14 ARALIK 2020

Samsun'a 16 Milyon TL CMDP Desteği

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Samsun'da Ajansımız  tarafından yürütülen "Cazibe Merkezleri Destekleme Programı (CMDP)" kapsamında, Samsun'a 2 yılda 16 milyon TL destek sağlandı.

CMDP, ülke sathında daha dengeli bir yerleşme düzeninin sağlanması ve göçün kademeli olarak yönlendirilebilmesi için bölgesel çekim merkezi niteliğini haiz şehirlerin katma değeri yüksek üretim, ihracat, istihdam, verimlilik ve teknoloji ve yenilikçilik kapasitelerinin artırılmasını hedeflemektedir. Bu kapsamda 14 ilden projeler kabul edildiği programa Samsun 2019 yılında dahil oldu.

2019 yılında 3 proje destek almaya hak kazanırken, 2020 yılında sözleşme imza aşamasında olan 2 proje daha desteklenmeye hak kazandı.

Ajans Genel Sekreter V. İbrahim Ethem Şahin, projelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şahin, “2019 yılı projelerinden bir tanesi Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın 'Samsun Lojistik Merkez Yatay Kapalı Depo Yapım Projesi'. Türkiye'nin en büyük AB projelerinden bir tanesi. Projenin yatay depo ihtiyacı vardı. O tesisin mevcut iş hacmini adeta ikiye katlayacak bir yatırım. Bu programın desteğiyle orada bir yatay depo inşaatı yapılacak. Samsun'da desteklenen ikinci proje Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanacak 'Samsun İŞGEM İşlik Kapasitesinin Artırılması ve Ortak Kullanım Atölyesi Kurulması Projesi'. Canik'te bulunan İŞGEM'de girişimciler için yeni iş yerleri yapılacak. Ayrıca tesiste modern bir ortak kullanım atölyesi kurulacak. Üçüncüsü de Organize Sanayi Bölgesi'nde OMÜ Yeşilyurt Meslek Yüksek Okulu'nun 'Hassas Döküm Teknikeri Eğitim Atölyesi Projesi'. Onun içerisinde mumlu kalıpçılık atölyesi kuruldu. Küçük ama çok orijinal bir tesis. Bu programın özelinde sanayi var, imalat var, istihdam var” dedi.

"Türkiye'de örneği olmayan bir tesis"

2020 yılı programında desteklenecek ve sözleşme aşamasında olan projelerden de bahseden Şahin, “2020 yılında yine 2 projemiz geçti. Bir tanesi yine Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Metal Kalibrasyon Laboratuvarı'na ait. O laboratuvara rulman dediğimiz makineler içerisindeki dişlilerin test merkezini kuracağız. Bu da Türkiye'de örneği olmayan bir tesis. Rulmanı Türkiye ithal ediyor. İthal ettiğimiz bir ürünün testini özel atölyelerde yapıyorduk, pahalı bir işti. Şimdi Samsun'daki tesis bu yetkinlik kabiliyetini kazanacak. Bu açıdan önemli. Belki hepsinden önemlisi Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin projesi. Bu proje CMDP kapsamında Türkiye'de bir ilk oldu. Şehrin stratejik gelişim planını hazırlayacağız. Yani gelişim stratejisini hazırlayacağız. 2020 ve sonrası için 30 yıllık perspektifte gelişim planı hazırlayacağız. Şu anda hazırlıkları devam ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde sözleşmeyi imzalayacağız. Bu 5 projelerin toplamına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 16 milyon TL destek ayrıldı. Bizim aracılığımızla gelen bu kaynakla ve toplam 25 milyon TL'lik yatırım yapılıyor. Şehrimizde 2 yıl içerisinde böyle bir yatırım yapacağız” diye konuştu.

"Şimdi yeni bir fırsat var"

2021 yılı içinde programın ilan edildiğini söyleyen Şahin, “Şimdi yeni bir fırsat var. 2021 yılında da CMDP ilan edildi. Merkezi bütçeden onaylandı. Sadece Samsun'dan bu alanda projeler alacağız. Biz OKA olarak bununla ilgili bütün kurumlarımıza, ilgili yatırımcı kuruluşlarımıza duyurularımızı, bilgilendirmelerimizi yapıyoruz. Bu programı 2021'de de yürüteceğiz. Bunun duyurusunu yapmış olalım. İnşallah 5 projenin üzerine yenilerini eklemek istiyoruz. İmalatla ilgili olmalı, istihdamla ilgili olmalı, dış ticaretle ilgili olmalı. Ülkemizin dış ticaret açığını kapatıcı veya ihracatını artırıcı içerikte olan projeler, şehrin vizyonunu değiştirecek, şehrin önünü açacak projeler ve şehrin imalat kabiliyetli ile ilgili projeler aranıyor” şeklinde konuştu.

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..