10 EKİM 2023

Ekmeğini Taştan Çıkaran Artovalı Kadınlar Takı Tasarımı Eğitiminde

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Artova Belediyesi tarafından uygulanan “Ekmeğini Taştan Çıkaranlar” Projesi ile kurulan doğal taş işleme ve kuyum atölyesinde istihdam edilen 22 kadın, OKA 2023 Teknik Destek Programı kapsamında takı işlemeciliği alanında eğitim alarak kapasitesini geliştirdi.

2023 Yılı OKA Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Teknik Destek Programı, ikinci döneminde destek almaya hak kazanan “Kuyumculuk Takı Tasarım Eğitim ve Danışmanlık” Projesi ile düzenlenen eğitim programı,  5 Eylül’de başladı. Yaklaşık bir ay süren, toplam 120 saatlik eğitim programının tamamlanmasıyla Artova Belediye Başkanı Lütvü Yalçın ve OKA Tokat Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehlika Dicle’nin de katılımında Teknik Destek Projesi Sertifika Töreni gerçekleştirildi.

10 Ekim’deki sertifika töreninde katılımcılar, aldıkları eğitim sonrasında mevcut üretim süreçlerinde iyileştirme sağladıklarını ve ürün yelpazelerini geliştirdiklerini ifade ettiler.

Artova ve Doğal Taş Kaynağı

Tokat ilinin güneyinde yer alan Artova ilçesinin toplam nüfusu yaklaşık 7500 kişidir. Artova ilçesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2022 SEGE Sonuçlarına göre 5’inci. kademede yer alırken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı YER-SİS Araştırması’na göre ise 1-A sınıfında yer alıyor.

Maden ve Teknik Arama Genel Müdürlüğü tarafından Artova ilçesi sınırları içinde yer alan Gümüşyurt, Bayırlı Köyleri ve çevresini kapsayan bölgede süstaşı kalitesine sahip kalsedon oluşumları tespit edildi. Birkaç farklı yeşil renk tonu ile kahverengi ve gri renklere sahip kalsedon oluşumlarının iyi bir parlaklığa ve yarı şeffaf özelliğe sahip olmaları nedeniyle kolye, küpe, yüzük taşı ve tespih yapılabilecek kaliteye sahip oldukları bölgedeki kamu kurumu yetkilileri ile paylaşıldı.

2021 yılında Artova Belediyesi, kalsedon oluşumlarının ilçede kurulacak bir doğal taş işleme ve kuyum atölyesi aracılığıyla işlenerek katma değerli bir şekilde piyasaya sunulmasına yönelik araştırma ve kaynak arayış çalışmalarına başlandı. OKA Tokat Yatırım Destek Ofisi danışmanlığında 2021 yılı SOGEP Programına başvuru yapan Artova Belediyesi’nin projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından destek almaya hak kazandı.

2023 yılı rakamları ile toplam 5.5 milyon TL yatırımla hayata geçen proje kapsamında ilk etapta Artova Belediyesi’ne tahsis edilmiş olan eski sağlık ocağı lojmanı binasının tadilatı gerçekleştirildi, ardından makine ekipman satın alma ve kurulum süreçleri tamamlandı. 2022 yılı sonunda ilçede dezavantajlı 20-50 yaş aralığındaki kadınlara verilen temel doğal taş işleme eğitim faaliyetleri sonrasında anahtarlık, kolye, küpe, bileklik, yüzük, tesbih, masaüstü isimlik, stress taşı, yüz masaj taşı gibi ürünler üretilmeye başlandı. Bugüne kadar satış yerleri ve fuarlar için ürün stoğu yapılan atölyede 22 kadının istihdam ediliyor.

Atölyede üretilen ürünler, sosyal medya hesapları üzerinden satış yapılırken, Artova Belediye’sine ait bir mağazada da satışına başlandı. Eylül ayı sonunda ürünlerini Tokat Tarım Fuarı’nda satış fırsatı yakalayan atölye, 4 günlük fuar sürecinde önemli bir ciroya ulaştı.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..