05 MART 2025

SOGEP Desteğiyle “Dünyanın Merkezinde Hitit Barış Sofrası” Kuruluyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda uygulanan 2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Çorum’da “Dünyanın Merkezinde Hitit Barış Sofrası” Projesi hayata geçiyor.

Çorum Belediyesi’nin başvuru sahibi olduğu projenin sözleşmesi, 4 Mart’ta Çorum Belediyesi’nde düzenlenen törende, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ve OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle tarafından imzalandı. 

Çorum Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Çorum Aşçılar ve Lokantacılar Odası’nın proje ortağı, Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çorum Beltur A.Ş’nin proje iştirakçisi olduğu proje ile Çorum’da Bedesten Çarşısında kurulacak eğitim ve üretim atölyesinde coğrafi işaret tescilli Çorum Mantısı, Çorum Şekerlemesi, Çorum Baklavası ve Çorum Su Böreğinin, geleneksel standartları oluşturularak korunması ve üretilmesi sağlanacak. Atölyelerde, yerel mutfak kültürünü gelecek nesillere aktarmak amacıyla eğitimler verilecek. Çorum’un tarihi ve kültürel mekânlarında, tanınmış isimlerin de katılımıyla ulusal ve uluslararası yemek festivalleri, yemek pişirme kursları, mutfak müzeleri, gastronomi turları düzenlenerek Çorum, güçlü gastronomik potansiyeli ile tanıtılacak.

Toplam 4 milyon TL bütçeye sahip projeye SOGEP çerçevesinde %90 oranında Ajans desteği sağlanacak.

"Çorum’un kültürel mirasını yaşatacak"

Dünyanın Merkezinde Hitit Barış Sofrası proje imza töreninde konuşan Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, "Çorum Belediyesi, şehrin mutfak kültürünü koruma ve tanıtma amacıyla başlattığı Dünyanın Merkezinde Hitit Barış Sofrası projesi kapsamında, Çorum mutfağının en önemli dört lezzetini ön plana çıkarmaya hazırlanıyor. Çorum mantısı, Çorum şekerlemesi, Çorum baklavası ve Çorum su böreği, şehrin gastronomi değerleri arasında en önemli yere sahip ürünler olarak öne çıkıyor. Bu dört ürüne yönelik coğrafi işaret tescil başvuruları yapılmış olup, süreç nihai aşamaya yaklaşmıştır. Ancak, Çorum Belediyesi tarafından bu ürünlerin patentleri daha önce alınmış ve resmen tescillenmiştir. Proje kapsamında, Çorum’un kültürel mirasını yaşatacak önemli bir adım olarak Bedesten içerisinde bir mutfak kurulacak. Bu mutfakta, söz konusu dört ürünün standartlarının oluşturulması, korunması, üretilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Projenin temel hedefleri arasında, bu alanda istihdam oluşturmak, özellikle zanaatkârların ve ev hanımlarının yetiştirilmesine katkı sunmak yer alıyor. Ayrıca, Çorum baklavası adıyla satılan ürünlerin gerçekten standartlara uygun olup olmadığının belirlenmesi ve geleneksel tariflerin korunarak üretilmesi büyük önem taşıyor. Projenin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

"Kurulacak atölyelerde kadınların istihdamı sağlanacak"

OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle ise projenin kadın istihdamı sağlayacağına dikkat çekerek "Bu bölgede yetişen ürünler, yerel halkın becerisi ve yorumlarıyla ticarete dönüşüyor. Bu proje kapsamında kadın girişimcilerin yetiştirilmesi ve kurulacak atölyelerde kadınların istihdamı sağlanacaktır. Bu dört ürün, coğrafya için son derece kıymetli olup yerelde geniş bir üne sahiptir. Ancak ürünlerin yalnızca bu bölgeyle sınırlı kalmaması, gıda güvenliğine uygun paketleme şartlarıyla Çorum’un sınırlarını aşması gerekmektedir. Projenin hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlarıma ve sürdürülebilir katkılarından dolayı Sayın Belediye başkanıma, teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..