OKA Ev Sahipliğinde KÜSİ Çalışma Grubu Toplantısı Düzenlendi
Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Planlama ve Geliştirme Kurulu Samsun Bilgilendirme Toplantısı, Ajansımız ev sahipliğinde 25.09.2019 Çarşamba günü saat 10.00’da düzenlendi.
Toplantıya Samsun Valimiz Sayın Osman Kaymak’ın yanı sıra, Samsun Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Selahattin Kaynak, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuram, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, Ajans Genel Sekreterimiz Mevlut Özen, Samsun Teknopark Genel Müdürü Buğra Çolak, OMÜ TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) temsilcileri, Kamu-Üniversite- Sanayi iş birliği planlama ve geliştirme kurulu üyeleri kamu kuruluşları, sanayi odalarının, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren KÜSİ Samsun İl Temsilcili Doç. Dr. Kemal Yıldızlı, “Biz birçok şirketin, üniversitenin ve sanayinin AR-GE yükünü paylaştırmak için insan kaynaklarımızı ortak kullanma programı olarak düşünmemiz gerekir. Şu anda 81 ilde 96 KÜSİ il temsilcisi var. Bunlardan bir tanesi benim yürüttüğüm bu görev. Bakanlığımız nezdinde Ar-GE İl Teşvikleri Genel Müdürlüğüne bağlı olan birimler, yaklaşık on aydır tüm illeri ziyaret ediyor. Bugün Genel Müdürlüklerimizden gelen uzmanlarımız sunumlarını yapacaklar, bizlerin de toplantılarda söyleyemediğimiz noktaları paylaşabilme ve soruların cevaplarını kendilerinden dinleyebilme imkânımız olacak. Bölgemiz adına ilerleme kaydetme ve geliştirilen proje sayısının artmasıyla alakalı iş birliklerin çoğaltılması ve insan kaynaklarımızın amaca yönelik ortak noktada buluşturulması için bu faaliyetleri yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Üniversite olarak iş birliği içerisinde yer almaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise “Bu yapı içerisinde yapabileceklerimizi ortaya koymak için gösterilen çabadan mutlu olduğumuzu söylemeliyim. Çünkü dünyada gelişmiş hiçbir ülke yok ki, AR-GE üzerine dayalı bir gelişme sürecini yaşamamış olsun. AR-GE’ye dayalı bir gelişim sürecinin sürdürülebilir olabilmesi için de bütçe imkânlarının verimli kullanılması, insan kaynaklarının iyi bir şekilde değerlendirilmesi ve iş birliklerinin sağlam zeminler üzerinde sürdürülebilmesi gerekmektedir. Türkiye’nin gelişebilmesi adına tüm üniversitelerin iş birliğiyle çalışmasının yanı sıra dünyadaki diğer üniversitelerle de iş birliği halinde olması gerekmektedir. AR-GE çalışmalarının önemini hissettirecek derecede yürüdüğünü görmek bizleri mutlu ediyor. Bugün bu toplantı, neler yapılmasıyla alakalı önemli bir bilgi alışverişi gerçekleştirmemizi sağlayacaktır.” diye konuştu.
Türkiye’nin kalkınma hamlesinde bu sürecin çok önemli olduğunu söyleyen Sayın Valimiz Osman Kaymak, “Hep konuştuğumuz bilimsel çalışmaların sahaya yansıması konusu o yönüyle üniversite sanayi iş birliği, kamunun da desteğiyle önemli bir gelişmedir. Bunu tespit edip sürdürebilmemiz çok anlamlı. Samsun’da 2 yıldır görev yapıyorum, bu süreç içerisinde güzel işler yapıldığına şahit oldum. Bu faaliyetlere destek olan Rektör Hocamıza ve hocalarımıza teşekkür ediyorum. Samsun konumu itibariyle çok özel bir yere sahip. Samsun sanayisi çok daha ileride olabilir. Sanayide ilerleme göstermek amacıyla kurumların sorumluluğu çok önemli.” dedi.
Teknopark, Teknoloji Transfer Ofisi ve KÜSİ çalışmalarıyla sanayideki açığın hızla kapatılacağını düşündüğünü söyleyen Sayın Vali, “Samsun’un sahip olduğu potansiyeli Samsun ve Türkiye için bir kalkınmaya, üretime ve gelire dönüşmesini hocalarımızın katkılarıyla birlikte güzel örneklerini bekliyoruz. Sanayimizi yakından gözlemleyip, sanayileşmenin dünya ile rekabetin önündeki engeller nelerdir bunlar hocalarımızın daha mikro gözlemleriyle tespit edilebilecektir. Biz de valilik olarak her zaman Kamu-Üniversite-Sanayi iş birliği içerisinde olacağız. Ajanslarımızın ve Bakanlığımızın imkân ve kaynaklarıyla doğru alanlarda doğru çalışmaların tespiti çok önemli. Bu çalışmaları doğruyu bulma konusunda yol göstereceğine inanıyorum. Toplantımız hayırlara vesile olsun.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE Teşvikleri Genel Müdürlüğünden Uzman Recep Uzungil, Müdürlüğün faaliyetleri ve Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Portalı (KÜSİP) hakkında, Uzman Mehmet Emin Doğan “Ulusal AR-GE İstatistikleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2018 ve 2019 KÜSİ faaliyetleri ve Türkiye’deki KÜSİ Ekosistemi” hakkında ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, AR-GE Destekleri Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Gülnur Sönmez ise Laboratuvar ve Araştırma Alt Yapıları Portalı hakkındaki sunumlarını gerçekleştirdi.
Toplantı, Ajans Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanımız İbrahim Ethem Şahin’in 2019 Yılı Sosyal Destek Programı (SODES) hakkında bilgi vermesi ve soruların yanıtlamasıyla sona erdi.
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..