26 ARALIK 2024

Endüstriyel Simbiyoz İle Kalkınma: “Evcil Hayvanlar İçin Yaş Mama Üretimi” Projesi Hayata Geçiyor

Çorum’un kalkınma yolculuğunda önemli bir adım “Evcil Hayvanlar için Yaş Mama Üretimi (Bir Endüstriyel Simbiyoz Uygulaması)” Projesinin sözleşme imza töreni gerçekleştirildi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Güdümlü Proje Desteği kapsamında Çorum Belediyesi ve Belediye iştiraki Çorum Beltaş A.Ş. tarafından hayata geçirilecek olan bu projenin sözleşmesi, 25 Aralık 2024 tarihinde Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı ve Çorum Beltaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Lemzi Çöplü ile OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle arasında imzalandı.

Mezbahane Atıklarından Kedi ve Köpek Mamasına: Endüstriyel Simbiyozla Çevre ve Ekonomiye Katkı

Proje kapsamında Çorum Halk Et Kombinası’nın mezbahane atıkları değerlendirilerek yaklaşık 1.000 m² alanda, yıllık 2.000 ton kapasiteli bir yaş mama üretim tesisi kurulacak. Çevre kirliliğini önlemeyi ve döngüsel ekonomi ilkelerine uygun üretim yapmayı hedefleyen proje, aynı zamanda ithalatı azaltarak yerli üretim kapasitesini artıracak. Uzun vadede ise bu üretimin ihracat yoluyla global pazarda Türkiye’yi temsil etmesi planlanıyor.

 “Yeni istihdam fırsatları sağlayacaktır.”

Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Günlük 250 büyükbaş ve 500 küçükbaş kesim kapasitesine sahip Çorum Halk Et Kombinası’nın kesimhane atıklarını değerlendirerek kedi ve köpek yaş mama üretim tesisi kurmak amaçlanmaktadır. Yeni istihdam fırsatları sağlayacak bu projeyle, ithalata bağımlı olduğumuz bu sektörde yerli üretimi artırmak ve ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlamak hedeflenmektedir. Sıfır atık yaklaşımıyla hazırlanan bu proje, Bölgesel ve ulusal çapta ürün teminine de katkı sunacaktır. Proje kapsamında yaş mama üretimine yönelik makine ekipmanları alınacak, uygun saklama koşullarını temin etmeye yönelik soğuk hava deposu kurulacak ve hijyenik üretim ortamını oluşturmak için küçük ölçekli inşaat işleri yapılacaktır. Ayrıca, yaş mama üretimine yönelik uluslararası standartlara uygun gıda güvenlik belgeleri alınacaktır.  Proje ile oluşturulacak tesiste, tek vardiya esas alınarak farklı ağırlıklarda yıllık 5 milyon adet kutu mama üretimi planlanmaktadır. Bu da yaklaşık olarak Türkiye’de bulunan hayvan barınaklarının ihtiyacının tamamına yakını karşılayabilecek kapasitede üretime denk gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

“İş birliğimizin somut ve güçlü bir proje ile sonuçlanması, yerel kalkınmada hepimize ilham olacaktır.”

OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle imza törenindeki konuşmasında,“ Evcil Hayvanlar için Yaş Mama Üretimi (Bir Endüstriyel Simbiyoz Uygulaması) Projesi, OKA’nın fikir aşamasından fizibilitesine ve projelendirme sürecine kadar içerisinde aktif olarak yer aldığı Çorum’a kazandırılan üçüncü güdümlü projedir. Toplam bütçesi 37.4 milyon TL olan bu projenin 16.4 milyon TL’si Ajansımız tarafından destekleniyor. Bu anlamlı projeyi hayata geçirmemizi sağlayan başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü olmak üzere, Çorum Belediyesi iştiraki Çorum Beltaş A.Ş., Çorum Belediyesi ve proje iştirakçileri Çorum Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği, Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Hitit Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum. İş birliğimizin bu denli somut ve güçlü bir proje ile sonuçlanması, yerel kalkınmada hepimize ilham olacaktır. Bu iş birliğiyle, Çorum’un kalkınma sürecine önemli bir katkı sunduğumuz gibi, ülkemizin gelecekteki çevre ve ekonomi odaklı projelerine de örnek teşkil edeceğiz. Başarılı bir proje uygulama süreci diliyorum. Çorum’a, Bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun.” dedi.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..