Ajansımız uygulamakta olduğu Teknik Destek Programı ile bölgesindeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden, ulusal, bölgesel, il düzeyinde veya kurumsal düzeyde tanımlanmış stratejik planları, eylem planları veya çalışma programları gibi politika belgelerinde önceliklendirilen ve kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında bir takım sorunlarla karşılaşılan çalışmalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
1 Mart 2020 tarihinde başvuruya açılan, 01.07.2020 tarihinde yapılan rehber değişikliği ile kar amacı güden diğer gerçek ve tüzel kişilerin de uygun başvuru sahipleri arasına eklendiği 2020 Yılı Teknik Destek Programı’na Mart-Nisan, Mayıs-Haziran ve devam eden Temmuz-Ağustos dönemi olmak üzere 2020 yılında toplam 43 başvuru alınırken, Mayıs-Haziran 3. Döneminde destek almaya hak kazanan 9 adet projenin sözleşme süreci devam etmektedir.
“Amasya OSB'ye Ait Güncel İmar Planı Ve Dijital Harita Paftalarının Hazırlanması Projesi” ile Amasya Organize Sanayi Bölgesine ait Mevzii (yerel) koordinat sisteminde hazırlanmış mevcut haritaların, bilgisayar ortamında kullanılmak üzere sayısallaştırılması yapılacak ve ""ITRF (International Terrestrial Reference Frame )/ Memleket koordinat sisteminde yenilenecek, yenilenen paftalar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayına sunulacaktır.
“Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü Meslek Elemanlarının Psikolojik Travma ve Müdahale Yeterliğinin Artırılması Projesi” ile meslek elemanlarının krizi yönetebilme, travma yaşamış bireylere psikolojik ilk yardım ve psikososyal destek ile ilgili teknik bilgi ve becerileri arttırılacak, ihtiyaçlar karşısında yapabileceklerini daha iyi kavrayacak ayrıca kendilerine güven hissetmeleri sağlayacaktır. Bunlara ek olarak psikolojik sağlamlık becerileri geliştirilerek ikincil travma yaşamalarının önüne geçilecek, intihar, istismar, doğal afet ve terör travmaları süreçlerine etkili müdahale edeceklerini öğreneceklerdir. Meslek elemanlarının mesleki donanımlarının arttırılmasıyla Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerinin de yeterlilikleri de arttırılmış olacaktır. Kurumun kapasitesindeki bu gelişme kurumdan hizmet alan bireylerin dolayısıyla bölge halkının, hizmet alma kalitesinin artmasına da vesile olacaktır.
“Alaca İlçesi Proje Ekipleri İle Gelişiyor Projesi” ile ilçede tüm kamu kuruluşlarında çalışanlar arasından inovatif düşünen, yaratıcı fikirlere sahip proje oluşturma ve yönetme bilgisine hakim proje temsilcileri ve çalışanlar ile ilçe için bir sinerji ve proje hareketliliği oluşturulması hedeflenmektedir.
Alaca'nın Şifa Kaynağı Çörek Otu Projesi’nde Alaca ilçesinde yetiştirilen çörek otu bitkisinin vejetatif özellikleri, tohumlarından elde edilen yağların içindeki etkili maddelerin oranlarının laboratuvar araştırmalarının yapılması, üretim sahalarının incelenmesi, diğer üretim alanlarında yetişen çörek otu bitkisinden hangi coğrafi ve iklim özelliklerin etkisi ile farklı özelliklere sahip olduğunun araştırılması ve Alaca İlçesi için çörek otu bitkisinin coğrafi işaretinin alınması amaçlanmaktadır.
Tokat ili Kadın Kooperatifleri E-Ticaret Sisteminin Kurulması Projesi’nde başvuru sahibi Tokat Ticaret İl Müdürlüğü, Tokat Merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren 15 Kadın Kooperatifine internet üzerinden satış yapabilmelerine olanak tanıyacak E-Ticaret sisteminin kurulmasını ve Tokat Valiliği ve Tokat Ticaret İl Müdürlüğü personelinden oluşturulacak çalışma ekibine sürecin nasıl yürütülmesi gerektiği konusunda teknik danışmanlık hizmeti sağlanmasını planlamaktadır.
“Tarımsal Proje Hazırlama ve Değerlendirme Eğitimi Projesi” kapsamında İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde çalışan teknik elemanlara yönelik olarak Tarımsal Proje Hazırlama ve Değerlendirme Eğitimi verilmesi talep edilmiştir. İl ve İlçe Müdürlüklerindeki teknik elemanların proje hazırlama ve değerlendirme konusunda eğitilmesiyle, kurumun görev alanına giren konulardaki faaliyetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde sürdürülebilmesine katkı sağlanacak, kurumsal kapasite artışı sağlanacak, projeler konusunda bir farkındalık oluşacak, teknik elemanların projeler konusundaki teknik bilgi ve donanımlarının artmasıyla yeni proje fikirleri üretilecek, projelerin teknik, ekonomik ve mali değerlendirmeleri bilimsel yöntemlerle yapılabilecek, karşılıklı bilgi ve fikir alışverişi, birlikte çalışma, motivasyon ve verimlilik sağlanacak, bölgemizde tarımsal alanda ihtiyaç duyulan ve tarımın kronikleşmiş sorunlarına çözümler üretecek yenilikçi, uygulanabilir ve katma değeri yüksek projeler hayata geçirilebilecektir.
Çorum’da Kentsel ve Kültürel Bellek Hazinesi Olan El İşlemelerinin Tespiti ve Kataloglanması Projesi’nde el sanatları kapsamında olan kültürel belleğin diğer bir ifadeyle somut olmayan kültürel mirasın bir parçası olan el işlemelerinin alanın saha derlemeleriyle tespiti ve araştırması, kataloglaması amaçlanmaktadır. Böylelikle yüzyıllardır geleneksel kültür ortamlarında kuşaktan kuşağa aktarılan bu bilgi birikiminin kaybolmasının önüne geçilmek istenmektedir.
“Hitit Güneşi İle Doğan Güçlü Kadınların İş Birliği Projesi” kapsamında S.S.Hitit Güneşi Kadın Girişimi Üretim Ve Kalkınma Kooperatifi il genelinde bulunan tüm kooperatifler ile görüşmeler yapmış neticesinde bir protokol çerçevesinde diğer kooperatiflerin ürünlerini de dijital pazara sunmaya yönelik anlaşmaya varılmıştır. Kurulacak olan internet sitesine üye olabilecek 150 kadına da e-ticaret ve e ihracat konularında eğitim hizmeti verilecektir. İnternet sayfasından ürünlerini pazara sunmak isteyen 150 kadın ve ilçelerde bulunan kooperatiflerin üyesi 50 kadın ile kendi ortakları olmak üzere 14 ortak, proje kapsamında eğitimlere katılım sağlayacak 6 kooperatif ile birlikte danışmanlık hizmeti alınarak ulusal ve uluslararası platformlarda yer alınması sağlanacaktır.
Zile Belediyesi Enerji Verimliliğinin Sağlanması Amacıyla Etüd, Proje ve Yol Haritalarının Belirlenmesi Projesi’nde amaç Zile Belediyesi tarafından işletilen temiz su temin edilen kuyulardaki pompalar ile terfi merkezlerindeki pompaların enerji verimliliği potansiyelinin tespit edilmesi ve tespit edilecek potansiyelin değerlendirilmesi için projeler hazırlanmasıdır.
OKA 2020 yılı Teknik Destek Programı’na Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden 28.12.2020 tarihine kadar başvuru yapılabilmekte olup, program hakkında detaylı bilgiye kurumsal internet sitemizde “https://oka.ka.gov.tr/ destekler/basvurabileceklerim” sekmesinden ulaşılabilmektedir.