Samsun’da Uluslararasi Intermodal Lojistik Zirvesi düzenlendi.
Zirve, Samsun Valisi Sayin Osman Kaymak’in da katilimiyla 20.09.2018 Persembe günü saat 13.00’de Tekkeköy ilçesinde yer alan Samsun Lojistik Merkezi'nde gerçeklestirildi.
Uluslararasi Intermodal Lojistik Zirvesi’ne ayrica, Büyüksehir Belediye Baskani Zihni Sahin, Tekkeköy Kaymakami Edip Çakici, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Coskun Öncel, Tekkeköy Belediye Baskani Hasan Togar, Çarsamba Belediye Baskani Hüseyin Dündar, Çarsamba Ticaret Odasi Baskani Ahmet Yilmaz, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) Genel Sekreteri Mevlut Özen, ilgili kamu kurum ve kuruluslarinin temsilcileri, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, is insanlari ve davetliler katilim sagladi.
Açilis konusmasini yapan Samsun Lojistik Merkezi Genel Müdürü Temel Uzlu, merkezin sadece Samsun degil, Karadeniz ve Türkiye için de çok önemli bir ticaret ve lojistik merkezi oldugunu söyledi.
Ardindan söz alan Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu ülkelerin ve sehirlerin kendileri için degil, küresel ölçekte rekabet etmek için üretmesi gerektiginin altini çizdi ve Sayin Murzioglu sözlerine söyle devam etti:
“Artik kendimiz için üretme devri çoktan sona erdi. Dolayisiyla artik rekabet ortami da küresel düzeye tasindi. Küresel düzeyde rekabet, daha iyi üretmeyi daha iyi hazirlanmayi ve daha çabuk teslim etmeye zorlamaktadir. Ayni zamanda uluslararasi piyasalarda pazar payini muhafaza etmeyi ve arttirmayi, düsük maliyete girdi temin etmeyi ve üretimin uluslararasi rekabet edebilir fiyatlara gecikmeden zamaninda arz etmeyi gerektirmektedir.
Içinde bulundugumuz Samsun Lojistik Merkezi, bahsettigim gerekleri bizi saglayacaktir. Bunun kazanani önce Samsun, sonra da Türkiye olacaktir. Kuruldugumuz yildan bu zamana kadar büyük emek ve çaba sarf ettik. Ülkemize yüksek standartlarda bir lojistik merkez kazandirarak önemli bir asama kat ettik. Simdi hedefimiz bu merkezin ülkemizin lojistik sektörünün gelisimine katki veren en önemli aktörlerden birisi olmasidir. Bunun için de sektördeki ulusal ve uluslararasi büyük ölçekli firmalarin bu çati altinda olmasini istiyoruz. Çabalarimiz ve gayretimiz bu noktadadir.”
Samsun Valisi Sayin Osman Kaymak ise programda yaptigi konusmasinda, dünyada ve Türkiye’de lojistik sektörün her geçen gün daha fazla büyümekte oldugunu belirtti ve Sayin Kaymak, “Buna paralel olarak lojistik sektörünün potansiyeli gün geçtikçe daha iyi anlasilmaktadir. Dünya mal ticaretindeki artis ve küresellesme lojistigin önemini daha da artirmaktadir. Yeni uluslararasi ekonomik süreçte, isletmeler lojistik hizmetleri geleneksel yöntemler yerine, bütünlesik olarak alabilecekleri altyapilara gereksinim duymaktadir. Bu süreçte, bu ihtiyaci karsilayabilecek olan lojistik merkezler ön plana çikmaktadir. Dolayisiyla bizim Samsun Lojistik Merkezimizin yapimi tam zamaninda ve gerekli bir yatirim olarak görülmektedir.” dedi.
Samsun'un dört farkli ulasim yapisini ve yedi Organize Sanayi Bölgesini içinde barindirdigini sözlerine ekleyen Sayin Valimiz, “Uluslararasi öneminin yani sira Türkiye’nin kuzey-güney ve dogu-bati eksenlerindeki yük koridorunun da baslangiç noktasidir. Samsun Lojistik Merkez Projesi, ileriyi gören, genis vizyon sahibi ve Samsun’un bu alandaki potansiyelinin farkinda olan yöneticilerimizin önayak olmasi neticesinde hayata geçmis bir projedir. Projenin ilk tohumlari, Samsun Limaninin lojistik depolama alanlarinin yetersiz kalmasi üzerine atilmistir. Alternatif çikis noktasinin aranmasinin ardindan Samsun’da lojistik merkez kurulmasina karar verilmistir. Arazi egimi ve fiziki kosullarinin yani sira karayolu, demiryolu ve limana yakinlik kriterlerine göre yapilan fizibilite çalismalarinin sonucunda lojistik köyün kurulmasi için en uygun adres olarak Tekkeköy belirlenmistir. Tekkeköy Ilçesinde bulunan proje yeri, Türkiye’de alaninda en önde gelen uzmanlardan olusan bir ekip tarafindan yapilan fizibilite çalismasi sonucunda bes farkli alternatif yer arasindan seçilmistir.” dedi.
Vali Kaymak konusmasina söyle devam etti:
“Samsun Lojistik Merkezi Projesi, Samsun’un mevcut potansiyelini degerlendirmek isteyen Samsun Valiligi, Samsun Büyüksehir Belediyesi, Tekkeköy Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi, Samsun Ticaret Borsasi, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi ve Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi tarafindan gelistirilmistir. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin Program Otoritesi oldugu, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programi’na (BROP) 2011 yilinda sunulan proje basarili bulunmustur. Müzakereler sonunda bütçesi 43 milyon Avroya kadar çikmis, hali hazirda Türkiye’nin en yüksek bütçeli tek majör projesidir.
Lojistik Merkez, farkli büyüklükte toplam 37.500 m2 alana sahip 15 depodan ve depo yapilmak üzere kullanilabilecek 170.000 m2 araziden, sosyal ve idari bina, komisyon ofisi binasi, itfaiye, hizmet istasyonlari, yükleme-bosaltma sistemleri, benzin istasyonu, iki araç ölçüm binasi, iki güvenlik binasi, yollar, oto ve tir park alanlari ile demiryolundan olusmaktadir. Toplam alani yaklasik 670 bin m2’dir.
Proje ile birlikte basta girisimciler olmak üzere toptancilar, tüccarlar, esnaf ve KOBI’ler Lojistik Merkezdeki depolama tesisleri, yükleme bosaltma alanlari, sosyal tesisler ve idari binalardan yararlanacaklardir. Proje ayni zamanda binlerce kisiye is olanagi saglayarak bölge halkina da ekonomik anlamda destek verecektir. Proje yalnizca Samsun’daki isletmeler için degil TR83 Bölgesi, Karadeniz bölgesi ve Samsun limani hinterlandinda yer alan Anadolu’nun pek çok sehrindeki isletmeler için deger yaratacaktir.
Projenin insaat, müsavirlik, mal alimi ve teknik yardim bilesenleri kapsamindaki çalismalar tamamlanmistir. Teknik yardim kapsaminda lojistik merkezin yönetim plani, insan kaynaklari süreçleri gibi konular çalisilmis sektöre gerekli insan kaynaginin hazirlanmasi için egitim programlari organize edilmistir. Lojistik köyde saglanacak olan hizmetlerde kullanilacak makine ve ekipmanlar da temin edilmis olup Lojistik Merkez 2018 yili Eylül ayi itibariyle faaliyetlerine baslamistir.”
Sayin Vali projenin kapanis protokolünün 04.09.2018 tarihi itibariyle imzalandigini söylerken; “Böylelikle tesisin proje yararlanicisi Orta Karadeniz Ajansi’ndan Samsun Lojistik Merkezi A.S.’ye devri tamamlanmistir. Tesislerin ilk kiracisi British American Tobacco firmasi olmustur. Firma, 2.500 m2’lik 2 adet orta büyüklükteki depoyu kiralamis ve aktif olarak kullanmaktadir. Proje sözlesmesi imza asamasinda, Samsun-Çarsamba demiryolu hattinin Samsun Lojistik Merkezine hizmet verebilecek sekilde yapim, bakim ve onarimlarinin yapilmasi için TCDD’den taahhüt alinmistir.” dedi.
Vali Osman Kaymak konusmasini su sekilde sonlandirdi:
“Bu kapsamda, hem Lojistik Merkezin yapilmasinda finansman ve teknik destek saglayan Bilim Sanayi Teknoloji Bakanligina ve Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonuna, proje ortaklarimiza ve tüm emek verenlere katki ve desteklerinden dolayi tesekkür ediyorum.
Arkadaslar, Samsun Lojistik Merkezi Projesi ortak akil ile planlanmistir. Bu ortak akil olan projeyide basarili bir sekilde yürütmek hepimizin üzerinde sorumluluk olarak durmaktadir. Bu projeye destek verecek tüm Samsunlularin katkisini bekliyoruz. Merkezimiz ilimize, bölgemize ve ülkemize hayirli olsun.
Ayrica, bugün bu organizasyonu düzenleyen mesai arkadaslarima ve siz katilimcilara çok tesekkür ediyorum. Bu toplantinin Samsun Lojistik Merkezimizin gelismesine ve sehrimizin ekonomisinin gelismesine katki saglamasini diliyorum. Hepinize selam ve muhabbetlerimi sunuyorum.” dedi.
Zirve konusmalarin ardindan Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetim Danismani Atilla Yildiztekin’in ve Uluslararasi Tasimacilik ve Lojistik Hizmet Üretenler Dernegi UTIKAD Yönetim Kurulu Üyesi Ridvan Haliloglu’nun gerçeklestirdigi sunumlarla devam etti. Daha sonra ise Samsun Lojistik Merkezi, Yesilyurt Limani ve Samsunport Limani ziyaret edildi.