20 ARALIK 2019

Çorum’da “Mesleki Ve Teknik Eğitim” Konuşuldu

Ajansımız Çorum Yatırım Destek Ofisi ve Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Çorum’da “Mesleki Eğitim Çalıştayı” düzenlendi.

17 Aralık 2019 tarihli çalıştaya, Çorum Vali Yardımcısı Sayın Tamer Orhan, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, Çorum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Şahan, Genel Sekreterimiz Mevlut Özen, Milli Eğitim Bakanlığı İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, daire amirleri, iş dünyasından temsilciler, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı'nın açılışında; 2023 vizyonunda mesleki ve teknik eğitimin önemi ile ara eleman sıkıntısının aşılarak aranan ve ana eleman olma yolunda mesleki eğitimin önemine vurgu yapıldı. Meslek liselerinin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerilerinin yanı sıra yerel ve merkezi düzeyde alınabilecek tedbirler masaya yatırıldı.

Açılış konuşmaları kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, 2023 eğitim vizyonu kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı olarak mesleki eğitime önem verdiklerinin altını çizerek, Ahi Evran Veli’nin kurduğu Ahilik sisteminin mesleki ve teknik eğitimin temelini oluşturduğunu söyledi. Mesleki ve teknik eğitimin gelişmesi noktasında köklü değişikliklere imza atıldığını vurgulayan Sayın Akgül, yapılan yasal düzenlemelerle meslek lisesi mezunlarına “teknisyen” unvanı verildiğini, yaygın eğitim kurulu olarak faaliyetlerini sürdüren mesleki eğitim merkezlerinin ortaöğretim kurumu olarak yeniden yapılandığını ve çıraklı eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alındığına dikkat çekti.

Sayın Akgül ayrıca, zorunlu eğitim kapsamına alınan çıraklık eğitimine büyük bir talebin olduğunu hatırlatarak, ilk kayıt oranında yüzde 62 seviyesinin üzerine çıktıklarını ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeyle artık mesleki eğitim merkezlerinin “Özel eğitim merkezleri” olarak açılabileceğini sözlerine ekledi.

Genel Sekreterimiz Mevlut Özen konuşmasında, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak 10 yıl içerisinde 700’den fazla proje desteğiyle 300 milyon lira hibe kullandırıldığını ifade ederek, “Türkiye’de 26 kalkınma ajansı var. OKA olarak 4 ilde faaliyet gösteriyoruz. Her yıl ya da 2 yılda bir kaynaklarımızı biriktirerek mali destek programlarına çıkıyoruz. Mali destek programına çıktığımız zamanlarda yönetim kurulu bazı projeleri destekleme kararı alıyor. Her yılın temasını bakanlıkla koordineli bir şekilde yönetim kurulu üyeleriyle birlikte belirliyoruz. 2019-2020 yıllarında ajansımız çalışma alanlarını turizm altyapısı, mesleki eğitim altyapısı ve kırsal kalkınma, tarımsal dönüşüm olmak üzere 3 temaya belirledi. Bu 3 tema çerçevesinde yaklaşık 34 milyon TL’yi sözleşmeye bağladık. KOBİ mali destek programı uyguladığımız zaman Çorum ya birinci ya da ikinci oluyor. En fazla proje kazanan ilimiz. Bu uygulama kapsamında 200 proje destekledik ve 50 milyon liralık hibe kullandık. Çorum KOBİ programlarında çok başarılı. Bu yıl mesleki eğitim alt yapısı ve kırsal dönüşüm temalarını yeni belirledik. İlk defa çalışıyoruz bu alanda. Mesleki eğitim alt yapısında 25 proje ile sözleşme imzalandı. 6 milyon liralık kaynağı bu projelere tahsis ettik. Çok güzel projeler sunuldu.” dedi.

Türkiye’de sıkıntı çekilen alanlardan bir tanesinin çoban sıkıntısı olduğunu kaydeden Sayın Genel Sekreterimiz sözlerine şu şekilde devam etti: “Başlangıçta kızlarımızın çobanlarla evlenmemesiyle başladı ve ciddi sıkıntı haline geldi. Mesleki eğitimden mezun elemanlara bir zamanlar ara eleman denirdi. Biz buna karşı çıktık. Ara eleman aranan elemana çevirdiler. Çocuklarımızın aranan eleman haline geldikleri zaman kıymetleri artacak.”

İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı da Çorum’un mesleki, ticari ve sanayi anlamında rüştünü ispat ederek Türkiye’de örnek gösterilen bir il haline geldiğini söyledi. Çorum’da 36 mesleki eğitim kurumunda 7 binin üzerinde öğrencinin eğitim gördüğünü anlatan Sarı, “Bu evlatlarımız gerek ilimizin gerek ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine çıkmasında, gelişmesinde, kalkınmasında iş gücü piyasasına ciddi emekleri ve katkıları olan gençlerimiz. Cumhurbaşkanımızın 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine bugünkü çocuklarımızla ulaşacağız. Türkiye’de eğitim anlamında ciddi bir yatırım var. 2019 yılı bütçesine baktığımızda en büyük payı milli eğitim kullanıyor. Devletin asli görevi eğitimdir. Adalet, sağlık ve güvenlikte vardır ancak bunlar eğitime bağlıdır. Sağlıklı bir eğitim, geleceği planlayan bir eğitim yapıldığında ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine çıkmasının önünde hiçbir engel yok. Şuanda savunma sanayinin yüzde 67’sini, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden birisinde olmamızda eğitim sisteminin büyük bir katkısı var. Gönlümüz her öğrencinin iyi bir üniversiteye gitmesini arzu ediyor ancak ülkenin kalkınmasına, huzuruna, refahına barışına katkı sağlayacak elinden ve dilinden zarar gelmeyen bireyler yetiştirmek. Bizim esas gayemiz budur” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından; Çorum Şehit Emin Güner, Bahçelievler ve Buharaevler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yetkilileri ve öğrencileri tarafından 3D yazıcılar, tarım ve hububat ile ilgili erken uyarı sistemleri, sağlık sektöründe hasta yatakları kart sistemleri, oyuncak tasarımları ve robotik çalışmalar üzerinde okullarımızın yaptığı çalışmaların sunumları yapıldı.

Öğleden sonraki çalıştay kısmında, Meslek Liselerinin Toplumsal Algısı, Müfredat ve Öğretmen, Sektör İşbirlikleri, İstihdam Fırsatları ve Mevzuat konu başlıklarında meslek liselerinin sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..