Erbaalı 300 Kadın OKA Destekli Proje Kapsamında Kesme Çiçek Sektörüne Adım Atıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde Ajansımız tarafından uygulanan Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen "Erbaa Çiçeklerle Güçlensin" Projesi ile Erbaa’da 300 kadın kesme çiçek sektörüne adım atıyor.

Erbaa Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin yürüttüğü proje kapsamında, ilçede 3 dönümlük kesme çiçek serası kuruldu. Kurulan serada 300’ü kadın yaklaşık 400 kişiye uygulamalı çiçekçilik eğitimi veriliyor. Eğitim süreci sonunda kadınların oluşturduğu üretici kadın kooperatifi seranın işletmesini gerçekleştirecek.

“İlçenin rekabet edilebilirliğinin artması açısından önemli bir proje.”

Projeye ilişkin açıklamada bulunan OKA Genel Sekreter V. Mehlika Dicle, projenin kesme çiçek yetiştiriciliğinde öne çıkan diğer illerdeki yerel üreticilerle rekabet edilebilirliğin artması açısından önemli olduğuna dikkati çekerek, “Erbaa ilçesinin kesme çiçek yetiştiriciliği alanında önemli bir potansiyeli var. Yerel dinamikleri harekete geçiren ve yerel istihdam edilebilirliği artırma yönü taşıyan bu proje, ilçenin kesme çiçek yetiştiriciliği alanında adını duyurmuş Antalya, İzmir, Aydın, Bursa ve Yalova gibi illerdeki üreticilerle rekabet edilebilirliği artırması açısından da büyük önem taşıyor.” dedi.

Hedef Türkiye’de 2. Büyük Üretim Merkezi Olmak

Erbaa Kaymakamı Dr. İsmail Altan Demirayak ise "İlçemizde kesme çiçekçilik sektörüne nitelikli iş gücü sağlamak için başlatılan proje kapsamında 300’ü kadın, toplam 400 kişi hem eğitim alıyor hem de üretime katılıyor. Yılda 20 milyon çiçeğin üretildiği şehirde hedef yıllık 45 milyon dal çiçek üretim rakamına ulaşıp, Türkiye’nin 2’nci büyük üretim merkezi olmak." şeklinde konuştu.

Özellikle kadınları gelir getirici faaliyetlerle desteklemek için projeyi geliştirdiklerini ifade eden Kaymakam Dr. İsmail Altan Demirayak, "Erbaa Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 2023 yılı Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı SOGEP programı kapsamında 'Erbaa Çiçeklerle Güçlensin' projesini gerçekleştirdik. Bu proje kapsamında özellikle Erbaa’da kesme çiçekçilik konusunda kadın istihdamını artırmak, bu alanda özellikle kadınlarımızın daha fazla üretimde bulunarak gelir getirici faaliyetlerle destekleme hedefindeydik.

Bizim burada oluşturduğumuz organize çiçek üretim bölgesi 108 üreticinin aktif şekilde üretimde bulunduğu bir üretim bölgesidir. Erbaa'mız toprak yapısı, iklim özellikleri itibarıyla kesme çiçekçilik üretimi bakımından fevkalade elverişli bir bölgedir. Bizim zaten Erbaalı üreticilerin geçmiş yıllardan bu yana, son 30 yıldır Antalya'da kesme çiçekçilik üretimi konusunda bir deneyimi bulunmaktaydı. O deneyimi Erbaa’ya taşımak suretiyle buradaki uygun koşulları da değerlendirerek Tokat Valiliği İl Özel İdaresi ve Erbaa Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak burada organize kesme çiçek üretim bölgesi oluşturmuş olduk.

Bu kadar geniş alanda kesme çiçekçiliğin gerçekleştirilebilmesi, istihdam ihtiyacını da nitelikli iş gücü ihtiyacını da ortaya çıkarttı. Biz özellikle bu SOGEP kapsamında 400’e yakın iş gücünü nitelikli hale getirerek, çiçekçilik konusunda eğiterek ve bunların 4’te 3’ü kadınlardan oluşacak şekilde en az 300 kadınımızı bu üretim sektörünün içine dâhil etmek suretiyle burada gelir getirici bir faaliyeti desteklemeyi hedefliyoruz. Proje kapsamında sadece eğitim vermiyoruz. 3 dönümlük bir sera kurduk, bu hibe programı kapsamında 3 dönümlük bir seramız var. Eğitim süreci sonunda kadınlarımızın oluşturduğu bir üretici kadın kooperatifi vasıtasıyla 3 dönümlük seramızın işletilmesini gerçekleştireceğiz. Bu seradaki üretim faaliyetine kadınlarımızı dâhil edeceğiz. Mevcut kurduğumuz serada hem eğitim hem üretim faaliyetinde bulunacaklar. Hem oradan elde ettikleri gelirler o kooperatif vasıtasıyla kadınlarımıza geri dönmüş olacak.

Önümüzdeki dönemde bizim hedefimiz, yazlık üretimde özellikle nisan-aralık arasındaki yazlık ve sonbahar döneminde üretim açısından baktığımızda, Yalova’dan sonra Türkiye’de ikinci büyük üretim merkezi olmayı hedefliyoruz. Biz kısa vadede yaklaşık 900 dönüm olan üretim alanımızı, kapalı seralardaki üretim alanımızı, bin dönümün üzerine çıkartmayı, akabinde de yıllık üretim hacmimizi 25 çiçek türünde 40-45 milyon adet kesme çiçek sayısına ulaşmak suretiyle, biz yazlık üretimle Yalova’dan sonra Türkiye’de 2’nci üretim merkezi olacağız. Bunu hedefliyoruz. Buna ilişkin yeterli nitelikli iş gücünü oluşturacağız. Yeterli alanımız var. Buna ilişkin desteklerimizi sürdüreceğiz. Bir adım sonrasında da burada bir soğuk hava deposu ve mezat alanı oluşturmak suretiyle bütün Karadeniz Bölgesi'nin kesme çiçekçilik ticaret merkezini kurmayı hedefliyoruz.” dedi.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..