UNESCO V. SOKÜM Kış Okulu, “Miras: Birlikte ve Sürdürülebilir Koruma" temasıyla 2-4 Mart tarihleri arasında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ev sahipliğinde Amasya'da gerçekleştirildi.
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ile OKA iş birliğinde Kalkınma Ajanslarının somut olmayan kültürel mirasın korunmasına, yaşatılmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik rollerini, katkılarını ve UNESCO ile iş birliği imkân ve fırsatlarını değerlendirmek ve geleceğe dönük eylem planlarının oluşturulmasına katkı sağlamak hususlarında istişarelerde bulunmak amacıyla düzenlenen Kış Okulu’na Kalkınma Ajansları uzmanları, Bölge Kalkınma İdareleri ile Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat’ta somut olmayan kültürel miras konusunda çalışmalar yürüten uzmanlar katıldı.
Kış Okulu, “Ben Bu İşe Kalıbımı Basarım” kalıp baskı atölyesinden sonra OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz’un açılış konuşmalarıyla başladı. UNESCO Genel Direktörlüğü Sözleşme Sekreteri Tim Curtis somut olmayan kültürel mirasın sürdürülebilir kalkınma için önemini vurgulayan ve küresel salgın döneminde somut olmayan kültürel miras çalışmalarını değerlendiren video mesajıyla açılış seremonisine katıldı. Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı ve Amasya Valisi Mustafa Masatlı’nın da açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği etkinlikte 25. ve 26. Dönem Osmaniye Milletvekili Prof. Dr. Ruhi Ersoy da katılımcılara seslendi.
“Amacımız yaptığımız yatırımlara farklı bir pencereden bakmak, turizm değerlerini uluslararası marka haline getirebilmek”
Genel Sekreter İ. Ethem Şahin konuşmasında, toplantının bölgelerimizde var olan değerleri farklı bir bakış açısıyla yeniden ele almak açısından önemli olduğunu vurgulayarak, “OKA olarak kurulduğumuz günden itibaren on üç yıllık dönem zarfında turizm alanında, turizm altyapısına yönelik yüzlerce projede yer aldık. Bu programla birlikte yaptığımız yatırımlara farklı bir pencereden bakmak, turizm değerlerini farklı bir şekilde ortaya çıkartıp uluslararası marka haline getirebilmek amacındayız. Bu noktada UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’na çok teşekkür ediyorum. Kış Okulu’nun beşincisini Amasya’da yaparak farklı bir değer kattıklarını düşünüyorum. Önümüzdeki üç gün boyunca değerli katılımcılarımız ve hocalarımızla derin tartışmalar yapılacağını, zihinlerde zengin fikirler oluşacağını ümit ediyorum ve bunların Kalkınma Ajanslarının gelecek yıllardaki çalışma programlarında, bölge planlarında, diğer strateji belgelerinde yer alacağını ve bölgelerimizin kalkınması için yeni faaliyetlere dönüşeceğini temenni ediyorum.” dedi.
“Kalkınma ajanslarının bu yapının içinde olması motivasyon sağlıyor.”
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, kalkınma ajanslarıyla bu yapının içinde olmasının büyük heyecan ve motivasyon sağladığını belirtti ve kalkınma ajanslarında UNESCO masası kurma fikrinin önemli bir başlangıç olduğuna dikkati çekti. Oğuz, "Bu masanın kurulması bizim açımızdan, UNESCO'nun eğitim, bilim ve kültür alanında çalışan yegâne Birleşmiş Milletler teşkilatı olduğu dikkate alınarak, burada oluşan bütün deneyimleri Türkiye'nin menfaati istikametinde analiz ederek, en doğru yönetişim ile en doğru kalkınma seçeneklerini oluşturmak üzere zihinsel bir altyapının oluşmaya başladığı anlamına gelir. Bu, gerçekten alkışlanmaya değer bir süreç olacak." diye konuştu.
Kültür ve Medeniyet Şehri Amasya
Amasya Valisi Mustafa Masatlı konuşmasında, Amasya’nın binlerce yıllık tarihe sahip, tarihin hemen hemen her döneminden eserler barındıran bir kültür şehri olduğunu söyledi. Amasya'nın medeniyet ve kültür şehri olarak geçmişine, tarihine, kültürüne sahip çıktıklarına işaret eden Masatlı, "Amasya, sahip olduğu değerler ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'marka kent' ilan edilmiştir. Amasya'nın bu yönlerine baktığımızda, "Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu" programının burada yapılması anlam ifade etmektedir. Bu önemli etkinlik sayesinde kalkınma ajanslarının somut olmayan kültürel mirasın korunmasına ve yaşatılmasına, gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik rolleri büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca UNESCO ile iş birliği imkân ve fırsatlarını değerlendirmenin, geleceğe dönük eylem planlarının oluşturulmasına katkı sağlayacağı özel bir gerçek." ifadelerini kullandı.
“Amasya'yı turizm merkezi haline getirmek için çaba sarf ediyoruz.”
Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı ise UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları'nın daimi listeye alınabilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti ve "Amasya'ya geldiğinizde bir tarafınızda Yalıboyu evlerini, bir tarafınızda Kral Kaya Mezarları'nı, bir tarafta Harşena Kalesi'ni görürsünüz. Biz bu şehre gelen turist sayısını artırmak, burayı turizm merkezi haline getirmek için çaba sarf ediyoruz. Bu noktada UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan Amasya'yı daimi listeye sokmamız lazım." dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Kış Okulu’nun eğitim programı başladı. Etkinlik boyunca somut olmayan kültürel miras alanında uluslararası deneyime sahip akademisyenler ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu üyeleri tarafından “UNESCO'nun Doğa Koruma Çalışmaları, Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri, Somut Olmayan Kültürel Miras ve Görsel Kültür, Somut Olmayan Kültürel Miras ve Sürdürülebilir Kalkınma, UNESCO Yaratıcı ve Öğrenen Şehirler Ağı, Somut Olmayan Kültürel Miras ve El Sanatları, Somut Olmayan Kültürel Miras ve Müzeler, Somut Olmayan Kültürel Miras ve Sivil Toplum Kuruluşları, Somut Olmayan Kültürel Miras ve Kent Kültürü, Dünya Miras Programında Somut Olmayan Kültürel Miras, Kültürel İfadelerin Çeşitliliği ve Korunması, Yaratıcı Endüstriler ve Sürdürülebilir Kalkınma” konularında sunumlar yapıldı. Kalkınma Ajansları uzmanları tarafından bölgelerinde yürüttükleri SOKÜM süreçlerine ilişkin tecrübeler paylaşıldı. Ayrıca atölye çalışmaları, Amasya ve Tokat’ta tarihi ve kültürel miras zenginliklerinin tanıtımını içeren geziler ve sosyal etkinlik olarak Karagöz Hacivat Gösterimi, Köy Seyirlik Oyunları, masal, fıkra, hikâye anlatımı gerçekleştirildi.
UNESCO V. SOKÜM Kış Okulu’nun kapanışında, katılımcılara sertifikaları takdim edildi.