Kızılırmak Deltası Genç Çiftçilere Emanet Projesi Başlıyor
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleriyle uyumlu olarak Bafra Genç İş İnsanları Derneği (Bafra GİAD), Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından geliştirilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) kapsamında desteklenen “Kızılırmak Deltası Genç Çiftçilere Emanet” projesinin açılış toplantısı, gerçekleştirildi.
Bafra GİAD ev sahipliğinde, 21 Mayıs’ta düzenlenen toplantıya; proje ortakları OKA ve OMÜ adına Genel Sekreter Mehlika Dicle, Rekabetçi Ekonomi ve Dönüşüm Birim Başkanı Fatih Ege, OMÜ Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Dr. Öğr. Üyesi Arife Şimşek ile proje iştirakçisi Bafra Ticaret Borsası adına Başkan Tarık Erol, pilot köy muhtarları ve genç çiftçiler katılım sağladı.
Açılış toplantısında proje kapsamı detaylı şekilde hedef kitleye tanıtılırken, Kızılırmak Deltası’nda sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasının önündeki temel sorunların tartışıldığı bir panel oturumu da düzenlendi.
Proje Genç Çiftçileri Odağına Alıyor
Kızılırmak Deltası Genç Çiftçilere Emanet Projesi, kırsal alanların dönüşümünde önemli bir rol oynayan ancak sayıca azalan genç çiftçileri (40 yaş altı) merkeze alarak, tarımda ekolojik dönüşümü ve sürdürülebilirliği hedefliyor. Türkiye’de ortalama çiftçi yaşının 51 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, genç kuşak çiftçilerin teknik kapasitelerinin artırılması ve tarımsal inovasyon süreçlerine dâhil edilmesi önem arz ediyor.
Bu kapsamda, Bafra GİAD üyesi genç çiftçilerin yer aldığı Doğanca, Üçpınar ve Yeşilyazı mahalleleri başta olmak üzere, Kızılırmak Deltası'nın batı bölümünde 5000 hektarlık alanda agroekoloji, çevre dostu tarım, su ve atık yönetimi gibi alanlarda pilot uygulamalar gerçekleştirilecek.
Çevre Dostu Uygulamalar Hayata Geçirilecek
Projede ayrıca tarımsal ve evsel atıkların toplanması, ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi; organik atıkların komposta dönüştürülerek toprak iyileştirici olarak kullanılması gibi çevreci faaliyetler de hayata geçirilecek. Kimyasal ilaç ve gübre kullanımının azaltılması, pestisit kullanımının denetlenmesi ve doğal mücadele yöntemlerinin benimsenmesi konusunda çiftçilere eğitimler verilecek.
Çocuklara yönelik olarak ise, “çocuk çiftçi” yaklaşımı ile çevre bilinci, su tasarrufu ve iyi tarım uygulamaları konusunda farkındalık eğitimleri düzenlenecek.
Kurumsal Kapasite Güçleniyor
Proje kapsamında Kızılırmak Deltası Genç Çiftçi Kulübü, Çocuk Çiftçi Kulübü ve Tarım ve Ekoloji Okulu kurulması planlanıyor. Ayrıca teknik geziler, rol model çiftçi uygulamaları ve ödüllendirme sistemleri ile genç çiftçilerin motivasyonunun artırılması hedefleniyor.
Deltayı Koruma Hedefiyle Uyumlu
UNESCO Dünya Doğal Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve 140 kuş türünün üreme alanı olan Kızılırmak Deltası, aynı zamanda tarımsal faaliyetler nedeniyle ciddi kirlilik baskısı altındadır. Bu projeyle birlikte, deltadaki 500 hektarlık pilot alanda tarımsal kirliliğin azaltılması, 10 ton/yıl tarımsal ve 20 ton/yıl evsel atığın yeniden değerlendirilmesi sağlanacak.
Proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kızılırmak Deltası 2019-2023 Yönetim Planı” ile de tam uyum içinde ilerliyor olup, farkındalık artırma, bilinçlendirme, eğitim ve teknik denetim gibi konularda önemli katkılar sunmayı hedefliyor.
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..