22 NİSAN 2019

ORTA KARADENIZ BÖLGESI COGRAFI ISARETLI ÜRÜNLER BULUSMASI

Ajansimiz tarafindan “Orta Karadeniz Bölgesi Cografi Isaretli Ürünler Bulusmasi: Cografi Isaretli Ürünlerin Pazarlanmasinda Yenilikçi Bir Model" konferansi gerçeklestirildi.

 

18 Nisan 2019 tarihinde Samsun’da Ajans merkez hizmet binasinda gerçeklestirilen etkinlikte Samsun Vali Yardimcisi Ibrahim AVCI, Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Selahattin ALTUNSOY, Ajans Genel Sekreterimiz Mevlut Özen, Favori Lezzetler Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Gurme Yazar Haldun Tüzel, OMÜ TTO Koordinatörü Dr. Mustafa Mortas, UNDP, GEF Ulusal Koordinatörü Gökmen ARGUN,  TPE Uzmani Özden ILHAN, OMÜ Turizm Fakültesi Prof. Dr. Ali Kemal AYAN, Istanbul Üniversitesi-Cerrahpasa Dr. Cengiz KAHRAMAN, Kalkinma Atölyesi, Kooperatifçilik ve Marka Yönetimi Uzmani Ertan KARABIYIK, Bogatepe Çevre Yasam Dernegi Baskani-Koçulu Peynircilik Yönetim Kurulu Baskani Ilhan KOÇULU, Iyimser Abla Kurucu Ortak-Saha Sorumlusu Aysel SAIROGLU, Gastro- Art Kurucusu Ercan YILMAZ, MSM Baskani-Mutfak Sanatlari Merkezi Koordinatör Chef Doga ÇITÇI, Nallihan Kirsal Kalkinma ve Kirsal Turizm Gönüllüsü Mustafa BEKTAS ile çogunlugunu kamu kurum ve kurulus temsilcisinin, STK ve üretici birlikleri temsilcilerinin, arastirmacilarin, akademisyenlerin, ögrenci ve ögretmenlerin olusturdugu ulusal düzeyde 150’nin üzerinde katilimci yer aldi.

 

Etkinligin açilis konusmasini yapan Genel Sekreterimiz Mevlut Özen, geçen yillarda çesitli cografi isaret olabilecek potansiyeli olan ürünleri belirlemeye ve bunlarla ilgili çalismalar yapmaya basladigimizi belirterek, katilimcilara Ajansimizin bugüne kadar bölgeye sagladigi yatirim destekleri ile ilgili bilgi verdi.

 

Sayin Genel Sekreterimiz, “10 yil içinde proje sayimiz 600’ü geçti. Bu 600 projeye yaklasik 200 milyon lira hibe uygulamasi yaptik. Bu 200 milyon liraya paydaslarimiz da 200 milyon lira katarak 400 milyon liralik bir yatirim gerçeklestirdik bu bölgede” dedi.

 

Samsun Vali Yardimcisi Ibrahim Avci ise patent kanunu ve cografi isaretlerinin çikmasiyla beraber ve hukuki kriterlerin belli olmasinin ardindan hem üreticinin hem de tüketicinin hak ve hukukunun korundugunu ifade etti. 

 

Açilis konusmalarinin ardindan, söz alan Favori Lezzetler Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Gurme Yazar Haldun Tüzel sektörün dünü, bugünü ve gelecegiyle ilgili tematik sunumunu gerçeklestirdi.

 

Konferansta OMÜ TTO Koordinatörü Dr. Mustafa Mortas’in moderatörlügünde gerçeklestirilen panelde UNDP, GEF Ulusal Koordinatörü Gökmen ARGUN’un;  TPE Uzmani Özden ILHAN’in; OMÜ Turizm Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Kemal AYAN’in ve Istanbul Üniversitesi-Cerrahpasa’dan Dr. Cengiz KAHRAMAN’in katilimiyla “Yükselen Bir Deger Olarak Cografi Isaret ve Bölgesel Kalkinmadaki Önemi” konusu çesitli açilardan degerlendirildi.

 

Etkinligin ögleden sonraki bölümünde 3 farkli oturumda çalistaylar düzenlendi. “Cografi Isaretler Için Örgütlenme” oturumunda Kalkinma Atölyesi, Kooperatifçilik ve Marka Yönetimi Uzmani Ertan KARABIYIK ve Bogatepe Çevre Yasam Dernegi Baskani-Koçulu Peynircilik Yönetim Kurulu Baskani Ilhan KOÇULU bilgi ve tecrübelerini katilimcilar ile paylasirken; Üretim, Finansman ve Koruma oturumunda Iyimser Abla Kurucu Ortak-Saha Sorumlusu Aysel SAIROGLU, Gastro- Art Kurucusu Ercan YILMAZ; Yerel Ürünlerin Turizmi oturumunda ise MSM Baskani-Mutfak Sanatlari Merkezi Koordinatör Chef Doga ÇITÇI, Nallihan Kirsal Kalkinma ve Kirsal Turizm Gönüllüsü Mustafa BEKTAS iyi uygulama örneklerini katilimcilar ile paylasti.

 

Etkinlik süresince fuaye alaninda Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinden Ticaret ve Sanayi Odalari, Kooperatifler ve yerel üreticiler tarafindan yöresel ve cografi isaretli ürünlerin sergilendi. Katilimcilar sergi alanindaki ürünlere yogun ilgi gösterdi.

 

Orta Karadeniz Bölgesi Cografi Isaretli Ürünler Bulusmasi, Terme Miliç Tesisleri’ne yapilan sosyal gezi ile sona erdi. 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..