Palyatif Bakım Alanında Genç İstihdamını Sağlayacak İş Birliği İçin İmzalar Atıldı
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Sağlık Hizmetlerinde Palyatif Bakım Odaklı Yol Haritası ve Genç İstihdamına Yönelik Eğitim Programı’nı başlatıyor.
Kalkınma Ajansları 2022-2023 yılı teması olarak belirlenen “Genç İstihdamı” kapsamında, Orta Karadeniz Bölgesi’nin palyatif bakım alanındaki potansiyelinin genç istihdamına yönelik değerlendirilmesi ve önemli düzeyde istihdam açığı bulunan sağlık sektörünün güçlendirilmesi amacıyla planlanan eğitim programı, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Palyatif Bakım Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin uzmanlığı ve iş birliği ile yürütülecek.
Bu bağlamda 16 Kasım’da TOGÜ ile OKA arasında "Sağlık Hizmetlerinde Palyatif Bakım Odaklı Yol Haritası ve Genç İstihdamına Yönelik Eğitim Programı" protokolü imzalandı.
TOGÜ rektörlük makamında gerçekleşen imza törenine Rektör Prof. Dr. Bünyamin Şahin ve OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin ile Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Namık Özkan, Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nagihan Yıldız Çeltek ve OKA Tokat İl Koordinatörü Mehlika Dicle katıldı.
Akademik personelin eğitim ve danışmanlık hizmeti yapmak üzere görevlendirileceği protokol kapsamında konu ile ilgili yapılacak faaliyetler için teknik ve mekânsal destek sağlanarak; çalıştay, toplantı, teorik ve uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Orta Karadeniz Bölgesi’nde Palyatif Bakım Uygulamaları
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Hayatı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemlerle karşılaşan hasta ve yakınlarının başta ağrı olmak üzere fiziksel, psikososyal ve ruhi problemlerini erken tanımlama ve doğru değerlendirmelerle tedavi ederek ıstıraplarını önleme ve giderme yoluyla hayat kalitesini artırma yaklaşımı.” olarak tanımlanan Palyatif Bakım, Orta Karadeniz Bölgesi’nde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde yürütülen çalışmalar ile öne çıkıyor.
Çalışmalar 2011 yılında farklı disiplinlerden oluşan 18 kişilik palyatif bakım çalışma grubu ile başladı. 2014 yılında kurulan Palyatif Bakım Eğitim ve Araştırma Merkezi, hasta ve yakınlarına, öğrencilere, sağlık personeline yönelik olarak eğitim programları uyguluyor. 2015 yılı Ekim ayında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde palyatif bakım ünitesi oluşturularak hastalara poliklinik ve konsültasyon hizmeti verilmeye başlandı. 2021 yılı Temmuz ayı itibarı ile 12.000 hastaya poliklinik hizmeti verilerek, hastalar günübirlik yatış ile desteklendi. 3.000 kadar hasta yatırılarak destek tedavisi uygulandı. Merkezde, hasta ve yakını beraber değerlendirilip, fiziksel semptomların yanında psikolojik, sosyal ve ruhi sorunlara da çözümler aranan bir yaklaşım ile yaşam kalitesi arttırılmaya çalışılıyor.
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..