Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA), 2019 Yili “Turizmin Gelistirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapi Yatirimlarina Mali Destek Programi”, “Kirsal Kalkinma ve Tarimda Dönüsüm Mali Destek Programi” ve “Mesleki ve Teknik Egitimin Gelistirilmesi Mali Destek Programi”ni, ilan etmistir.
Bu programlarla saglanacak toplam 34 Milyon TL’lik kaynakla bölgesel kalkinmaya yönelik planlama ve uygulama faaliyetleri; hizli, saglikli, sürekli ve sürdürülebilir kalkinma hareketini, yerel ve bölgesel aktörlerin etkin oldugu katilimci bir anlayisla yürütmek üzere, yerel aktörler ile merkezin isbirliginin gelistirilmesi ve bölge illeri olan Amasya’nin, Samsun’un, Çorum’un ve Tokat’in ulusal ve uluslararasi ölçekte rekabet üstünlüklerinin artirilmasi hedeflenmektedir.
Mali destek programlarinin duyurulmasi amaciyla Amasya, Çorum, Samsun, Tokat il ve ilçelerinde bilgilendirme ve egitim toplantilari planlanmis olup, Tokat il bilgilendirmesi Tokat Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Dr. Ali ÇELIK’in katilimiyla 18 Haziran 2019 tarihinde 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayi Adnan Menderes Toplanti Salonu’nda saat 14.00’te gerçeklestirilmistir.
Toplantiya ayrica protokol üyeleri ve OKA Genel Sekreteri Mevlut Özen de katilim saglamistir.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Dr. Ali ÇELIK’in konusmasinin ardindan OKA Genel Sekreteri Sayin Mevlut Özen yaptigi sunumla teklif çagrisi döneminde proje basvurusu yapmak isteyen, proje hazirlama asamasinda olan kurum ve kuruluslara ilan edilen programlarin amaçlari ve öncelikleri, destek tutarlari, uygunluk kriterleri, basvuru sekli, yapilacak islemler ve OKA’nin destekledigi projeler hakkinda detayli bilgi vermis ve katilimcilarin sorularini yanitlamistir.
Toplantinin akabinde, OKA Genel Sekreteri Sayin Mevlut Özen ve OKA Tokat Yatirim Destek Ofisi Il Koordinatörü Mehlika Dicle Tokat Valisi Dr. Ozan Balci’yi makaminda ziyaret etmistir.
Ziyarette, Mali Destek Programlarinin hedeflerinin yani sira Ajans’in uluslararasi ölçekte gelismelerin yakindan takip ederek bölgenin katma deger üretme kapasitesini artirmak adina uluslararasi arenada çalismalarini yogunlastirip, isbirlikleri ile yenilikleri yakalamaya çalistigini kaydeden Vali Dr. Ozan Balci, sunlari dile getirmistir.
“Ajansimiz kuruldugu günden bugüne mali destek programlari kapsaminda 709 projeye yaklasik 162 Milyon TL hibe destegi saglanmistir. Faydalanicilarin da sagladigi esfinansman da dikkate alindiginda 2009 yilindan bu yana uygulanan projelerle 314 Milyon TL yatirim gerçeklestirilmistir. Ajans sagladigi mali desteklerle bölgede ekonomik, sosyal ve mekansal kalkinmayi desteklerken bölgemizde kurumsal kapasitenin gelismesine ve kurumlar arasi isbirliginin güçlendirilmesine de katki vermektedir. Geçtigimiz dokuz yillik süreçte Tokat ilinde imalat sanayi, turizm ve yenilenebilir enerji sektörlerinde ve insan kaynaklarinin gelistirilmesi alaninda uygulanan programlar kapsaminda toplam 34 Milyon TL kaynak aktarilmistir.
2010, 2016 ve 2018 yillarinda turizm altyapisina yönelik mali destek programlari ile yürütülen 20’den fazla projeye 12 Milyon TL destek verilmistir. Bu projeler arasinda Tokat Kültür Evi, Mercimek Tepe Yamaç Parasütü Tesisleri, Almus Baraj Gölü Tesisleri, Niksar Arasta Çarsisi, Yüksek Kahve Demokrasi Müzesi & Kafe, Tokat Sehir Müzesi, Canikli Konagi El Sanatlari Merkezi, Tokat Kültür Sokagi, Ballica Magarasi Tabiat Parki, Kaz Gölü Rehabilitasyon Projesi ve Zile Amasya Caddesi Sokak Sagliklastirma Projesi yer almaktadir.
Bu desteklerin devami olarak Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi, 2019 yili teklif çagrisi kapsaminda toplamda 34 Milyon TL kaynak tahsis edilen “Turizmin Gelistirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapi Yatirimlarina Mali Destek Programi”, “Kirsal Kalkinma ve Tarimda Dönüsüm Mali Destek Programi” ve “Mesleki ve Teknik Egitimin Gelistirilmesi Mali Destek Programi” detaylarini dün itibari ile kamuoyuna duyurmaktayiz.
Yeni açiklanan bu üç program hakkinda kisaca bilgi vermek gerekirse; Ilki “Turizmin Gelistirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapi Yatirimlarina Mali Destek Programi”nin amaci; TR83 Bölgesinin kalkinma potansiyelini harekete geçirerek yerel yönetimlerin güçlendirilmesine, kentsel dokularin korunmasi, gelistirilmesi ve restorasyonu ile turizme yönelik kentsel altyapinin iyilestirilmesine katki saglamaktir. Programin öncelikleri ise TR83 Bölgesinde turizm potansiyeli açisindan önem arz eden degerler ile konaklama ve alternatif turizm hizmetlerinin sunumuna yönelik altyapi yatirimlarinin gerçeklestirilmesi; Dogal, kültürel ve tarihi degerlerin erisilebilirliginin ve bilinirliginin artirilmasidir.Kamu kurum ve kuruluslari, yerel yönetimler,üniversiteler ve kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslarinin uygun basvuru sahibi olabilecegi toplamda 21 Milyon TL bütçe tahsisi yapilan turizme destek programi kapsaminda proje basina verilecek destek tutarlari asgari 500 bin TL, azami 2 milyon TL olacaktir.
Ikinci olarak “Kirsal Kalkinma ve Tarimda Dönüsüm Mali Destek Programi”nin amaci; bölgede tarim ve sanayi entegrasyonunun saglanmasi ve kirsalda tarimsal örgütlenmenin güçlendirilmesidir. Program ile tarimdan elde edilen katma degerin artirilmasi ve kirsal alanda gelir getirici faaliyetlerin çesitlendirilmesi yoluyla bölgesel gelirin artirilmasi amaçlanmaktadir. Programin önceligi ise bölgede üretilen tarim ürünlerinin katma degerlerinin ve pazarlama imkânlarinin artirilmasi olarak belirlenmistir. Bölgemizde faaliyet gösteren organize sanayi bölge müdürlükleri basta olmak üzere kamu kurum ve kuruluslari, yerel yönetimler,üniversiteler, kar amaci gütmeyen kooperatif ve birlikler ve kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslarinin uygun basvuru sahibi olabilecegi toplamda 7 Milyon TLbütçe tahsisi yapilan kirsal kalkinma destek programi kapsaminda proje basina verilecek destek tutarlariasgari 100 bin TL, azami 500 bin TL olacaktir.
Üçüncü ve son olarak “Mesleki ve Teknik Egitimin Gelistirilmesi Mali Destek Programi”nin amaci; TR83 Bölgesinde mesleki egitimin kalitesinin ve rekabet gücünün yenilikçi yöntemlerle artirilmasidir. Programin öncelikleri; Mesleki egitimde kalitenin yenilikçi model ve yöntemler kullanimiyla artirilmasi,Is dünyasi ile meslek egitimi veren kurumlar arasinda isbirliginin artirilmasidir. Kamu kurum ve kuruluslari, yerel yönetimler, Milli Egitim Bakanligi Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügü’ne bagli okul ve kurumlar, halk egitim merkezleri ve kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslarinin uygun basvuru sahibi olabilecegi toplamda 6 Milyon TL bütçe tahsisi yapilan meslkei ve teknik egitimin gelistirilmesi destek programi kapsaminda proje basina verilecek destek tutarlari asgari 100 bin TL, azami 500 bin TL olacaktir.
Her üç programimiz için de Kalkinma Ajanslari Yönetim Sistem (KAYS) üzerinden son basvuru tarihi 09.09.2019 Pazartesi Saat: 23:59’dur. Bu üç Proje Teklif Çagrisinin ve OKA tarafindan verilecek toplam 34 milyon liralik hibe desteginin bölgemizde faydali sonuçlara ve hayirlara vesile olmasini diliyorum.”
Il bilgilendirme toplantilari 19 Haziran 2019 tarihinde Çorum ve 21 Haziran 2019 tarihinde Samsun illerinde devam edecek. Böylece programlara sunulacak projelerin hazirlik sürecinde potansiyel basvuru sahipleri aydinlatilacaktir. Öte yandan, Teklif Çagrisi’na yönelik ilçelerde yapilacak bilgilendirme toplantilari ve proje hazirlama egitimlerine iliskin bilgilere Ajansin resmi internet sitesi oka.ka.gov.tr’den ulasilabilmektedir.