Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde tarımsal ve kırsal kalkınma alanında kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi amacı ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından düzenlenen “Tarım Danışmanları Eğitim Programı” tamamlandı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde, 25-29 Eylül tarihleri boyunca düzenlenen eğitim programında Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde üretici örgütlerinde görev yapan ve özel tarım danışmanları, tarımsal girişimciler ve üreticilere hizmet sunan diğer kurum temsilcilerinden oluşan 25 katılımcı yer aldı.
“Ortak bir dil geliştirmek istiyoruz”
Programın açılışında konuşan OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, “Bu eğitim ile tarımsal ve kırsal kalkınma alanında Bölgemizde hizmet veren tarım danışmanları ile proje geliştirme dünyasında paydaşlarımıza faydalı olacak ve kendi çalışmalarımıza da katkı sağlayacak şekilde ortak bir dil geliştirmek, diğer taraftan doğrudan doğruya sektörde danışmanlık yapan profesyonellerin kurumsal kapasitesini güçlendirmek istiyoruz. Çok kıymetli akademisyenlerden alacağınız teorik bilgilerin yanında Bölgemizdeki iyi örnekleri ve uygulamaları da tecrübe edebileceğiniz zengin bir program olacak. Faydalı olmasını temenni ediyorum. Hepiniz hoş geldiniz. Bu vesile ile programımıza ev sahipliği yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne de şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Eğitimde, üretici örgütlenmesi ve başarılı kooperatiflerin benimsediği “Yönetim Yaklaşımları ve Uygulamaları”, “Girişimcilik ve İş Modeli Geliştirme”, “Tarımsal Aile İşletmeleri İçin Finansal Konular” gibi konularda teorik eğitim alan katılımcılar, üretici örgütleri arasındaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik atölye çalışmaları da gerçekleştirdi. Değerlendirme atölyesinde Oğuzlar Ceviz Üreticileri Birliği, Kazova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Çorum Ziraat Odası mevcut durumu, gelişim alanları ve güçlü/zayıf yönleri değerlendirildi. Ziraat odası, üretici birliği ve kooperatif vaka analizleri üzerine çalışılıp; ortak tedarik, tanıtım, pazarlama, bilgiye erişim konularında iş birliği olanakları ve mevcut durum değerlendirildi.
Program kapsamında; Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne çalışma ziyareti gerçekleştirilerek, Birliğin ve Amesia Arı Kadınlar Kooperatifinin deneyimi yerinde incelendi. Ayrıca Yeşil Küre Organik Tarım Ürünleri Anonim Şirketi ziyaret edilerek, organik bitkisel ve hayvansal üretim, organik ürünlerin pazarlanması ve temel tarımsal işletmecilik yaklaşımları konularında bilgi edinildi. Saha ziyaretleri kapsamında Helimore şirketi bünyesinde zirai drone ile tohum ekme ve ilaçlama uygulaması da yapıldı.
Sektörden uzmanların deneyimlerini paylaştığı programda, Karadeniz Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Osman Kalafat ve Gıda Sektörü Tedarik Zinciri Uzmanı Levent Üstün programa çevrim içi katılım sağladı.
Program, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, OKA Turizm ve Markalaşma Birim Başkanı Dr. Mesut Kılıç ve Uzman Dursun Demir’in katılımı ile düzenlenen sertifika töreni ile sona erdi.
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..