10 ŞUBAT 2020

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu’na Katıldık

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü işbirliğinde organize edilen ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ev sahipliğinde UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu düzenlendi.

Kastamonu’nun Ilgaz Dağı Millî Parkı’nda 4-6 Şubat 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen “Kalkınma Ajanslarının Rolleri, Katkıları ve UNESCO ile İş Birliği” konulu IV. UNESCO Kış Okulu’na, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile kalkınma ajansları temsilcileri, bölge kalkınma idareleri ve Kastamonu UNESCO Masası’nda görevli personel katılırken, etkinlikte Ajansımız adına Uzman Elif Muratoğlu yer aldı.

Etkinliğin ilk iki gününde “UNESCO ve Somut Olmayan Kültürel Miras”, “SOKÜM Farkındalığı İçin Görsel Kültürün Önemi”, “Kültür ve Kalkınma İlişkisi”, “Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedefleri”, “Örneklerle SOKÜM ve Sürdürülebilir Kalkınma İlişkisi”, “Sürdürülebilir Kalkınma ve El Sanatları”, “Kalkınma Ajansları İçin SOKÜM: Müze, Kent ve Kültür Endüstrileri İstişaresi” konularında toplam dokuz oturum gerçekleştirilmiş olup, oturumlarda “Kalkınma Ajanslarının Rolleri, Katkıları ve UNESCO ile İş Birliği” başlığı altında konusunda uzman akademisyenler tarafından bilgilendirme sunumları yapıldı.

İkinci gün gerçekleştirilen istişare oturumları sırasında, Ajans Uzmanımız tarafından katılımcılar ile TR83 Bölgesinde OKA tarafından SOKÜM bağlamı içinde kalan OKA faaliyetleri, yenilikçi müzecilik uygulamaları tartışmaları ile bağlantılı olarak, iyi bir uygulama örneği olan Çorum Müzesi, 2019 yılı teması olan Mesleki ve Teknik Eğitim Teması çalışmaları kapsamında Tokat'ta gerçekleştirilen Gastronomi alanında Usta-Çırak Buluşması deneyimi paylaşıldı. Coğrafi işaretli ürünler ile ilgili Ajansımız çalışmalarından olan Big Chefs - Yerel Üreticiler Buluşması ve Vezirköprü Semaverinin Coğrafi İşaretli Ürünler Buluşması aracılığıyla yaygınlaştırılması anlatıldı. Festivallerin SOKÜM'ün sürdürülebilirliğini ve görünürlüğünü sağlamakta bir araç olarak kullanımına ilişkin olarak Samsun Ot Yemekleri Festivali örneği verildi ve Ajansımızın bu alandaki tecrübesi aktarıldı.

Programın son günü ise UNESCO ile iş birliği konularında katılımcılar tarafından sunulan görüş ve önerilere ilişkin genel değerlendirme oturumu gerçekleştirildi.

Kış okulunun kapanış kısmında yapılan değerlendirme oturumu sonrasında IV. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu’nda bilgi ve tecrübelerini paylaşan akademisyenlere ve katılımcılara KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan GENÇ tarafından, sertifikaları takdim edildi.

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..