Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) üniversite, şehir ve sanayi iş birliğini güçlendirmek amacıyla şehrin önemli aktörlerini bir araya getirdiği altıncı "Üniversite Danışma Kurulu Toplantısı" Ajansımızın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
2 Kasım 2019 tarihinde düzenlenen toplantıya, Samsun Valisi Sayın Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir, OMÜ Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in yanı sıra Üniversite Danışma Kurulu üyeleri, Aygün Cerrahi Aletler AŞ. Genel Müdürü Hüseyin Taner, Samsun Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy ve Genel Sekreterimiz Mevlut Özen ile “TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülü” almaya hak kazanan OMÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşenur Büyükgöze Kavas katıldı.
Toplantı Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir’in başkanlığında gerçekleşti.
ÖMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, mevcut durum değerlendirmesini de yaptığı açılış konuşmasında OMÜ’deki gelişmeler, uluslararası öğrenci sayısı, Ar-Ge yatırımları gibi konulara değinerek şu şekilde konuştu:
“Öğrenci sayımız şu an tam olarak 53 bin 803. Doluluk oranımız ise yüzde 98. Uluslararası öğrenci sayısı ise 5 bin 566 kişiye ulaşarak toplam öğrenci sayısının yüzde 10’unu geçti. Göreve geldiğimizde bu oran yüzde 3 civarındaydı. Bu sayıyı 4 yılda yüzde 10’a çıkarmak için çalışmalarımızı planladık ve bugün itibarıyla hedeflediğimiz bu sayıyı geçtik. Son iki yılda da uluslararası öğrencilerin üniversiteye katkısı bakımından Türkiye genelinde ilk ikide ve üçte yer alarak ödül aldık. İnşallah uluslararası çalışmalarımız sadece öğrenci sayısını arttırarak değil proje iş birlikleriyle de devam edecek.
Araştırma için en gerekli şey bütçe. Bu yıl Ar-Ge’ye toplam bütçenin yüzde 4’ünü ayırdık. Bu da 20 milyon TL civarında bir bütçeyi ifade etmekte. Buradan desteklenen 374 projemiz var. TÜBİTAK destekli yürüyen de 47 projemiz bulunuyor. Diğer kurum projelerini 3’den 9’a çıkarak da iki katından fazla artış gösterdik. Ayrıca geçen sene sadece bir adet olan uluslararası proje sayısı 3’e çıkarken özel sektör iş birliği ile yapılan proje sayısı 2’den 4’e çıkarak yüzde 100 artış gösterdi. Sonuç olarak Ar-Ge’ye toplam 36 milyon TL’nin üstünde bütçe ayrılıyor. Bu bütçenin yüzde 56’sı OMÜ’den karşılanırken yüzde 44’ü dış kaynaklardan sağlanıyor.”
Üniversitelerin tercih edilmesinde, dünya üniversiteleri arasındaki sıralamalarının etkili olduğuna işaret eden Rektör Sait Bilgiç “ Times Higher Education’ın 2018 yılı verilerine göre ise dünya genelinde ilk 1001’deyiz. Ama bu sıralama bizim için yeterli değil. Hedefimiz ilk etapta ilk 500’ün içine girebilmek. Aynı şekilde Türkiye sıralamasında da daha üst seviyeye çıkarak kendi potansiyelimize yakışır yerde olmayı hedefliyoruz. ” ifadelerini kullandı.
Rektör Bilgiç Samsun Teknopark’ın faaliyetlerine de değinerek “Samsun Teknopark bünyesinde şu an toplam 57 firma var. Geçen yıla göre firma sayısında yüzde 20 artış olmuş. Bunlardan 35’i Ar-Ge, 22’si ise kuluçka düzeyinde faaliyet gösteriyor. Yüzde 90 doluluk oranına ulaştı ve 138 personel çalışıyor. Firmaların cirosu 101 milyon TL’ye çıkarak geçen yıla göre yüzde 58 arttı. Sektörel dağılımlarına baktığımızda da ağırlıklı olarak yazılım ve bilişim sektöründe olduklarını görüyoruz. Firmalardan 31’i yazılım-bilişim, 7’si makine imalat, 2’si enerji, 9’u tarım, 8’i de diğer sektörlerde faaliyet gösteriyor. Samsun Teknopark bu yıl toplam 16,7 milyon TL ihracat yaptı.” şeklinde konuştu.
2019 yılında OMÜ’de 19 adet patent başvurusu yapıldığını da belirten Rektör Bilgiç, bunlardan 13’ünün hizmet buluşu, 5’inin uluslararası buluş, 1’inin de faydalı model olduğunu kaydetti.
Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ayrıca 25 Haziran 2019 tarihi itibarıyla, OMÜ Eczacılık Fakültesi kurulduğunu, fakültenin altyapısı hazır olduğunda öğrenci alacağının sözünü verdiklerini söyledi. Mühendislik Fakültesinin Harita ve Endüstri Mühendisliği Bölümlerinin yeniden akredite edildiğini açıkladı.
Mühendislik Fakültesi gibi bazı birimlerde uygulanan, öğrencilerin sahaya hazır bir şekilde yetişmesine katkı sağlayacak “usta öğreticiler modeli” hakkında da bilgi veren Rektör Sait Bilgiç, bu modelin uygulandığını belirterek yakın bir zamanda diğer birimlerde de yaygınlaşacağını ifade etti.
Sayın Rektör üniversitenin sosyal sorumluk projeleri hakkında da bilgi vererek “Sıfır Atık Projesi ile çevre bilincini geliştirmeye devam ediyoruz. Şehir Merkezinde tarihi binamızda şık ve nezih bir İlim, Sanat ve Kültür Evi’nin açılışını yakın bir zamanda yaptık. Ayrıca bu yılın Nisan ayında da dâhiler günü etkinliği gerçekleştirdik. Amacımız ortalamanın üstündeki insanların imkânlardan daha çok yararlanmasını sağlamak ve eğitimlerine özen göstermek. Yoksa teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde dünya ile yarışamayız.” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Üniversite Danışma Kurulu kararları doğrultusunda yapılan çalışmalar ve “Milli E-Posta Projesi” (OMAİL) hakkında sunumunu gerçekleştirdi.
Toplantıda Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya, yürütücülüğünü yaptığı “Erasmus + Mundus Master in Soil Science” adlı Avrupa Birliği Projesini kurul üyelerine tanıtırken Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Yıldızlı ile Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Kemal de geliştirdikleri ürünlerin sunumunu gerçekleştirdi.
Sunumlardan sonra Danışma Kurulu Üyelerinin görüş ve temennilerini dile getirmesiyle toplantı sona erdi.
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..