09 EKİM 2023

37 Yıldır Atıl Olan Fabrikada Çarklar OKA Desteği İle Yeniden Dönmeye Başladı

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde yaklaşık 37 yıl önce kapatılan kenevir işleme fabrikasında çarklar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) desteği ile yeniden dönmeye başladı.

2022 Yılı SOGEP kapsamında 2,4 milyon TL hibe desteği alan, toplam bütçesi 2,7 milyon TL olan “Unutulmaya Yüz Tutmuş Kenevir Yetiştiriciliğinin ve Sanayisinin Canlandırılması” Projesi ile fabrikada kenevir havuzlarının ve idari binanın tadilatı gerçekleştirildi. Makineler modernize edilip, gerekli olan ekipman ve yedek parçalar temin edilerek tekrar aktif hale getirildi.

Özel Sektör İştirakçi Olarak Dâhil Edildi

Projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla İSO 500 içerisinde yer alan MEM Tekstil firması projeye iştirakçi olarak dâhil edildi. OKA desteği ve MEM Tekstil alım garantisiyle fabrikada, yeniden kenevirden iplik üretimine başlandı.

İstihdamın Arttırılması Hedefleniyor

Proje yararlanıcısı, Gümüşhacıköy İp Sicim Urgan Küçük Sanat Kooperatifi ve 19 Mayıs Üniversitesi köylerde kenevir üretimi konusunda çiftçi eğitimleri gerçekleştirerek ve çiftçileri sözleşmeli kenevir tarımına yönlendiriyor. Bölge çiftçisi tarafından sözleşmeli olarak üretilen kenevirin tamamı MEM Tekstil tarafından satın alınarak Gümüşhacıköy’de bulunan fabrikada kenevir ipine dönüştürülüyor. Fabrikanın tam kapasiteye ulaşması ile birlikte toplam 20 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

“Keneviri Türk çiftçisi ve Türk sanayicisi ile buluşturmanın gururunu yaşıyoruz”

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan, OKA Turizm ve Markalaşma Birim Başkanı Dr. Mesut Kılıç keneviri Türk çiftçisi ve Türk sanayicisi ile buluşturmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında OKA olarak verdiğimiz mali destekle yıllardır atıl duran tesisi tekrar ayağa kaldırdık. Hem üreticimiz hem sanayicimiz için bir dönüm noktası oldu burası. Bunu bir bebek sektör olarak düşünürsek çiftçi pazar bulma endişesini taşıyordu. Üretici de ham madde bulma endişesini taşıyordu. Biz devlet olarak hem çiftçinin hem de sanayicinin bir nevi garantörü durumundayız." dedi.

Projenin toplam bütçesinin 2021 yılında 3 milyon liraya yakın olduğunu dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:

"Yüzde 30'u inşaat harcamalarına gitti. 2 milyon lira da makine ve ekipman desteği oldu. Bu makinelerin hiçbiri Türkiye'de üretilmiyor, hepsi ithal makine. Makinelerin parçalarını bulma konusunda MEM Tekstil devreye girdi. Yurt dışından makinelerin ekipmanlarını bularak Türkiye'ye getirdiler, bu şekilde fabrikayı ayağa kaldırabildik."

MEM Tekstil Teknik Müdürü Ahmet Oruç ise "MEM tekstil olarak Gümüşhacıköy'de yaklaşık 40 yıldır atıl vaziyette bulunan kenevir işleme tesisini 2 yıllık bir çalışmanın sonucunda çalışır vaziyete getirdik." diye konuştu.

Fabrikada yaklaşık 3 bin ton kenevir lifini elde etme, kenevir sapını işleme kapasitesine sahip olduklarını belirten Oruç, "Aylık 30 ton, yıllık 300 ton iplik yapma kapasitesine sahibiz. Burada elde ettiğimiz ürünler döşemelik kumaşlar, ev tekstili, halı, kilim sektöründe yoğun ilgi görüyor." ifadelerini kullandı.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..