Ajansimiz (Orta Karadeniz Kalkinma Ajans-OKA) Kasim ayi Yönetim Kurulu Toplantisi kapsaminda, 15 Kasim 2018 tarihinde AB-Türkiye Iliskileri Ve Is Dünyasina Yansimalari Konferansi Ve Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Gelecegi: Sorunlar Ve Çözüm Önerileri Çalistayi düzenlendi.
Ajansimiz tarafindan Samsun hizmet binamizda yer alan Hasan Basri Güzeloglu Konferans Salonu’nda düzenlenen programa ev sahibi olarak Samsun Valisi Sayin Osman Kaymak, Amasya Valisi Sayin Dr. Osman Varol, Çorum Valisi Sayin Mustafa Çiftçi, Genel Sekreterimiz Mevlut Özen ve degerli yönetim kurulu üyelerimizin yani sira AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Christian Berger ile beraberindeki heyet katilim sagladi.
Programin açilis konusmasini gerçeklestiren Genel Sekreterimiz Mevlut Özen konusmasinda, “Kalkina Ajansimiz, Amasya, Çorum, Samsun, Tokat illerinden olusan bölgemizde basta kamu kurum ve kuruluslarimiz olmak üzere yerel yönetimlerimiz, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluslari, özel sektör ve diger ilgili aktörlerle beraber, is birligiyle gerçeklestirerek bölgemizin gelismesini saglamak amaciyla çesitli çalismalar yürütmektedir.
Bu güçlü ve tek örnek organizasyon yapisi ile Kalkinma Ajansimiz su ana kadar 500’ü askin projeye teknik ve mali destek sunmustur. Çalismalarindan gurur duydugumuz Kalkinma Ajansimiz milli kaynaklarimizin kullanilmasinin yaninda AB kaynaklarinin da bölgemizde etkin bir sekilde kullanimi için paydaslarimiza her türlü teknik destegi ve gösterilmesi gereken çabayi sergilemistir. Burada gerçeklestirdigimiz etkinliklere katilim saglayarak bizi sereflendirdiginiz için hepinize sükranlarimi arz ediyorum.” dedi.
Açilis konusmasinin ardindan söz alam Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdürü Mustafa Erdogan ise ”AB ve Türkiye iliskilerinin önemli bir ayaginda mali is birligi ayagidir. Bakanligimiz da bu çerçevede kisaca IPA diye bildigimiz katilim öncesi yardim aracinin ilk döneminde bölgesel rekabet edilebilirlik, operasyonel programi hazirlamakta ve uygulamaktan kamu adina sorumlu kurum olmustur. Bu çerçevede 32 ilimizde 46 proje belirlenmis ve bu projeler uygulamalari tamamlanarak hayata geçirilmistir.
Amasya, Çorum, Samsun, Tokat, içinde bulundugu bu bölge hem proje gelistirme ve uygulama açisindan, hem de bu projelerin ortaya çikardigi isler bakimindan oldukça verimli bir bölge olarak öne çikmaktadir. Bu kapsamda bu bölgeyi insan kapasitesi ve is yapma becerisi anlaminda önemsiyoruz. Projeleri gelistirmek, uygulamak isin baslangiç asamasi olmasi nedeniyle önemlidir. Ancak bu projelerin sürdürülebilirligini saglamak bir o kadar hayati öneme sahiptir. Biz hali hazirdaki bu projeleri hem gelecekte, hem de içinde bulundugumuz dönemde içinde bulunduklari sektöre ve bölgelere çok ciddi anlamda katma deger saglayacaklarina inaniyoruz.
Bu projeleri yaparken temel amacimiz insanlarin dogduklari yeri, doyduklari yer yapmayi amaçlamaktir. Dolayisiyla bu projelerimizin önemli etkileri olarak yeni istihdam alanlari, üretimdeki hiz ve kapasite artisini saglamayi, küçük isletmelerin küresel rekabet kosullarina daha dayanikli hale getirmektir. Ölçek ekonomisine dayali bir büyüme modeli gerçeklestirilebilecektir. Modern ve erisilebiliniz bir alt yapi olusturacagiz.” seklinde konustu.
Amasya Valisi Sayin Dr. Osman Varol konusmasinda, AB ve Türkiye bürokrasisinin birbirine çok faydasi olacagini dile getirerek ve “Türkiye AB iliskileri çok uzun bir tarihe dayanan ve karmasik bir iliskiler bütünüdür. Ama özellikle tam üyelik sürecinin baslamasi ve akabinde gelen katilim öncesi gelen yardim araçlarinin faaliyete girmesiyle, özellikle mali alanda çok yogunlasan bir iliskiler bütünüyle karsi karsiyayiz. Birlikte çalisma ve ekip olarak bir takim isler üretme, ortaya somut sonuçlar koyma noktasinda AB ve Türkiye bürokrasisinin birbirini tanima noktasinda çok büyük faydalar elde ettigini düsünüyorum.” seklinde konustu.
Samsun Valisi Sayin Osman Kaymak ise ev sahibi olarak yaptigi konusmasinda sunlari söyledi: “Saygideger Misafirler, sizleri Samsun’da agirlamaktan; böylesine bir toplantiya ev sahipligi yapiyor olmaktan büyük seref duyuyorum. Hos geldiniz, sefalar getirdiniz. Bugün çok önemli iki toplanti gerçeklestiriyoruz. Birincisi bugün aramizda bulunan misafirimiz Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Christian Berger’den ‘AB-Türkiye Iliskileri ve Is Dünyasina Yansimalari Konferansi’ni dinleyecegiz. Bu bizim için çok önemlidir. Devaminda ise ‘Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Gelecegi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ Çalistayi’ni gerçeklestirecegiz. Sayin Büyükelçimizin ilimizde olmasi nedeniyle iki toplantiyi bir arada yaptik.
Degerli arkadaslar, Samsun bölgemizin önemli illerinden birisi olup, Karadeniz’in amiral gemisidir. Avrupa Birligi projeleri olsun, diger projeler olsun Samsun ciddi manada proje kültürünü olusturan bir ildir. Özellikle ‘Lojistik Köy Proje’si, Samsun Akredite Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvari ve yine burada bulundugumuz OKA binasinin yapimi çok önemli projelerdir. Bu projeleri hazirlayan, sunan ve gerçeklestiren geçmis dönemdeki arkadaslara çok tesekkür ediyorum. Insallah bundan sonra bu projelerin ilimize ve bölgemize etkin bir sekilde ekonomimize sonuç getirecegi ve lokomotifi olacagi Avrupa Birligi sürecinde bize yol gösterecek projeler olmasini önemsiyoruz.
Samsun tarihi bir kent ve kurtulus mesalesinin yakildigi bir ildir. Ayrica Samsun geçmiste önemli bir ticaret merkezi idi. 1925’li yillarda Samsun’da 15 konsoloslugunun oldugunu biliyoruz. Samsun bu yönüyle gerçekten Karadeniz’in ve bölgenin önemli illerinden birisidir. Insallah biz Samsun’un potansiyellerini iyi kullanarak gerek Avrupa Birligi süreci, gerekse Türkiye’nin kalkinma hamlesindeki rolüne kavusmasi için yogun bir çaba içerisindeyiz. Samsun’un çok güçlü iki ovasi var. Bafra ve Çarsamba ovalari Türkiye’nin gida deposudur. Bu ovalar hem Türkiye için, hem de insanlik için çok önemli ovalardir. Biz ovalari en iyi bir sekilde degerlendirip, tarim ürünlerini saglikli bir sekilde insanliga sunmaya çalisiyoruz. Ayni zamanda Samsun ticaret ve sanayi kentidir. Bölgenin en önemli sanayi kuruluslari ilimizde bulunuyor. Biz sanayi yönüyle istedigimiz seviyede oldugumuzu düsünmüyoruz. Ilimizin suan ihracat durumu 500-600 milyon dolar civarindadir.
Samsun’un ihracatinin yilda 1-2 milyar dolar olacagini hedefliyoruz. Su anda da çok ciddi çalismalar yapiyoruz. Samsun kiyi kenti olarak turizm degerlerine sahip. Bu güzel dogayi bozmadan sanayilesmemiz lazim. Sürdürülebilir kalkinma dedigimiz çevreye duyarli kalkinma çerçevesinde çevreyi ve denizi kirletmeden sanayi alanlari üretmeye çalisiyoruz. O anlamda Allah’in bize lütfettigi bu kentin güzelligini bozmadan gelecege tasimanin gayreti içerisindeyiz. Komsu illerimiz Amasya, Çorum ve Tokat’la birlikte gerçekten güzel bir turizm destinasyonuna sahip bir bölgedeyiz. Artik dünya ile rekabet edebilen, dünya insaninin ihtiyaç duydugu ürünleri üretebilen ve pazarlayan yapilara ulasmamiz gerekiyor.
Sizlerin önerileri bizler için çok önemlidir. Bu toplantilardan çikacak sonuçlari ve çok ciddi raporlari insallah bakanligimiza sunacagiz. Çünkü arkadaslar, dogru teshis dogru çözümler getirir. Insallah hastaliklari dogru teshis edebilirsek, çözüm konusunda da dogru yol alacagimizi düsünüyorum.
Ilkadim kenti Samsun’da degerli Büyükelçimizi, degerli Valilerimizi, Ankara, Çorum, Tokat, Amasya’dan gelen misafirlerimizi ve diger katilimcilari agirlamaktan büyük bir mutluluk duydugumu ifade etmek istiyorum. Toplantimizin bölgemize hayirlar getirmesini diliyor, hepinize saygi ve sevgilerimi sunuyorum.’’
Açilis ve protokol konusmalarindan sonra Türkiye Delegasyonu Baskani Christian Berger katilimcilara seslendi. Sayin Büyükelçi, konferansta yaptigi konusmasinda Türk sirketlerinin ve isletmelerinin AB uyum sürecine iyi bir sekilde entegre oldugunun altini çizerken; “AB çerçevesinde Türkiye bir aday ülke ama katilimin ötesinde çok önemli bir ortak. Türkiye AB’den yapilan ticarette 5. önemli ortak. Öte yandan da Türkiye’deki ihracatin yüzde 50’si AB’ye gidiyor. Yabanci dogrudan yatirimin 3’te 2’si de AB’den Türkiye’ye geliyor. Bunlar Türkiye’nin AB çerçevesindeki gümrük birlikteliginden de kaynaklaniyor. Is insanlari gümrük birliginin mükemmel olmadigini ve gelistirilmesi gerektigini söylüyorlar. Ben de onlara katildigimi söylüyorum. Genisleme sürecinde ve AB müktesebatina uyum sürecinde görüyorum ki Türk sirketleri ve Türk is dünyasi AB standartlari ve normlarini yakalamis durumdadir. Bu da Türk isletmeleri ve sirketlerinin ürün ve tedarik zincirine çok iyi bir sekilde entegre oldugunu gösterir. Bu entegrasyon öyle bir dereceye ulasmis ki Avrupa’dan bir ürün aldiginizda Avrupa’da mi üretilmis, Türkiye’den mi gelmis? Emin olamiyorsunuz. Türkiye’deki sirketler ve isletmeler bu AB standartlarini yakaladiklari için hem Avrupa’da, hem de tüm dünyada çok rekabetçi bir hale geldiler.” dedi.
Türkiye’de yasayan Suriyelilerin istihdaminin arttirilmasi çerçevesinde Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi himayesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ile ticaret odalarinin da destegi ile bir çalisma baslattiklarini dile getiren AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Christian Berger, “Suriye’deki krizden sonra Türkiye ve AB arasindaki isbirligi göç alaninda çok daha fazla kuvvetlendi. Bu çerçevede hem Türkiye’deki Suriyelilere, hem de Suriyelilerle yasayan ev sahibi topluluklara yardim saglamak bizim için bir öncelik. Bu çerçevede öncelerde 3 milyar avroluk bir fon öngörüldü. Simdilerde 2. bir 3 milyar avro gündemde. Bu mali destek saglaniyor ama önemli olan bu degil, önemli olan yaptigimiz projeler ve gerçeklestirdigimiz faaliyetler. Bu çerçevede 72 proje gerçeklestirildi.
Özellikle egitim alaninda Türkiye ve AB ayni düsünüyor. Suriyeli çocuklarin egitim almamasi Türkiye ve bölge için stratejik bir risktir. Bunun için ‘Kayip kusak olmasin’ sloganini kullaniyoruz. Bu çerçevede 200 okul insa edildi. Saglik alaninda da 2 hastane ve saglik klinikleri insa ediliyor. Simdi Cumhurbaskanligi Yardimciligi Ofisi ile yeni bir çalisma baslattik. 2. pakette gelecek 3 milyar avronun nasil harcanacagi konusundaki hazirlik çalismalarimizi yaptik. Bu çalismalari yaparken insani yardim destegi mi saglamaliyiz, yoksa uzun vadeli sosyo-ekonomik sürdürebilir bir sosyo-ekonomik bir destek mi saglayabiliriz bu konuda düsündük. Dün TOBB ile ticaret odalari ile birlikte yeni bir proje baslattik. Bu Türkiye’de yasayan Suriyelilerin istihdaminin arttirilmasi çerçevesinde bir projedir.” diye konustu.
Avrupa Parlamentosu Raportörü Kati Piri’nin taslak Türkiye Raporunda Ankara ile üyelik müzakerelerinin resmen askiya alinmasi teklifini de degerlendiren AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Christian Berger, “Türkiye ile müzakerelerin askiya alinmasini daha önce de bir takim kisiler ve ülkeler de gündeme getirerek teklif etmisti. Bu da Türkiye’nin AB’den uzaklasiyor oldugu duygusu, düsüncesi sebebiyle gündeme geldi. Ayni zamanda üye devletler ve AB Konseyi yaz aylarinda ‘katilim konusunda hiçbir sey yapilmamalidir’ diye ifadelerde bulunmustu.
Gümrük Birligi Modernazisyonu konusunda da ayni sey gündeme gelmisti. Bu konular AB’li yetkililere soruldugunda, ‘Türkiye ne yapilmasi gerektigini biliyor’ cevabi verilmisti. Biz yeniden baslatilan reform sürecini dikkatle kaydettik. Bu AB standartlari içerisinde bir reform olacak. Bahsettiginiz rapor, taslak bir rapor. AB Parlamentosuna sunulmustu. Simdi bu rapor görüsülecek, gelecek yil Mart ayinda kabul edilip, edilmemesi gündeme gelecek. Gelecek yil AB’de yeni parlamento seçilecek. Kasim ayinda da komisyon ve AB Konseyi Baskani seçilecek.” seklinde konustu.
Program kapsaminda protokol üyeleri ve delegasyon heyeti Ajans’ta hazirlanan “AB Projeleri, Mediclust ve Ondokuz Mayis Üniversitesi Teknopark stantlarini ziyaret etti. Ayrica Uluslararasi Akredite Metal, Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvari ile Samsun Lojistik Merkezi ziyaret edildi.
Konferanstan sonra ‘Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Gelecegi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ Çalistayi Ajans Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Baskani I. Ethem Sahin’in sunumu ve Ondokuzmayis Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Birol ELEVLI’nin moderasyonu ile TR83 Bölgesinden yerel yönetimler, üniversiteler, ticaret ve sanayi odalari, özel sektör ve sivil toplum kuruluslari temsilcilerinden olusan katilimcilarla sorunlar ve çözüm önerilerinin tartisilmasiyla devam etti.
Çalistay sonuçlari ilerleyen günlerde Ajansimiz tarafindan raporlastirilarak Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile paylasilacaktir.