14 ŞUBAT 2025

Cazibe Merkezi Olarak Samsun’un 10 Yıllık Gelişim Senaryosu ve 2025 Yılı Proje Geliştirme Çalışmaları

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından Samsun için 10 yıllık gelişim senaryosu hazırlandı.

Bu kapsamda 13 Şubat’ta, Yönetim Kurulu Dönem Başkanımız, Samsun Valisi Orhan Tavlı başkanlığında “Samsun’un 10 Yıllık Gelişim Senaryosu ve 2025 Yılı Proje Geliştirme Çalışmaları” konulu toplantı gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı V. İlkadım Kaymakamı Abdulkadir Demir, Genel Sekreterimiz Mehlika Dicle ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş'ın katıldığı toplantıda konuya ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Üç Odak Alan Belirlendi

12. Kalkınma Planı, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve TR83 Bölge Planı çerçevesinde oluşturulan yol haritasında orta-yüksek teknoloji, mavi ekonomi ve lojistik altyapı olmak üzere üç odak alan belirlendi.

Orta-yüksek teknoloji alanında Samsun, medikal, otomotiv ve savunma sanayii sektörlerinde güçlü bir üretim merkezi konumunda. 10 yıllık süreçte, bu sektörlerde uzmanlaşarak küresel rekabet gücünü artırması ve Türkiye’de üretim üssü haline gelmesi hedefleniyor. 5 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda kümelenme ve akıllı uzmanlaşma stratejileri uygulanarak, daha fazla KOBİ’nin ihracata katılımı teşvik edilecek. Ayrıca, Ar-Ge altyapısının güçlendirilmesi, üniversite-sanayi iş birliklerinin artırılması, sektöre iş gücü yetiştirilmesi ve ikiz dönüşüm süreçlerinin desteklenmesi planlanıyor.

Su ürünleri üretimi ve deniz turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olan Samsun ilinde, bu kapsamda, balık sağlığı ve su ürünleri işleme alanlarında katma değer yaratacak projeler hayata geçirilecek. Aynı zamanda, deniz ve kruvaziyer turizminin geliştirilmesine yönelik yatırımlar planlanıyor. 10 yıllık perspektifte Samsun’un Türk Somonu üretiminde bölgesel merkez olması, su ürünleri ihracatının 1 milyar doları aşması, deniz turizminde Karadeniz’in lider destinasyonu haline gelmesi, kruvaziyer turizminde 100 bin turist hedefinin aşılması öngörülüyor.

Samsun, 2 lojistik merkezi, 4 liman, 2 serbest bölge, 1 özel endüstri bölgesi, demiryolu bağlantıları ve havalimanı ile Karadeniz Bölgesi’nin lojistik merkezi olarak konumlanıyor. 10 yıllık plan çerçevesinde, Samsun’un Kuzey-Güney ve Doğu-Batı eksenlerinde bir yük koridorunun başlangıç noktası olması hedefleniyor. Bu doğrultuda, Samsun Lojistik Merkezi’nin kapasitesi artırılacak, limanlarda otomasyon sistemleri güçlendirilecek, bölgesel ticaret hacmini artıracak lojistik destek noktaları kurulacak.

2025 Yılında Öne Çıkan Projeler

Odak alanlardaki gelişimi desteklemek amacıyla 2025 yılı proje geliştirme çalışmaları, Samsun Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, sanayi ve ticaret odaları, OSB müdürlükleri, üniversiteler, meslek birlikleri, STK’lar ve diğer sektör paydaşlarıyla birlikte yürütülüyor. Bu kapsamda 2025 yılında, orta-yüksek teknolojiye yönelik hassas sıcak dövme, tasarım ve eklemeli imalat altyapıları, metal işleme ortak kullanım tesisleri ve medikale yönelik laboratuvar altyapıları geliştirilecek. Mavi ekonomi alanında balık sağlığı biyoteknoloji merkezi kurulacak ve kruvaziyer turizmi altyapısı güçlendirilecek. Lojistik sektöründe kuru liman projelerine odaklanılacak.

Tüm bu projelerle birlikte Samsun’un bölgesel büyümenin lokomotifi olma rolü daha da güçlendirilecek.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..