Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) destekleriyle Tokat, uluslararası alanda “gastronomi şehri” olma hedefine doğru hızla ilerliyor.
Tokat’ın gastronomi dünyasında bir marka olması, Tokat’ın ve Orta Karadeniz Bölgesi’nin gastronomik bir destinasyon olarak tanınması hedefiyle çalışmalar yürüten OKA, 8-9-10 Haziran tarihlerinde ilde düzenlediği “Tokat Lezzet Buluşmaları” etkinliğinde Tokat’ın yöresel lezzetlerini ünlü şeflerle buluşturdu.
Tokat Lezzet Buluşmaları’nda Türk Yemekleri Uzmanı ve Yazar Sahrap Soysal ile ulusal ve uluslararası platformlarda edindiği başarıları, gastronomi dünyasına yön veren çalışmalarıyla dikkat çeken Eyüp Kemal Sevinç, Tokat’ın beş büyük ilçe belediyesinin kadın kooperatifleri ve kadın eğitim merkezleri ile bir araya geldi.
Üç gün boyunca Merkez, Turhal, Zile, Erbaa ve Niksar’da kadın kooperatifleri ve eğitim merkezlerinde atölye çalışmaları düzenlendi. Tokat bağlarında yaprak hasadı yapıldı ve yaprak salamura hazırlandı. Üretici kadınların hazırladığı Yarma Çorbası, Pehlili Pilav, Et Dolması, Baklalı Dolma, Cevizli Çörek, Keşkek, Yuğurtmaç, Madımak, Katmer, Bat, Baklava, Kiraz Reçeli, Yufka Tatlısı, Leylek Giliği, Cevizli Parmak, Keşkek, Tutmaç, Bacaklı Çorba, Erbaa Katmeri gibi yöresel ürünler ve yemekler, aynı zamanda bereketli Tokat topraklarında üretilen gıda ürünleri ünlü şefler eşliğinde tanıtıldı. Şefler, yöresel ürünler ile yapılan yöresel yemek reçetelerini yeniden yorumladı ve takipçileri ile paylaştı.
Coğrafi İşaretli Ürünler Fark Yaratıyor
Coğrafi konumu, 14 devleti ve birçok beyliği içerisinde barındırmış tarihi ve kültürel zenginliği ile önemli bir Anadolu şehri olmasıyla birlikte Tokat, bereketli ovalarında iklime uygun her türlü tarım ürününün yetiştirilmesine elverişli bir konumda bulunuyor. Bütün bunlar Tokat’ın kendine has ve zengin bir mutfak kültürüne sahip olmasını sağlıyor.
OKA, Bölge’nin Kalkınma Ajansı olarak destek mekanizmaları aracılığıyla Tokat’ın gastronomi alanındaki bu potansiyelini güçlendirmeye ve altyapısını geliştirilmeye yönelik çalışmalar yürütüyor. Tokat mutfağının yöresel, gastronomik değer taşıyan ürünlerinin ve yemeklerinin coğrafi işaret başvuru dosyaları, Ajans’ın Teknik Destek Programı ile sağlanan danışmanlık desteği kapsamında hazırlanıyor.
OKA Teknik Destek Programı kapsamında Tokat Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı’nın başvuru sahibi olduğu proje kapsamında hazırlanan Tokat Yağlısı, Tokat Cevizli Çöreği ve Tokat Ev Ekmeği’nin coğrafi işaret almasına yönelik başvuru dosyaları Türk Patent Kurumu’na sunuldu ve yapılan değerlendirme sonucunda Tokat Yağlısı, Tokat Cevizli Çöreği ve Tokat Ev Ekmeği coğrafi işaretli ürün tescillerini aldı.
Tokat Ticaret Sanayi Odası’nın OKA Teknik Destek Programı aracılığıyla danışmanlık desteği alarak hazırladığı Tokat Bileziği/Tokat Mengil Kolluğu, Perpereli Küpe ve Honça Tepsisi başvuruları da başarıya ulaştı ve ürünler coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi.
Söz konusu coğrafi işaret tescilli ürünler, Tokat’ın gastronomi altyapısında fark yaratıyor.
Kooperatifler Önemli Bir Potansiyel Oluşturuyor
OKA’nın Tokat Gastronomi turizminin geliştirilmesi hedefi ile yürüttüğü çalışmalar ilde önemli bir potansiyeli oluşturan, sayısı 18’e ulaşan kadın kooperatiflerinde kadınların ürettiği ürünlerin yerel ve ulusal pazarlarda yerini alması, ürün çeşitliliğinin artırılması, kadınların gelir düzeyinin artırılması ve kooperatiflerin sürdürülebilirliklerinin sağlanmasını da hedefliyor.
Geçtiğimiz yıllarda Ajansın teknik destek programı kapsamında Bölgedeki kadın girişimi ve üretimi kooperatiflerine destek sağlanırken, 2020 yılı SOGEP programı kapsamında da Tokat İl Özel İdaresi’nin başvuru sahibi olduğu “Kadın’ın Gücü, Tokat’ın Gücü” Projesi’ne destek sağlandı. Proje ile Tokat ili merkezinde ve tüm ilçelerinde kurulan kadın kooperatiflerine kooperatifçilik, stratejik planlama ve iletişim, finansal yönetim ve muhasebe, pazarlama ve markalaşma, e-ticarete giriş ve mikro ihracat, güvenli gıda üretim teknikleri eğitimleri verildi. Eğitimlerin yanı sıra kooperatiflerin atölyeleri için ihtiyaç duydukları makine ve teçhizat temin edildi.
“Ünlü Şeflerle Lezzet Buluşmaları” etkinliği üretimde belirli bir seviyeye ulaşmış olan bu yapıların ürünlerini tüketicilerle buluşturabilmesi, tanıtabilmesi ve pazarlayabilmesi açısından olumlu etki sağladı.
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..