanilmistir.
Kooperatiflerin kurulus ve isleyisine iliskin is ve islemleri gerçeklestirme yeterliklerine sahip meslek elemanlari yetistirerek kooperatiflerin yönetiminde profesyonel anlayisin yerlestirilmesini amaçlayan bu Programdan; kooperatif ortaklari ile kooperatiflerde yönetici, denetçi veya personel olarak çalismis ya da çalismak isteyen ve en az ilkokul seviyesinde egitimini tamamlamis olanlar yararlanabileceklerdir.
KOOP-GEP egitimlerine katilmak isteyenlerin, il veya ilçelerdeki Halk Egitim Merkezlerine sahsen basvurmalari gerekmektedir. Söz konusu programin açilmasi için en az on iki basvuru gerektiginden, katilimcilarin bu sayiyi sagladiktan sonra taleplerini beraberce Halk Egitim Merkezlerine iletmeleri egitimlerin ivedilikle baslamasi noktasinda faydali olacaktir.
Söz konusu Program kapsamindaki egitimler, Halk Egitim Merkezlerinde verilebilecegi gibi, kooperatifin veya kooperatif üst kuruluslarinin gösterecegi uygun mekânlarda da verilebilecektir.
Program egiticileri olarak; üniversitelerin basta iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile hukuk fakülteleri olmak üzere diger fakültelerinde veya yüksek okullarinda kooperatifçilik alaninda ders veren ögretim görevlileri belirlenebilecegi gibi, muhasebe ve finansman alaninda egitim almis ögretmenler ya da bu alanlarda sektör deneyimi olan meslek elemanlari da görevlendirilebilir.
Egitim süresince devam zorunlulugu bulunan Program sonunda edinilen bilgiler sinavla ölçülecek ve basarili olanlara Milli Egitim Bakanliginca sertifika (Kurs Bitirme Belgesi) verilecektir.
Bu çerçevede, kooperatiflerin kurumsal kapasitelerini artirarak kaliteli yönetim anlayisini yerlestirmek temel bir zorunluluk haline gelmistir.
Egitimlerle ilgili olarak detayli bilgiye Gümrük ve Ticaret Bakanligi Kooperatifçilik Genel Müdürlügü “http://koop.gtb.gov.tr” internet adresinin “Bilgi Bankasi” bölümünde yer alan KOOP-GEP sayfasindan ulasabilinir. Programa katilmak isteyenler, “Program Içerigi”, “Halk Egitim Merkezi Kursiyer Ön Kayit Formu”, “Örnek Ders Programi”, “KOOP-GEP Egitim Kitabi” ve “Örnek Kurs Bitirme Belgesi”ne buradan erisebilirler.
Bu kapsamda, kooperatiflerin kurumsallasmasinda zorunluluk arz eden KOOP-GEP egitimlerinin ilimiz genelinde verimli bir sekilde uygulanmasi konusunda ilgili kurum ve kuruluslarla temasa geçilmesi önem arz etmektedir.
Ahmet AKBAY
Il Müdürü
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..